Μοιάζει με μια… αιωνιότητα

Ο Ιαν Χολογουέι  γιόρτασε χθες τα πρώτα του γενέθλια στον πάγκο της Μπλάκπουλ, όμως το δώρο από τους παίκτες του το περιμένει σήμερα στον τελικό των πλεϊ-οφ της Τσάμπιονσιπ.



Μοιάζει με μια… αιωνιότητα

 
Του Γιάννη Καραγιάννη
 
Πριν καθίσει στον πάγκο του «Μπλούμφιλντ Ρόουντ» ο 47χρονος τεχνικός έκρινε σκόπιμο να περάσει ένα χρόνο κάνοντας τον… αργόσχολο. Αυτό το διάστημα αναθεώρησε. Παρακολούθησε πολύ ποδόσφαιρο. Κυρίως Μπαρτσελόνα. Κάπως έτσι προέκυψε και η ξαφνική λατρεία για το 4-3-3, που φέτος έχει γίνει σήμα-κατατεθέν της Μπλάκπουλ. Γκολ με το τσουβάλι και οι «σισάιντερς» πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή στην κορυφαία κατηγορία, για πρώτη φορά από την περίοδο 1970/71. Πάνε χρόνια πολλά...

 

Με σφιγμένο το ζωνάρι

Εχοντας τερματίσει τις δύο προηγούμενες χρονιές στη 19η και 16η θέση της Τσάμπιονσιπ, στο ξεκίνημα της περιόδου η Μπλάκπουλ δεν απειλούσε κανέναν. Εντούτοις ο μεγαλομέτοχος Οουεν Οϊστον και ο Λετονός επενδυτής Βαλερί Μπελόκον απέδειξαν ότι η δουλειά γίνεται και με λίγα χρήματα. Μπορεί να έκαναν την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, δίνοντας 500 χιλιάδες λίρες στη Ρέιντζερς για τον Τσάρλι Ανταμ (φωτό), αλλά γενικά έμειναν πιστοί στο αρχικό πλάνο. Κανείς παίκτης δεν παίρνει πάνω από 25.000 λίρες τον μήνα, ενώ υπάρχει και deal σύμφωνα με το οποίο άπαντες αμείβονται με 90 λίρες την εβδομάδα (!) τους δύο μήνες της παύσης (Ιούνιος, Ιούλιος).

 

Σε ένα ξεχωριστό γκρουπ

Αρκετοί παίκτες της Μπλάκπουλ κατά το παρελθόν έγραψαν ιστορία. Οπως ο τεράστιος Στάνλεϊ Μάθιους, που έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που βραβεύθηκε με τη «Χρυσή Μπάλα», ή ο συμπαίκτης του Σταν Μόρτενσεν, ο οποίος είναι ο μοναδικός που έχει σημειώσει χατ τρικ σε τελικό Κυπέλλου στο «Γουέμπλεϊ». Το δικό του «παραμύθι» θέλει να γράψει και ο Μπρετ Ορμεροντ. Σε περίπτωση που η Μπλάκπουλ εξασφαλίσει την άνοδο και ο 33χρονος φορ σκοράρει στην Πρέμιερ Λιγκ θα μπει σε ένα «κλειστό κλαμπ» παικτών που έχουν σκοράρει με την ίδια ομάδα και στις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες.

 

«Διατηρητέο», αλλά πρωτοπόρο…

Σε περίπτωση που εξασφαλίσει την τέταρτη άνοδο την τελευταία δεκαετία και γίνει η 20ή ομάδα της Πρέμιερσιπ, η Μπλάκπουλ θα πρέπει να κάνει επειγόντως κάτι με το γήπεδό της. Το απαρχαιωμένο «Μπλούμφιλντ Ρόουντ» στέκει από το 1899, χωράει μετά βίας 12.500 θεατές και από τη μία πλευρά του δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένη εξέδρα. Υπήρξε όμως το γήπεδο από το οποίο μεταδόθηκε για πρώτη φορά αγώνας στην Αγγλία, τον Σεπτέμβριο του 1960, όταν η Μπλάκπουλ νίκησε 1-0 την Μπόλτον.

