Στροφή τίτλου για Λίβερπουλ ευκαιρία εκδίκησης για Έβερτον!

Πάνε περισσότερο από 36 χρόνια από την πρώτη φορά που είδα μέσα στο γήπεδο μια κόντρα της Λίβερπουλ με την Έβερτον και μάλιστα κατά σύμπτωση ήταν το «Γκούντισον Παρκ» η έδρα εκείνου του αγώνα. Το παιχνίδι της Κυριακής μπορεί να καθορίσει κατά πολύ την πορεία προς τον τίτλο για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ την ίδια στιγμή που για την Έβερτον είναι θέμα τιμής  να εμποδίσει τους συμπολίτες της να παραμείνουν στην κορυφή. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. 



Στροφή τίτλου για Λίβερπουλ ευκαιρία εκδίκησης για Έβερτον!

Ήταν 6 Νοέμβρη  του 1982 και η Λίβερπουλ ήταν ασταμάτητη σε μια σεζόν που θα την έφερνε σχεδόν πριν τον Φλεβάρη αγκαλιά με ένα ακόμη πρωτάθλημα. Η Έβερτον διένυε μια 13η χρόνια χωρίς τίτλο μετά το πρωτάθλημα του 1970.  Η Λίβερπουλ εκείνο το απόγευμα διέλυσε με 5-0 την Έβερτον με μια μεγαλειώδη εμφάνιση  του Ίαν Ρας. Ήταν το πρώτο από τα περίπου 15  ντέρμπι του Μερσεισαιντ που απόλαυσα μέσα στο γήπεδο και  το Γκούντισον Παρκ είναι έδρα  με φοβερή ακουστική και προσωπικά πάντα την λάτρευα. 

Εκείνη η ήττα πάντως  λειτούργησε ως εφαλτήριο για την ανοικοδόμηση της ομάδας της μπλε πλευράς με αποτέλεσμα να γίνει αρκετά ισχυρή ώστε να απειλήσει την κυριαρχία της Λίβερπουλ στο αγγλικό ποδόσφαιρο, που είχε καθιερωθεί  την προηγούμενη δεκαετία.

Αυτό έγινε με ανανέωση  σε μεγάλη κλίμακα που πραγματοποίησε ο (τότε προπονητής και εμβληματική φυσιογνωμία της ομάδας στην δεκαετία του '60) Χάουαρντ Κένταλ μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Λίγο περισσότερο από 18 μήνες μετά τη συντριβή στο  ντέρμπι η Έβερτον θα  κέρδιζε το FA Cup με μια νέα ομάδα που μετά πήρε και το πρωτάθλημα το 1985  και το κύπελλο κυπελλούχων, μοναδικό ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του συλλόγου την ίδια σεζόν και αργότερα πάλι τον τίτλο το 1987.

Δείτε τα προγνωστικά του Χρήστου Σωτηρακόπουλου για το Εβερτον – Λίβερπουλ

Συνήθως λένε πως μέσα από μία καταστροφή μπορείς να μάθεις πολλά και να βγεις πιο δυνατός και εκείνο το ματς ήταν η στιγμή που ο Κένταλ αποφάσισε ότι ο αργός ρυθμός με τον οποίο αναδιαμόρφωνε την ομάδα  θα έπρεπε να επιταχυνθεί. Το έκανε με άμεση ανανέωση και προσθέτοντας ποιότητα υψηλότερου επιπέδου από αυτη που είχε παραλάβει με αποτέλεσμα πριν φύγει το καλοκαίρι του 1987 από το Μερσεϊσάιντ για να αναλάβει την Αθλέτικ Μπιλμπάο, να έχει αφήσει πίσω του την πιο  χρυσή πενταετία στην ιστορία του συλλόγου των «ζαχαρωτών». 

Γενικά πάντως Λίβερπουλ είναι αυτή που έχει το πάνω χέρι ειδικά στον 21ο αιώνα. Τελευταία νίκη της Έβερτον μέσα στο Άνφιλντ συνέβη το Σεπτέμβριο του 1999 ενώ και στο γήπεδο που θα γίνει το ματς την Κυριακή, η τελευταία επιτυχία των μπλε είναι του 2010, μία νίκη που είχε δρομολογήσει και επιταχύνει τις διαδικασίες απομάκρυνσης του Ρόι Χότζον από τον πάγκο της Λίβερπουλ σχεδόν ενάμιση μήνα αργότερα. 

Στο ματς του πρώτου γύρου η Έβερτον έκανε μία εξαιρετική εμφάνιση και αδικείται από την ήττα που ήρθε με ένα γκολ πραγματικά από το πουθενά, μετά από σουτ απελπισίας του Φαν Ντάικ το οποίο εκτίμησε λάθος ο Πίκφορντ η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και ήρθε για να σκοράρει ο Οριγκί. 

Για την Λίβερπουλ μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τα 10 ματς που απομένουν και αφού έχει ρεκόρ συγκομιδής πόντων στην ιστορία της για αυτό το χρονικό σημείο, η συζήτηση είναι εκ των ουκ άνευ αφού πρέπει να κερδίσει για να μην δώσει και πάλι αβαντάζ στην Μάντσεστερ Σίτι. Για την Έβερτον που γενικώς τα τελευταία αποτελέσματα δεν είναι καλά, έχει μεγάλη σημασία και ψυχολογική για τις οπαδούς και βαθμολογική για ολόκληρη την ομάδα να μπορέσει να πετύχει αυτή την πρώτη νίκη της δεκαετίας απέναντι στην Λίβερπουλ.

Είναι ένα ματς που θα καθορίσει πάρα πολλά, τουλάχιστον για την Έβερτον μπορεί να κρίνει και την παραμονή ή όχι του Σίλβα στον πάγκο. Για την Λίβερπουλ θα είναι ένα τρίποντο πολύ σημαντικό στο δρόμο για το πρώτο πρωτάθλημα από το 1990.

Είναι ένα ντέρμπι που έχει παιχθεί τόσες πολλές φορές από τον 19ο αιώνα καταλαβαίνεις, νιώθεις και αισθάνεσαι πλήρως την σημασία του για τους οπαδούς! Μπορεί να μην ξανάρθουν ποτέ οι εποχές της δεκαετίας του 80 τότε που οι δύο ομάδες ήταν οι καλύτερες στο νησί διεκδικώντας το αγγλικό πρωτάθλημα σχεδόν κάθε χρόνο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ένα ντέρμπι Έβερτον εναντίον Λίβερπουλ μπορεί να θεωρηθεί χωρίς ενδιαφέρον!