Λίβερπουλ εναντίον Μπάγερν: η νύχτα του Ρας, η κακη παράδοση των Γερμανών στο Άνφιλντ και η απουσία Φαν Ντάικ!

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πως δυο ομαδες που έχουν από πέντε Κύπελλα πρωταθλητριών και Champions League και πολλούς άλλους ευρωπαικους τίτλους αναμετρώνται μόλις για πρώτη φορά από το 2001 απόψε και σε δίπλα ματς από το 1981! Η Λίβερπουλ και η Μπάγερν δυο από τα παραδοσιακά ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου συγκρούονται απόψε στο Ανφιλντ και ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος γραφει από την Αγγλία για τη βραδιά που ο κόσμος έμαθε το όνομα του Ίαν Ρας.  



Λίβερπουλ εναντίον Μπάγερν: η νύχτα του Ρας, η κακη παράδοση των Γερμανών στο Άνφιλντ και η απουσία Φαν Ντάικ!

Ήταν ο ημιτελικός του 1981 στο δρόμο για το Παρίσι και η Λίβερπουλ που μετά από μια μέτρια χρονιά παρέπαιε στην Αγγλία, είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμα ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών, παίζοντας με τη Μπάγερν.

Το ματς στο Ανφιλντ ήταν συγκλονιστικό, με πάμπολλες φάσεις και την Μπάγερν λίγο καλύτερη, να έχει μάλιστα και δοκάρι, οπότε το τελικό 0-0 ληταν μια μαγική εικόνα! Ήταν ακόμα η εποχή που γερμανική ομάδα δεν είχε καταφέρει καν να σκοράρει στο συγκεκριμένο γήπεδο, ενώ μεχρι τις μέρες μας δεν υπάρχει ομάδα της Μπουντεσλίγκα που να έχει κατορθώσει να φύγει νικήτρια από εδώ...

Εκείνο παντως που θυμάται ο πολύς κόσμος από το παιχνίδι ήταν η αναπάντεχη παρουσία στη βασική ενδεκάδα ενός αγνώστου παιδιού. Ήταν ο Ίαν Ρας,που έκανε εμφάνιση ως βασικός αφού υπήρχαν πολλά προβλήματα τραυματισμών και ο νεαρός Ουαλος σέντερ φορ κινήθηκε καλά, έκανε πολλές φάσεις όμως δεν μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Στο τέλος του ματς οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον προπονητή των «ρεντς» Μπομπ Πέισλι πως και τον επέλεξε. Εκεινος ξάφνιασε με την απάντησή όταν ρωτήθηκε για την επιλογή του. «Σε λίγο καιρό θα είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην χώρα, τότε θα με ρωτάτε μόνο όταν δεν θα παίζει». Όπως σε τόσα και τόσα άλλα ο Πέισλι και σε αυτό το πράγμα αποδείχτηκε πως είχε δίκιο!

Είναι χαρακτηριστική η ιστορία, την οποία αναφέρει ο ίδιος ο Ρας στην αυτοβιογραφία του. Όταν ο σχολιαστής του αγώνα για την τηλεόραση της Γερμανίας πήρε τη σύνθεση στα χέρια ρώτησε με απορία: «Ian Rush? Was ist das?» -δηλαδή «Ίαν Ρας; Τι είναι αυτό;»- αφού πολύ λογικά σε μια εποχή που δεν υπήρχαν το ίντερνετ και οι σημερινές πληροφορίες δεν τον είχε ξανακούσει!

Ο Ρας θα γινόταν σύντομα πασίγνωστος και θα εξελισσόταν στον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 346 γκολ ενώ θα ερχόταν η Γιουβέντους για να τον αποκτήσει το 1987 με ρεκόρ μεταγραφής Βρετανού για την εποχή. Ο ιδιος μολις μία σεζόν μετα θα ζητούσε να γυρίσει αφού δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις στενές άμυνες και το καταστροφικό ποδόσφαιρο που παιζόταν στη Serie A.

Έτσι άλλη μία οκταετία θα αγωνιζόταν με την κόκκινη φανέλα και θα γινόταν θρύλος των «κόκκινων».