 

 

ΚΑΡΝΤΙΦ

 

 

Δεν υπάρχει γυρισμός

Αν επρόκειτο για παραμύθι οι ρομαντικοί θα στήριζαν την Μπλάκπουλ. Επειδή πρόκειται για πραγματικότητα οι ρεαλιστές, και ειδικά όσοι από αυτούς υποστηρίζουν την Κάρντιφ, κατανοούν ότι από το σημερινό ματς δεν υπάρχει γυρισμός για τους «μπλούμπερντς». Ο «μποναμάς» που θα προέλθει από πιθανή άνοδο θα βοηθήσει τους Ουαλούς να εξασφαλίσουν το άμεσο μέλλον τους, άσχετα με το ποια θα είναι η κατάληξη της περιπέτειάς τους στην Πρέμιερ Λιγκ. Διαφορετικά, με το χρέος τους να ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια, οδεύουν προς τον αφανισμό.

 

«Κολλημένοι» με την άνοδο

Το παράδειγμα της Πόρτσμουθ είναι το πιο χαρακτηριστικό και δείχνει την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στο ποδόσφαιρο της Αγγλίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις η επιτυχία απέχει ελάχιστα από την καταστροφή. Οι «πομπέι» είναι οι τελευταίοι από μία σειρά ομάδων που έχουν βαρέσει κανόνι. Στην Κάρντιφ δεν απέχουν πολύ απ' αυτό το σημείο, στο οποίο οδηγήθηκαν για πολλούς και διάφορους λόγους. Η ανέγερση του νέου γηπέδου, η έλλειψη συγκεκριμένου οικονομικού πλάνου και η «μανία» για επιστροφή στην κορυφή έχουν φέρει τους «μπλούμπερντς» σε πολύ δύσκολη θέση. Σ' ό,τι έχει να κάνει με το τελευταίο κομμάτι, αρκεί ν' αναφέρουμε ότι το μισό εκατομμύριο που έδωσε για τον Μπελ αποτελεί ρεκόρ μεταγραφής για την Μπλάκπουλ. Το αντίστοιχο νούμερο για την Κάρντιφ έφτασε τα 4,5 εκατ. λίρες, με την προσθήκη του Τσόπρα το περασμένο καλοκαίρι.

 

Εκεί έγραψε ιστορία

Περίπου 37.00 φίλοι θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι από το Κάρντιφ για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη ομάδα τους να αγωνίζεται για πέμπτη φορά στο «Γουέμπλεϊ». Στις τρεις από τις τέσσερις προηγούμενες οι Ουαλοί βρέθηκαν στον «ναό» του αγγλικού ποδοσφαίρου συμμετέχοντας στον τελικό Κυπέλλου (1925, 1927, 2008). Απ' αυτές τις περιπτώσεις πανηγύρισαν μόνο στη μία, κατακτώντας το τρόπαιο το 1927, χάρη στο 1-0 επί της Αρσεναλ. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που ομάδα εκτός Αγγλίας κατέκτησε το τρόπαιο.

 

Πάνε χρόνια πολλά

Η μία και μοναδική προηγούμενη εμπειρία του Ντέιβ Τζόουνς (φωτό) στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν περίεργη. Η θητεία του στη Σαουθάμπτον (σεζόν 1999/ 2000) τελείωσε άδοξα, με τον νυν τεχνικό της Κάρντιφ να έχει μπλεξήματα με τη δικαιοσύνη. Οι «άγιοι» τον απάλλαξαν από τα καθήκοντά του μεσούσης της περιόδου, αν και τελικά κρίθηκε αθώος για την κατηγορία κακοποίησης ανηλίκου. Ο Τζόουνς ελπίζει ότι θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία με την Κάρντιφ, η οποία απέχει για πολύ περισσότερο καιρό από το «γκρουπ των ισχυρών». Η τελευταία συμμετοχή της στην πρώτη ιεραρχικά κατηγορία ήταν σχεδόν μισό αιώνα πίσω (περίοδος 1961/ 62). Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, αναφέρουμε ότι μαζί της εκείνη τη χρονιά είχε υποβιβαστεί και η νυν κάτοχος της Πρέμιερ Λιγκ, Τσέλσι.

 

 

 

TAGS: