Το εγκληματικό φάουλ του Σουμάχερ και τα πρώτα πέναλτι σε Μουντιάλ!
Οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν το Βέλγιο σήμερα (10/07) στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά ένα άλλο παιχνίδι στην ίδια φάση, εκείνο το 1982 απέναντι στη Γερμανία θα μείνει στην ιστορία και χαραγμένο στη μνήμη για το εγκληματικότερο φάουλ που δεν σφυρίχτηκε ποτέ στο ποδόσφαιρο!
Ήταν ημιτελικός μεταξύ της Γαλλίας του Πλατινί και της Δυτικής Γερμανίας του Ρουμενίγκε και σημαδεύτηκε από την περιβόητη έξοδο του Χάραλντ Σουμάχερ πάνω στον Πατρίκ Μπατιστόν. Η δολοφονική κινηση του Γερμανού τερματοφύλακα, έμελλε να καθιερωθεί στα αθλητικά χρονικά ως το σκληρότερο μαρκάρισμα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το χρονικό
Το ημερολόγιο δείχνει 8 Ιουλίου 1982 και το γήπεδο «Σάντσεθ Πιθχουάν» στη Σεβίλλη είναι έτοιμο να υποδεχτεί έναν από τα συναρπαστικότερα παιχνίδια στην ιστορία του Μουντιάλ. Τίποτα δεν προμήνυε την ενέργεια του Χάραλντ Σουμάχερ πάνω στον αμυντικό Πατρίκ Μπατιστόν που βρισκόταν σε θέση για γκολ. Το τι ακολούθησε συμπαρασύροντας μάλιστα σε διπλωματικά επεισόδια ανάμεσα στις δυο χώρες είναι δύσκολο να περιγράφει με λόγια παρά μόνο εάν δει κάποιος τη φάση.
Οι δυο ευρωπαϊκές φιναλίστ είχαν κατορθώσει μέσω του στυλ ποδοσφαίρου που παρουσίαζαν να φτάσουν ως τα ημιτελικά του θεσμού, αναζητώντας αμφότερες το μαγικό εισιτήριο του τελικού. Οι Γερμανοί εμφανίζονταν σαν ποδοσφαιρικοί στρατιώτες με την μαχητικότητα τους να μην τους εγκαταλείπει μέχρι και το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης. Στον αντίποδα, οι Γάλλοι εντυπωσίαζαν με το βραζιλιάνικο στυλ ποδοσφαίρου που είχαν. Στον ημιτελικό ωστόσο οι Γερμανοί έδειξαν να είναι ανώτεροι, με τις δυο ομάδες στο ημίχρονο να βρίσκονται ισόπαλες 1-1 και τα λεπτά που έπονταν θα μπορούσαν να αποτελούν κάλλιστα σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, με την ίδια την πραγματικότητα εντούτοις να ξεπροβάλλεται σκληρότερη.
Το μοιραίο φάουλ
Στο 50ο λεπτό της αναμέτρησης ο Πατρίκ Μπατιστόν εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του τραυματία Μπερνάρ Ζενγκινί. Επτά λεπτά αργότερα ο Μισέλ Πλατινί με μια εντυπωσιακή μπαλιά παραχωρεί ένα σχεδόν έτοιμο γκολ στον αμυντικό Πατρίκ Μπατιστόν. Ο Γάλλος κοντρόλαρε και σούταρε την μπάλα προς την γερμανική εστία, με τον τερματοφύλακα των «πάντσερ» να ορμά να ανακόψει την μπάλα του Πλατινί με προορισμό τον Μπατιστόν. Ο Γερμανός χάνοντας πλήρως την φάση βρέθηκε με το σώμα του πάνω στο κεφάλι του Γάλλου ποδοσφαιριστή, ο οποίος ύστερα από την βίαιη σύγκρουση έπεσε αναίσθητος στο έδαφος, με τους συμπαίκτες του να τρέχουν κοντά του και τον Πλατινί να του κρατά το χέρι. Το γήπεδο σίγησε. Ήταν πλέον αντιληπτό πως μέσα σε λίγα λεπτά μια ποδοσφαιρική γιορτή είχε μετατραπεί σε ένα σκηνικό μιας ανείπωτης τραγωδίας.
«Νόμιζα ότι ήταν νεκρός. Δεν κουνιόταν και ήταν πολύ χλωμός», ανέφερε σχετικά με το συμβάν ο Γάλλος χρόνια αργότερα.
Ο Μπατιστόν μεταφέρθηκε με φορείο εκτός του αγωνιστικού χώρου με παράλληλη παροχή οξυγόνου, ενώ οι συμπαίκτες του έντρομοι τον θεωρούσαν νεκρό. Στα έξι λεπτά της διακοπής του αγώνα ο Σουμάχερ σόκαρε την κοινή γνώμη με την προκλητική και κυνική του στάση απέναντι στον τραυματισμένο Γάλλο αμυντικό. Μασουλώντας τσίχλα ανέμενε την επανέναρξη του αγώνα, αδιαφορώντας για την τύχη του Μπατιστόν.
