Ο κορυφαίος, Γκόρντον Μπανκς και τα ερωτηματικά που δεν θα απαντηθούν ποτέ!
Σε μια από τις κλασσικότερες σκηνές της αστυνομικής ταινίας «Ντέρτι Χάρι», ο επιθεωρητής Κάλαχαν προειδοποιεί τον επίδοξο ληστή, ότι «αυτός, ο Σμιθ και ο Γουέσον», θα τον αποτρέψουν από το να καταχραστεί τα κέρδη της καφετέριας βγάζοντας το Μάγκνουμ 44άρι του και πυροβόλοντας προς το μέρος του αφήνοντάς τον έκθαμβο. Έτσι έκθαμβος έμεινε και ο Πελέ στο Μουντιάλ του 1970, βλέποντας τον Γκόρντον Μπανκς σαν άλλο Ντέρτι Χάρι, με όπλο τα μακριά του χέρια και όχι κάποιο πιστόλι, να τεντώνεται και να τον αποτρέπει από το να σκοράρει, στην επέμβαση που έμεινε γνωστή με το όνομα «Η Απόκρουση του Αιώνα».
«Νόμιζα ότι ήταν γκολ», φώναξε ο Πελέ κλονισμένος, βλέποντας ενώπιον του να πραγματοποιείται η πιο εντυπωσιακή απόκρουση της ιστορίας, με τον Μπάνκς να αποκρίνεται ότι και αυτός νόμιζε ότι η μπάλα θα κατέληγε στα δίχτυα. «Γέρασες «Μπάνκσι», παλαιότερα αυτά τα μπλόκαρες», περιπαικτικά απάντησε ως μάρτυρας της φάσης ο αρχηγός Μπόμπι Μουρ στον τερματοφύλακα του,που είχε μόλις είχε «βγάλει» την μπάλα σχεδόν μέσα από το τέρμα του. Αν και η Αγγλία τελικά ηττήθηκε με 1-0 από γκολ του Ζαϊρζίνιο, η απόκρουση του Μπανκς παρέμεινε ανεξίτηλη στις μνήμες των συμπατριωτών του, ως την πεμπτουσία της τέχνης του τερματοφύλακα.
Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, η Αγγλία είχε σηκώσει το Μουντιάλ που οργανώθηκε μέσα στο σπίτι της, με τον Μπανκς να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής κρατώντας την εστία του ανέπαφη όχι για μία ούτε δύο, αλλά εφτά συνεχόμενες φορές (που αποτελεί ρεκόρ ως τις μέρες μας), πριν ο Εουσέμπιο του χαλάσει το «σερί» σκοράροντας με πέναλτι στα ημιτελικά του τουρνουά.
Μάλιστα, πριν ένα χρόνο, με αφορμή τη μάχη που δίνει με το καρκίνο στο νεφρό από το 2015, μια ανάρτηση είδε το φως της δημοσιότητας η οποία διατυμπάνιζε το θάνατο Άγγλου τερματοφύλακα. Το κακόγουστο αστείο έσπευσε να διαψεύσει ο λογαριασμός που τον εκπροσωπεί στο Τουίτερ με όνομα Gordon Banks OBE, αναφέρ
Είναι σπίτι του και είναι καλά!», ανέφερε η σχετική απάντηση βάζοντας τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να έχει χάσει τη μάχη με τη πιο θανατηφόρα ασθένεια. Μάλιστα η αποτρόπαια αυτή είδηση είχε προλάβει να φτάσει στα αυτιά του δισέγγονού του, πριν διαψευστεί από τον ίδιο. «Έκλαιγε όλη μέρα στο σχολείο. Ένα από τα παιδιά του το είπε και δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει. Ήταν αηδιαστικό», ανέφερε ο ίδιος ο Μπανκς αργότερα όταν ρωτήθηκε σχετικά με το συμβάν. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Κάποιος τηλεφώνησε στο σπίτι και ρωτούσε την οικογένεια μου για μένα. Ήταν πολύ ντροπιαστικό».
GORDON IS VERY MUCH ALIVE AND WELL. THE STORY ON THE INTERNET IS A HOAX. HE IS ALIVE AND WELL #BANKS #banks #gordonbanks
— Gordon Banks OBE (@thegordonbanks) October 4, 2017
Εκτός αυτού, λίγο καιρό αργότερα ο Μπανκς βρήκε το όνομα του ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που βρήκαν τον θάνατο εκείνο τον χρόνο, στα «Northwest FootballAwards», κάτι που ανάγκασε τον παρουσιαστή Νταν Γουόκερ να απολογηθεί και να ζητήσει να διορθωθεί το λάθος άμεσα.
Με αφορμή λοιπόν, τα 81α γενέθλια του Γκόρντον Μπανκς, κρίνεται ως ευκαιρία να ανατρέξουμε και να θαυμάσουμε την τόσο ιδιαίτερη και ταυτόχρονα χτυπημένη από κακοδαιμονία καριέρα του. Σαν σήμερα στις 30 Δεκέμβρη του 1937, γεννήθηκε στο Σέφιλντ της Αγγλίας ο Μπανκς. Ποτέ κανείς δεν χαρακτήρισε την ζωή ως εύκολη «διαδρομή», μα για τον Μπανκς ο «ισολογισμός» αυτής είχε αρνητικό πρόσημο. Γεννημένος σε φτωχή οικογένεια, είδε τον αδερφό του με προβλήμα αναπηρίαςνα πέφτει θύμα ληστείας και τελικά να δολοφονείται, ενώ κουβαλούσε τα κέρδη της παράνομης στοιχηματικής επιχείρησης του «τζογαδόρου» πατέρα του.