Το δεύτερο ματς στο Μόναχο βάδιζε ολοταχώς προς ισοπαλία, και πάλι χωρίς γκολ. Στα πολλά προβλήματα τραυματισμών που είχε η Λίβερπουλ προστέθηκαν κι άλλα στη διάρκεια του αγώνα, όταν ο Κένι Νταλγκλίς αναγκάστηκε να αποχωρήσει νωρίς και στην θέση του μπήκε ένα παιδί που ναι μεν δεν έκανε καριέρα στην Λίβερπουλ αλλά εκείνο το βράδυ ήταν δικό του: ο Χαουαρντ Γκέιλ. Η ταχύτητα του δημιουργούσε χάος στην άμυνα των Γερμανών και στο τέλος αναδείχτηκε mvp.

Η Λίβερπουλ πέρασε στα εκτος έδρας γκολ όταν σκόραρε πρώτη με σουτ του Ρέι Κένεντι, οκτώ λεπτά πριν την λήξη, ένα γκολ που αποδείχθηκε καθοριστικό. Ο πρώην φορ της Άρσεναλ, πρώτη μεταγραφή του Πέισλι το καλοκαίρι του 1974, είχε εξελιχθεί σε έναν πολύ σπουδαίο χαφ και ήταν αυτός που έστειλε τη Λίβερπουλ σε έναν ακόμη τελικό, παρά την ισοφάριση του Ρουμενίγκε.

Δυστυχώς, χρόνια τώρα, από τη δεκαετία του '90, ο Κένεντι παλεύει με τη νόσο του Πάρκινσον και είναι πολύ άσχημη η σημερινή εικόνα ενός άλλοτε σφριγηλού αθλητή.

Η Λίβερπουλ στον τελικό που έγινε στο Παρίσι πήρε το τρόπαιο με ένα γκολ του αριστερού μπακ Άλαν Κενεντι νικωντας τη Ρεάλ 1-0 και ο Πέισλι με τρία τρόπαια θα έμπαινε οριστικά στο πάνθεον της ιστορίας αφού εκείνη την επίδοση χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να φτάσουμε πρόσφατα πρώτα στον Αντσελότι και μετά στον Ζιντάν, απλά για να το ισοφαρίσει κάποιος!

Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων είχε γίνει στο πλαίσιο του κυπέλλου εκθέσεων, (του σημερινού Europa League) το 1971 και ήταν η Λίβερπουλ αυτή που νίκησε στο Άνφιλντ με 3-0. Την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο του κυπέλλου κυπελλούχων το παιχνίδι ήρθε ισόπαλο στο Άνφιλντ και η Μπάγερν κέρδισε (στο παλιό της γήπεδο) στο Γκρούνβαλντ, παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Στο Μονακό τον Αύγουστο του 2001 Ήταν μια πολύ μεγάλη εμφάνιση για την Λίβερπουλ του Ζεράρ Ουγιέ Πως νικήτρια του κυπέλλου UEFA αντιμετώπιζε την κάτοχο του Champions League Μπάγερν. Το τελικό σκορ ήταν 3-2 αφού πρώτα οι Αγγλοι προηγήθηκαν με 3-0 με τεραατια εμφάνιση του Μαικλ Όουεν.

Απόψε για την Λίβερπουλ η μεγάλη απουσία είναι του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Με δεδομένο πως λείπει και ο Γκόμεζ αλλά και ο Λοβρεν ειναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Από την άλλη η Μπάγερν με συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα, επωφελήθηκε τις γκέλες της Ντόρτμουντ και έχει μειώσει την διαφορά από την κορυφή. Η ευκαιρία για την ομάδα του Κόβατς, να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα είναι εδώ μπροστά της, αλλά περιμένω να δω περισσότερο να κρατάει σφιχτή την άμυνα της γιατί και αυτή το τελευταίο διάστημα δέχεται εύκολα τέρματα. Είναι δύο σύλλογοι που έχουν τεράστιο αλληλοσεβασμό, ενώ η παρουσία του Γιούργκεν Κλοπ δίνει αλατοπίπερο στην αναμέτρηση.

Παραλίγο πριν χρόνια να ήταν αυτός στον πάγκο της Μπάγερν. Αυτός είναι ο τελευταίος που της στέρησε πρωταθλήματα ως τεχνικός της Ντόρτμουντ. Από την άλλη η βαυαρική ομάδα τον νίκησε στον τελικό του Champions League το 2013.

Θα είναι δύο υπέροχες ποδοσφαιρικές βραδιές. Και είναι βέβαιο πως θα κριθούν στην απόλυτη λεπτομέρεια!