Αξιοσημείωτη είναι ακόμα και η αντιμετώπιση του Ολλανδού διαιτητή Τσαρλς Κόρβερ, ο οποίος προς έκπληξη όλων όχι μόνο δεν απέβαλε τον Σουμάχερ, αλλά υπέδειξε απλώς άουτ καθώς και την συνέχιση του παιχνιδιού! Ο ίδιος μιλώντας αργότερα στα μέσα της εποχής δήλωσε ότι « έχασα τη φάση γιατί παρακολουθούσα την μπάλα που νόμιζα ότι θα μπει γκολ. Δεν ήμουν σίγουρος τι συνέβη στη σύγκρουση των δυο παικτών».
Το ματς συνεχίστηκε με τους θεατές να αποδοκιμάζουν έντονα τον Γερμανό τερματοφύλακα και την Δυτική Γερμανία να προκρίνεται στον τελικό στην διαδικασία των πέναλτι. Η Γαλλία δεν κατάφερε να διατηρήσει το υπέρ της 3-1 που διαμορφώθηκε στην παράταση και ισοφαρίστηκε σε 3-3. Ήταν η πρώτη φορά η διαδικασία των πέναλτι χρησιμοποιούνταν για να κριθεί παιχνίδι σε παγκόσμιο κύπελλο.
Ο «πόλεμος» των δηλώσεων
Ο Μπατιστόν έλαβε εξιτήριο την επόμενη ημέρα από το νοσοκομείο με τον απολογισμό για τον διεθνή άσο να μετρά μια διάσειση, ένα κάταγμα στην κάτω γνάθο και δύο χαμένα δόντια. Ακόμη και τότε η άτεγκτη όμως σκληρότητα του Σουμάχερ δεν λύγισε και μόλις ο ίδιος πληροφορήθηκε πως ο αντίπαλος του έχασε κάμποσα δόντια, απάντησε με ωμότητα: « Εφόσον αυτό είναι το χειρότερο που του συνέβη, εντάξει θα πληρώσω τις κορώνες!».
Το μοιραίο αυτό παιχνίδι είχε ως απότοκο εκτός των άλλων και την αναζωπύρωση του εχθρικού κλίματος μεταξύ των άλλοτε αντίπαλων χωρών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Σμιντ να προχωρεί σε έκδοση κοινού δελτίου τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, προκειμένου να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα.
Όσο για τον Μπατιστόν; Ο ίδιος με το πέρας του χρόνου συγχώρεσε τον Σουμάχερ δηλώνοντας αναφορικά με τον επικίνδυνο τραυματισμό του: « Το γήπεδο ήταν σαν διάδρομος και δεν υπήρχε κανείς. Σαν τα Ηλύσια Πεδία τον Αύγουστο στις 5 το πρωί. Είδα έναν μαυροφορεμένο άντρα να με πλησιάζει και δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτε άλλο. Ακόμη και σήμερα έχω συχνούς πονοκεφάλους. Είχα παρατηρήσει την επιθετική συμπεριφορά του Σουμάχερ πριν μπω αλλαγή στον αγώνα και το είχα συζητήσει με τους υπόλοιπους συμπαίκτες μου. Δεν ήταν προσχεδιασμένο ωστόσο. Μπορεί να ένιωσε ενοχές μετά την ενέργεια του, κανείς δεν ξέρει. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ο Σουμάχερ ήταν κάποιος που ήθελε να κερδίσει με κάθε κόστος».
Η απολογία του Σουμάχερ
Ο Γερμανός τηρώντας κατά γράμμα την απάνθρωπη στάση του δεν επισκέφτηκε τον Μπατιστόν όσο εκείνος νοσηλευόταν με την απολογία του να χρειάζεται τρεις ολόκληρες δεκαετίες για να βγει στην δημοσιότητα:
«Ήταν δειλία. Η πρώτη φορά στη ζωή μου ήμουν δειλός. Λυπάμαι που η αποστολή της εθνικής Γερμανίας και εγώ ο ίδιος δεν πήγαμε στο νοσοκομείο να μάθουμε νέα για τον Πατρίκ Μπατιστόν. Μέσα μου φοβήθηκα ότι ο Μπατιστόν μπορεί να είχε τραυματιστεί σοβαρά, ίσως και να βρισκόταν σε κώμα. Μετά το συμβάν υπήρχε πολύ αντι-γερμανικό πνεύμα. Ένιωθα ότι επρόκειτο για πόλεμο».
Η τελευταία συνάντηση
Το 1986 όταν η μοίρα διασταύρωσε την πορεία της Δ.Γερμανίας με την Γαλλία, ο Μπατιστόν ερχόμενος αντιμέτωπος με τον «εφιάλτη» του ξεκαθάρισε πως: «Περασμένα ξεχασμένα. Δεν κρατάω κακία. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν σκοπεύω να πλησιάσω τον Σουμάχερ περισσότερο από 40 μέτρα».
Κωνσταντίνα Θεοδώρου