Ο ίδιος εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 του και έπιασε δουλειά ως ανθρακωρύχος κάτι που τον βοήθησε να χτίσει τη σωματοδομή του. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ερασιτεχνική Μίλσπο, όταν η ομάδα χρειάστηκε την συνδρομή του μιας και ο βασικός τερματοφύλακας έτυχε να απουσιάζει σε ένα παιχνίδι. Κάπως έτσι, ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό έπος για τον νεαρό Άγγλο τερματοφύλακα, ο οποίος αν και δοκιμάστηκε από την Ρόμαρς η οποία αγωνιζόταν στην Λίγκα του Γιόρκσαϊρ, η ήττα με 12-2 από την Στόκμπριτζ τον έφερε πίσω στην παλιά του ομάδα.
Παρέμεινε εκεί, ώσπου το 1958 «ανακαλύφθηκε» από την Τσέστερφιλντ και δοκιμάστηκε από την ομάδα των ακαδημιών της. Μάλιστα, το 1956 ανακάμπτοντας από ένα σπασμένο αγκώνα, βοήθησε την ομάδα των ακαδημιών της να φτάσει ως το τελικό του FAΚαπ νέων, όπου και γνώρισαν την ήττα στη παράταση με 4-3 από τα πασίγνωστα «μωρά του Μπάσμπι». Την ίδια χρονιά πραγματοποιήσε και το ντεμπούτο του με την ομάδα ανδρών, εις βάρος του βασικού τερματοφύλακα Ρον Πόουελ, στη τρίτη κατηγορία Αγγλίας ενάντια στην Κόλτσεστερ Γιουνάιτεντ, με το ματς να λήγει στο 2-2. Το τέλος εκείνης της σεζόν τον βρήκε να κρατά τη φανέλα βασικού κάτω από τα δοκάρια, κάτι που τον οδήγησε στο τέλος αυτής να μετρά μόλις τρεις απουσίες από το βασικό σχήμα και αυτές λόγω τραυματισμού. Η πολύ καλή πρώτη του σεζόν με την ανδρική ομάδα, προέτρεψε τον προπονητή της Λέστερ, Ματ Γκίλις, να τον φέρει στις «Αλεπούδες» για 7.000 στερλίνες, ανεβάζοντας το μισθολόγιό του κατά 15 ολόκληρες λίρες τη βδομάδα σε σχέση με πριν!
Στην πόλη του Λέστερ ο Μπανκς άρχισε, σιγά αλλά σταθερά, να χτίζει το θρύλο του. Ο υψηλός ανταγωνισμός και η έλλειψη προπονητών τερματοφυλάκων εκείνη την εποχή, τον ανάγκασαν να προπονείται μόνος του, «εφευρίσκοντας» ο ίδιος τρόπους ενδυνάμωσης και βελτίωσης των ικανοτήτων του. Η επιμονή και η συνέπεια που πρόβαλε λειτούργησαν ευεργετικά στην προσωπική ανέλιξη και καταξίωση του. Mε τη φανέλα των «Αλεπούδων» κατέκτησε ένα Λιγκ Καπ τo 1964, νικώντας σε διπλό τελικό την Στόουκ Σίτι με 4-3 συνολικό σκορ,ενώ τρία χρόνια νωρίτερα είχε δεχθεί την ήττα με 2-0 από την «νταμπλούχο» τότε Τότεναμ στο τελικό του FA Καπ. Μάλιστα, στη πορεία προς το τελικό οι επεμβάσεις κρίθηκαν ως καταλυτικής σημασίας, αφού δέχθηκε μόλις πέντε γκολ σε εννιά αγώνες που έδωσα
Στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1966 το άστρο του Μπανκς έμελε να λάμψει φεγγοβολώντας τη πορεία της Αγγλίας ως τη παρθενική και έως τώρα μοναδική κατάκτηση του τροπαίου της ιστορίας της. Χρησιμοποιώντας μια τσίχλα (που μασούσε ως πατέντα για να βελτιώσει την επαφή των γαντιών του με την μπάλα) χρειάστηκαν 721 αγωνιστικά λεπτά για να δεχθεί γκολ, από τον ασυναγώνιστο Πορτογάλο Εουσέμπιο στα ημιτελικά του τουρνουά.
Η νίκη με 4-2 στην παράταση του τελικού επί των Δυτικογερμανών, σφράγισε τον τίτλο για την Αγγλία και παράλληλα χάρισε στον Μπανκς το πρώτο από τους έξι συνολικά τίτλους που κατέκτησε ανακηρύσσοντάς τον ως το κορυφαίο τερματοφύλακα της χρονιάς. «Το τέρμα είναι τόσο ασφαλές με τον Μπανκς κάτω από τα δοκάρια, όσο και η τράπεζα της Αγγλίας». Ένα παρατσούκλι, που λόγω του ονόματός του (Banks -> bank = τράπεζα)