14 Δεκεμβρίου 1935: Οι 7 «πυροβολισμοί» του θρυλικού, Τεντ Ντρέικ
«Δυνατός, γρήγορος, καλός σουτέρ, γενναίος και σχεδόν εξ ολοκλήρου απερίσκεπτος!» είναι λίγα μόνο από τα επίθετα που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τον Τεντ Ντρέικ. Ένα κλασικό εννιάρι που έλαμψε στα βρετανικά γήπεδα της προπολεμικής εποχής και στιγμάτισε ανεξίτηλα την αγγλική αντίληψη του παιχνιδιού. Επτά γκολ σε μια επική αναμέτρηση απέναντι στην Άστον Βίλα θα σταθούν ο λόγος για να τοποθετήσουν τονΆγγλο κεντρικό επιθετικό στο πάνθεον των ποδοσφαιρικών ηρώων.
Η ανατολή ενός λαμπρού… «πολυβόλου όπλου»
Γεννημένος στις 16 Αυγούστου του 1912 στο Σαουθάμπτον, ο Τεντ Ντρέικ θα φορέσει ως επί το πλείστον την φανέλα της γενέτειρας του, ωστόσο το όνομα του θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου της Άρσεναλ. Ήταν εκείνος ο παίκτης-σημαία των «κανονιέρηδων» που μέχρι και σήμερα κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων τερμάτων που έχουν σημειωθεί σε ένα παιχνίδι για την κορυφαία αγγλική κατηγορία, σκοράροντας επτά γκολ εναντίον της Άστον Βίλα τον Δεκέμβριο του 1935, χρονιά κατά την οποία αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Και αν νομίζετε πως τα σπουδαία επιτεύγματα του Άγγλου επιθετικού σταματούν εκεί, ο ίδιος φρόντισε να μας πείσει για το αντίθετο.
Παράλληλα με την ποδοσφαιρική του καριέρα ο ασταμάτητος στράικερ υπήρξε και παίκτης του κρίκετ από το 1931 και για έξι ολόκληρα χρόνια. Μετά την απόσυρση του το ανήσυχος ζήλος του θα τον οδηγήσει να ασχοληθεί με την προπονητική, όντας ο ποδοσφαιράνθρωπος που εισήγαγε την Τσέλσι στο αγγλικό πρωτάθλημα, χαρίζοντας της ουσιαστικά το πρώτο της τίτλο, καθώς και μεταξύ άλλων τον εμβληματικό Λέοντα του κλαμπ. Τα κατορθώματα του Ντρέικ σε συλλογικό επίπεδο του έφεραν και την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. Έκανε το ντεμπούτο του για την Εθνική Αγγλίας εναντίον της Ιταλίας, στην περίφημη «Μάχη του Χάιμπουρι», στις 14 Νοεμβρίου του 1934. Υπήρξε δηλαδή ένας από τους 7 παίκτες της Άρσεναλ που συμμετείχαν σ’ αυτό το παιχνίδι, σκοράροντας το 3ο γκολ, στη νίκη με 3-2.
Επτά «πυροβολισμοί» σε ένα ματς
Το ημερολόγιο θα γράψει 14 Δεκεμβρίου του 1935 και το εορταστικό κλίμα της Βρετανίας θαρρείς πως θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης που μύριζε μπαρούτι
Ο Άγγλος κανονιέρης θα οπλίσει επτά φορές στο τέρμα των «villagers» βρίσκοντας επιτυχημένα δίχτυα και θα γίνει έτσι ο ρέκορντμαν με τα περισσότερα γκολ που γράφτηκαν σε αγώνα στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας. Πράγματι κανείς δεν θα περίμενε πως ο παίκτης που είχε αποκτηθεί τον προηγούμενο χρόνο από την Σαουθάμπτον έναντι 6,500 λιρών, θα κατόρθωνε μέσα σε μια σεζόν να καθιερωθεί ως ο κυρίαρχος στράικερ σε ένα ματς μάλιστα που εξελίχθηκε σε μια απόλυτη έκπληξη. Στην πραγματικότητα, η Άστον Βίλα ήταν εκείνη που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να ανοίξει το σκορ υπέρ της όπως όλα έδειχναν κατά τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά του αγώνα. Μετά το ημίχρονο ωστόσο η εικόνα της αναμέτρησης μεταβλήθηκε ολωσδιόλου, με τον Τεντ να πετυχαίνει το πρώτο του χατ-τρικ και ύστερα από 60 λεπτά να σημειώνει ακόμα δυο. Για την ιστορία, στο τέλος της χρονιάς η Άστον Βίλα υποβιβάσθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ η Άρσεναλ αν και απέτυχε να πάρει το τέταρτο σερί πρωτάθλημα, κατέκτησε το κύπελλο με γκολ του Ντρεϊκ (1-0 τη Σέφιλντ Γιουναϊτεντ). Το απόλυτο ρεκόρ όλων των κατηγοριών πάντως το κατέγραψε δώδεκα ημέρες αργότερα με 9 γκολ σε έναν αγώνα ο Μπάνι Μπελ στο 13-4 της Τρανμίρ επί της Όλνταμ, στις 26 Δεκεμβρίου του 1934 για την τρίτη κατηγορία Αγγλίας.
Το σίγουρο είναι πως ο Tεντ Ντρέικ πέρασε στην αιωνιότητα όχι μόνον γιατί κατάφερε με τα μαγικά του πόδια ένα ασύλληπτο ρεκόρ, αλλά γιατί συνένωσε για ξεχωριστούς λόγους στο πρόσωπο ενός ποδοσφαιρικού ινδάλματος τόσο τους φίλους της Τσέλσι όσο και της Άρσεναλ που θα τον μνημονεύουν αέναα…
Κωνσταντίνα Θεοδώρου