Τουλάχιστον... έχει μάθει να κερδίζει στα πέναλτι!
Ένα ακόμη βήμα στο μονοπάτι που έχει χαράξει για το μέλλον έκανε η εθνική Αγγλίας, η οποία χρειάστηκε την διαδικασία των πέναλτι (6-5) κόντρα στην Ελβετία για να πάρει την τρίτη θέση του UEFA Nations League. Στο 0-0 κανονική διάρκεια και παράταση, με τα «τρία λιοντάρια» να... σπάνε τα δοκάρια μέχρι να φτάσουν στην «ρώσικη ρουλέτα». Πρωταγωνιστής ο Τζόρνταν Πίκφορντ, που σκόραρε το 5ο πέναλτι της ομάδας του και απέκρουσε το 6ο της αντιπάλου.
Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη επικράτηση στα πέναλτι για τους Άγγλους, που στο παρελθόν έχουν υποφέρει πολύ από την άσπρη βούλα. Μετά την πρόκριση επί της Κολομβίας στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο (4-3), τερμάτισαν πίσω από Πορτογαλία και Ολλανδία που κοντράρονται στον τελικό της διοργάνωσης.
Σαφώς και αποτελεί κέρδος η κατάληψη της τρίτης θέσης, μιας και δείχνει την σταθερή πρόοδο που κάνει το σύνολο τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι δεν ήρθε η τρίτη θέση στο Μουντιάλ, ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά...
Στο γρασίδι, παρά τον «ψεύτικο» ρυθμό του αγώνα, η Αγγλία έδειξε από νωρίς διαθέσεις να αναζητήσει για ακόμη μία φορά το να σκοράρει πρώτη, με τον Χάρι Κέιν να χάνει πολύ μεγάλη ευκαιρία μόλις με λίγα δευτερόλεπτα στο ρολόι, στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι, κατάληξη φάσης που θα επαναλαμβανόταν για τα «τρία λιοντάρια» στην συνέχεια. Οι παίκτες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ήταν αυτοί που απείλησαν και όσο περνούσε η ώρα, με μοναδική απειλή προς την δική τους εστία λίγο πριν πάνε οι δύο πλευρές στα αποδυτήρια. Ραχίμ Στέρλινγκ και Ντέλε Άλι δεν κατάφεραν να βρουν στόχο, με τον πρώτο να δέχεται στοπ από τον Ζόμερ και τον δεύτερο να στέλνει την μπάλα έξω από την εστία του έμπειρου κίπερ.
Όπως στην αρχή του πρώτου μέρους έτσι και σε αυτή του δευτέρου, η Αγγλία είδε το δοκάρι να της στερεί το προβάδισμα, με τον Φάμπιαν Σέαρ της Νιούκαστλ να στέκεται τυχερός κόντρα σε αρκετούς γνώριμους και να μην πιστώνεται αυτογκόλ στην προβολή που δοκίμασε. Αν και κρύος σε όλο το ματς, ο Τζόρνταν Πίκφορντ παρενέβη με εκπληκτική απόκρουση λίγο αργότερα σε αυτή που ήταν και η μοναδική καλή ευκαιρία των Ελβετών μετά την επιστροφή στον αγωνιστικό χώρο. Η περισσότερη δράση σημειώθηκε στην απέναντι πλευρά του γηπέδου, με τον Στέρλινγκ να ζητάει πέναλτι που δεν πήρε αλλά και λίγο αργότερα τον Κάλουμ Γουίλσον να βλέπει τέρμα του να ακυρώνεται για δικό του φάουλ στην εξέλιξη της φάσης, έπειτα από χρήση του VAR. Συγκεκριμένα, οι τυπικά φιλοξενούμενοι είχαν τρίτο δοκάρι στο ματς, με τον Ντέλε Άλι να πιάνει καλή κεφαλιά αλλά να μην βρίσκει δίχτυα, για να ακολουθήσει την φάση ο επιθετικός της Μπόρνμουθ.
Οι δύο προπονητές έκαναν χρήση του δικαιώματος της τέταρτης αλλαγής στην παράταση, με την Αγγλία να κάνει μάλιστα διπλή αλλαγή έχοντας κάνει νωρίτερα μόλις δύο. Τζέιντον Σάντσο και Ρος Μπάρκλεϊ πέρασαν στις θέσεις των Τζέσι Λίνγκαρντ και Φάμπιαν Ντελφ, ωστόσο ο Σάουθγκεϊτ δεν πήρε το απολύτως επιθυμητό αποτέλεσμα στο παραγωγικό κομμάτι. Παράλληλα η Ελβετία ήταν ξεκάθαρο πως ήθελε να παίξει με κόντρα επιθέσεις, με την κατοχή της μπάλας να είναι συντριπτικά υπέρ των Άγγλων, η πίεση των οποίων οδήγησε σε τέταρτο και τρίτο... επίσημο δοκάρι! Φάουλ στα όρια της περιοχής τρία λεπτά πριν τα πέναλτι, με τον Στέρλινγκ να εκτελεί σχεδόν άψογα αλλά να ακούει κι αυτός έναν... πολύ γνώριμο ήχο.
Όλα αυτά για να ακολουθήσουν πέντε εύστοχες εκτελέσεις για κάθε ομάδα, με τον Πίκφορντ να σκοράρει το τελευταίο πέναλτι πριν τον «ξαφνικό θάνατο», τον Ντάιερ να νικάει και αυτός τον Ζόμερ που έπεφτε καλά αλλά δεν έβρισκε μπάλα, και τον πρώτο να αποκρούει το έκτο πέναλτι για να κάνει τον πάγκο να ξεσπάσει σε έντονους πανηγυρισμούς.
Οι συνθέσεις
Ελβετία: Ζόμερ, Ακάντζι, Σέαρ, Ελβέντι, Εμπαμπού, Ροντρίγκεζ (87’ Ντρίμιτς), Φρόιλερ, Τζάκα, Φερνάντες (61’ Ζακάρια), Σακίρι (65’ Τζούμπερ), Σεφέροβτις (113’ Οκαφόρ)
Αγγλία: Πίκφορντ, Μαγκουάιρ, Γκόμεζ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Ρόουζ (70’ Γουόκερ), Ντελφ (106’ Μπάρκλεϊ), Ντάιερ, Ντέλε, Στέρλινγκ, Λίνγκαρντ (106’ Σάντσο), Κέιν (75’ Γουίλσον)
Γιώργος Σιάφας