Wrexham - Chester: ένα ντέρμπι που κρατάει δυο αιώνες!

Το ποδόσφαιρο δεν έχει αγαπηθεί μόνο για τη φύση του αθλήματος αυτή καθ' αυτή. Από τα «γεννοφάσκια» του ήταν καταδικασμένο να παίρνει κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις και ο κόσμος να εκφράζεται μέσα από αυτό, να δένεται μαζί του και να το κάνει κομμάτι του ίδιου του εαυτού του. 



Wrexham - Chester: ένα ντέρμπι που κρατάει δυο αιώνες!

Στην Αγγλία, τη γενέτειρα του ποδοσφαίρου, τέτοιες μικρές ιστορίες έχθρας (rivalries τις αποκαλούν οι Άγγλοι) μπορεί να συναντήσει κανείς πολλές, κατά μήκος του νησιού. Όχι μόνο τις γνωστές, στα μεγάλα δηλαδή σαλόνια της Premier League ή της Championship, αλλά και στα χαμηλότερα στρώματα. Ακόμα πιο έντονες και συχνά... αιματηρές! Αυτό οφείλεται στον ενισχυμένο τοπικισμό και τις οικονομικές ανισότητες από πόλη σε πόλη, που επέφερε η βιομηχανική επανάσταση. Οι ομάδες της κάθε πόλης είναι και οι εκφραστές αυτών των διαφορών, άλλοτε μικρότερων κι άλλοτε μεγαλύτερων. Στην περίπτωσή μας θα μεταφερθούμε στα σύνορα Αγγλίας και Ουαλίας. Τσέστερ-Ρέξαμ. Δύο παντοτινοί γείτονες. Δύο ορκισμένοι εχθροί. Τους χωρίζουν μόλις 13 χιλιόμετρα φαινομενικά, αλλά στην πράξη πολλά πολλά παραπάνω...

Πριν πάμε στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο μελάνι για να γνωριστούμε με τις δύο πόλεις και να καταλάβουμε το «background» της έχθρας τους. Το μεν Τσέστερ βρίσκεται στο δυτικότερο τμήμα της Αγγλίας και έχει να υπερηφανεύεται για την εξαιρετική, βικτωριανή αρχιτεκτονική του. Μια πόλη-αξιοθέατο για όποιον την επισκέπτεται και κυρίως, εύρωστη οικονομικά, εξ' αιτίας της εκτεταμένης βιομηχανικής ανάπτυξης στην περιοχή από τα χρόνια κιόλας της βιομηχανικής επανάστασης. Νοτιοδυτικά του Τσέστερ, παίρνοντας την κεντρική οδική αρτηρία "Α483", περνάς τα σύνορα και φτάνεις σε 20 μόλις λεπτά στο γειτονικό Ρέξαμ. Μια από τις ιστορικότερες πόλεις της Ουαλίας και όχι μόνο, δεδομένων των αρχαιολογικών ανακαλύψεων που έχουν γίνει κατά καιρούς. Παρότι κι εκεί η βιομηχανική επανάσταση έφτασε γρήγορα, ο σχετικά ολιγάριθμος πληθυσμός του Ρέξαμ παρέμεινε εργατικός μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρόσφορο έδαφος για την "γειτονική αντιπαλότητα".

"The cross-border derby" λοιπόν! Σε ελεύθερη μετάφραση θα λέγαμε "το διασυνοριακό ντέρμπι", ανάμεσα στην καθαρά αγγλική Τσέστερ και την Ρέξαμ, της οποίας η έδρα βρίσκεται εντός Ουαλίας, αλλά τα γραφεία και οι εγκαταστάσεις εδρεύουν εντός αγγλικού εδάφους και συγκεκριμένα... στο Τσέστερ. Συγκαταλέγεται επισήμως στα μεγαλύτερα ντέρμπι του Ηνωμένου Βασιλείου, με την επικινδυνότητά του να ξεπερνά, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, αυτή του ντέρμπι του Μάντσεστερ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς για τί αναμέτρηση μιλάμε. Η αγγλική, "πλούσια" μεσαία τάξη, εναντίον της ουαλικής, "φτωχής" εργατικής τάξης. Ζήτημα τιμής. Και πατριωτισμού...

