Στα άδυτα του μυστικού Sarri-Ball

Ο Μαουρίτσιο Σάρι μετά την νίκη της Τσέλσι με 3-1 επί της Κρίσταλ Πάλας, σφράγισε το ρεκόρ του αήττητου των 11 πρώτων αγώνων και ευχαρίστησε τους ποδοσφαιριστές του για το συγκεκριμένο επίτευγμα. Το «Sarri-ball» έχει κερδίσει έτσι τις καρδιές τόσο του κόσμου όσο και των ποδοσφαιριστών της Τσέλσι, που με την έλευση του Ναπολιτάνου τεχνικού στον πάγκο της ομάδας δείχνουν να ευχαριστιούνται το ωραίο ποδόσφαιρο. Ένας ιδιαίτερος τρόπος παιχνιδιού που φαίνεται να μην στηρίζεται τόσο στην εμμονή στις τακτικές, αλλά κυρίως στην μοναδική προσωπικότητα του ίδιου του Σάρι.  



Στα άδυτα του μυστικού Sarri-Ball

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Ιταλό προπονητή μιλούν για μια φλογερή φυσιογνωμία που έχει κερδίσει δικαίως τη φήμη του πιο προληπτικού μάνατζερ της Πρέμιερ Λιγκ, με τον Ζορζίνιο να έρχεται με δηλώσεις του να επιβεβαιώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Συγκεκριμένα, ο Ιταλός μέσος που ακολούθησε τον Σάρι από τη Νάπολι στην Τσέλσι, αποκάλυψε πως πριν από κάθε κρίσιμο παιχνίδι ο Μαουρίτσιο φρόντιζε να τρακάρει το αυτοκίνητο ενός από τους παίκτες, με σκοπό να προσελκύσει την ευνοϊκή τύχη. Μάλιστα, όπως ο ίδιος τόνισε, επαναλάμβανε το ίδιο περιστατικό και τις επόμενες εβδομάδες αν ικανοποιούνταν το νικηφόρο σερί! Ακόμη, ομολόγησε πως ο Σάρι είχε ως απαράβατη αρχή να μην αγγίζει ποτέ την μπάλα του αγώνα μέχρι και την λήξη της αναμέτρησης.

«Είναι μια μόνο από τις δεισιδαιμονίες του αλλά η εκτίμηση μου για το πρόσωπο του είναι μεγάλη. Ο Μαουρίτσιο είναι ακριβώς αυτό που δείχνει! Είναι πολύ εύκολο να τον καταλάβεις. Δεν έχει μυστικά. Είναι ένας απλός τύπος. Έχει απλώς όπως όλοι μας τις πεποιθήσεις και τις δεισιδαιμονίες του. Για παράδειγμα δεν πρόκειται να αγγίζει ποτέ την μπάλα του αγώνα. Ακόμα και αν χάνουμε και βγει έξω η μπάλα και πρέπει να την πάρουμε γρήγορα πίσω στο παιχνίδι, εκείνος δεν θα την πλησιάσει».

Η σχέση άλλωστε των δυο ανδρών στηρίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο καταλυτική ήταν η γνώμη του Σάρι στο να «αρπάξουν» τον Ζορζίνιο οι λονδρέζοι μέσα από τα χέρια της Σίτι έναντι 57 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 59χρονος τεχνικός ήξερε πολύ καλά πόσο κομβικός είναι ο Βραζιλιάνος μέσος στο επιτυχημένο του σύστημα. «Ο Ζορζίνιο ήταν πολύ σημαντικός για εμένα τα 4 χρόνια που ήταν μαζί μου. Για αυτό είναι το σημείο αναφοράς μου στο πως προσεγγίζω την ομάδα. Είναι ένας παίκτης που ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο που παίζω. Στο λεγόμενο Sarri-ball», θα παραδεχτεί.

Πράγματι θα έλεγε κανείς πως ο ρόλος του Ζορζίνιο μοιάζει με μαέστρου στο κέντρο της Τσέλσι, με τον Τζιαφράνκο Τζόλα να το επιβεβαιώνει, λέγοντας: « Είναι σαν ορχήστρα ο τρόπος που λειτουργεί ο Σάρι. Θέλει απλά οι παίκτες του να διασκεδάζουν και για αυτό παραιτήθηκε από την τραπεζική του δουλειά. Για να επιστρέψει στο όμορφο παιχνίδι».

Μια προπονητική επανάσταση, μια ιδιαίτερη τακτική προσέγγιση, όπως και να προσπαθήσει να ορίσει κανείς το στυλ παιχνιδιού της Τσέλσι, σε αυτό που ο ίδιος ο οργανωτής και σχεδιαστής της επιμένει ότι οφείλεται η επιτυχία είναι η αγάπη για το ποδόσφαιρο και η ελευθερία στην προσωπική έκφραση.

«Θέλω να απολαμβάνω τον εαυτό μου σε αυτό το πόστο, γιατί αυτή η δουλειά είναι το πάθος μου. Πρέπει να διασκεδάζουμε. Άλλωστε τι είναι το ποδόσφαιρο αν δεν διασκεδάζουμε; Όσον αφορά τον όρο Sarriball νομίζω πως άρχισε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί αναλυτές έχουν επιχειρήσει να γράψουν για τον τρόπο που παίζουμε. Πραγματικά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Μάλλον εκείνοι το καταφέρνουν καλύτερα και όχι εγώ. Η ιδέα πίσω από την προσέγγιση μου είναι ουσιαστικά η φιλοσοφία της ζωής μου. Και η φιλοσοφία μου είναι το να είσαι ειλικρινής και ευθύς. Ξεκίνησα αυτή τη δουλειά γιατί η αγάπη μου και το πάθος μου είναι το ποδόσφαιρο και όχι οι τηλεοπτικές κάμερες», θα ομολογήσει ο Μαουρίτσιο.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει τους Μπλε ο κώδικας «Sarriball» στην Πρέμιερ Λιγκ. Ωστόσο εκείνο που σίγουρα γνωρίζουμε είναι πως μέχρι τότε οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι θα χαίρονται να βλέπουν τη φετινή Τσέλσι.

Κωνσταντίνα Θεοδώρου