Η πρώτη «μάχη» χρονολογείται  πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα με νικήτρια τη Ρέξαμ στο αντίπαλο «Φόλκνερ Στριτ» με 3-2, παρουσία 4.000 φίλων της Τσέστερ. Μάλιστα, στους έξι πρώτους αγώνες σημειώθηκαν ισάριθμα "διπλά". Έκτοτε οι «κόκκινοι δράκοι» παραμένουν το αφεντικό στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, με 34 νίκες έναντι 29 της Τσέστερ. Οι δύο ομάδες με το πέρασμα του χρόνου, όπως είναι φυσικό, άλλαξαν πολλές έδρες,. Σήμερα, η Ρέξαμ αγωνίζεται στο "Ρέισκορς Γκράουντ", ενώ η Τσέστερ στο "Ντέβα Στέιντιουμ", όνομα που πηγάζει από το ρωμαϊκό φρούριο (ή κάστρο) "Deva Victrix", που είχε χτίσει στην περιοχή το 79 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βεσπασιανός. Από το 1888 μέχρι σήμερα, 115 ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει και τα κόκκινα της Ρέξαμ και τα μπλε της Τσέστερ. Κορυφαίος σε αυτή τη λίστα είναι ο Άγγλος Τζον Ρούνει, με 7 εμφανίσεις και δύο γκολ, ένα για την κάθε ομάδα.

Όλες τους οι μονομαχίες εντοπίζονται σε χαμηλές κατηγορίες, κυρίως τρίτη και τέταρτη. Φέτος βρίσκονται σε διαφορετική κατηγορία και σε τροχιά ανόδου. Η μεν Ρέξαμ από την πέμπτη στην τέταρτη, η δέ Τσέστερ από την έκτη στην πέμπτη. Συνεπώς, δε θα συναντηθούν, «γλιτώνοντας» και την τοπική αστυνομία από τους καθιερωμένους «μπελάδες». Ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχουν γίνει έκτροπα μεταξύ των σκληροπυρηνικών οπαδών. Βασικοί πρωταγωνιστές αυτοί της Ρέξαμ το 1984, όταν έπειτα από έξι χρόνια η ομάδα τους υποβιβάστηκε στην τέταρτη κατηγορία, συναντώντας την Τσέστερ και πάλι. Τότε αποφάσισαν να ντυθούν στα μπλε και να παρεισφρήσουν στις εξέδρες του "Σίιλαντ Ρόουντ", όπου ακολούθησε «μακελειό». Ένα χρόνο μετά, ένα κακοσχεδιασμένο φιλικό ανάμεσά τους είχε παρόμοια κατάληξη, με ανθρωποκυνηγητό και διακοπή του αγώνα.

Τα παραπάνω γεγονότα οδήγησαν στην πρωτόγνωρη, για τοπικά πρωταθλήματα, απόφαση απαγόρευσης μεμονωμένης μετακίνησης και της συνοδείας των οπαδών από αστυνομικές δυνάμεις μέχρι το γήπεδο. Επίσης, οι αγώνες να γίνονται μεσημέρι (12 συνήθως), ώστε να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η μέθη των οπαδών. Οι «οργανωμένοι» θεωρούν ότι αυτό δεν έχει βοηθήσει την κατάσταση, ίσα-ίσα έχει κορυφώσει τις εντάσεις τα τελευταία χρόνια. Κι όντως τα πράγματα ολοένα και χειροτερεύουν. Ενδεικτικά, το 2012 και 2013 μεμονωμένοι οπαδοί της Τσέστερ και της Ρέξαμ αντίστοιχα, προσέβαλαν τις μνήμες νεκρών αντίπαλων οπαδών με υβριστικά πανό και παρεμβάσεις σε ενός λεπτού σιγή. Εν έτει 2019, παραμένει ένα από τα πιο «καυτά» ντέρμπι της Αγγλίας, παρότι διατηρείται στην αφάνεια λόγω των χαμηλών κατηγοριών, στις οποίες αγωνίζονται οι δυο τους.

Διομηδης Σιλιβερδης