Ματς Χούμελς: Μια παρανοϊκή ποδοσφαιρική ιστορία...
Η ισχυρότερη μεταγραφική «βόμβα» στο φετινό παζάρι της Μπουντεσλίγκα βρίσκεται - βάσει δημοσιευμάτων - προ των πυλών και η ανακοίνωσή της θα δημιουργήσει γύρω από το όνομα του Ματς Χούμελς μια ποδοσφαιρική ιστορία που αγγίζει τα όρια της παράνοιας...
Πληροφορίες της «Bild»
Ο 30χρονος Γερμανός αμυντικός της Μπάγερν ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Μπορούσια Ντόρτμουντ έπειτα από μια τριετία στο Μόναχο. Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, οι δύο σύλλογοι τα έχουν βρει σε ένα ποσό της τάξεως των 30 εκατομμυρίων ευρώ, η συμφωνία περιλαμβάνει μπόνους επίτευξης στόχων και ο πρώην αρχηγός των κιτρινόμαυρων επιστρέφει στη Βεστφαλία δεχόμενος μείωση αποδοχών από τα 12 εκατομμύρια σε κάτι λιγότερο από 10 ετησίως.
The Story
Ο Χούμελς αποτελεί ποδοσφαιρικό προϊόν της ακαδημίας της Μπάγερν. Μεγαλωμένος στο Μόναχο, πέρασε από όλα τα ηλικιακά κλιμάκια των Βαυαρών και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2007 ενώ το ντεμπούτο του καταγράφηκε στις 19 Μαΐου της ίδιας χρονιάς απέναντι στην Μάιντς, υπό τις οδηγίες του Ότμαρ Χίτσφελντ. Του μοναδικού προπονητή που κατέκτησε το Champions League με δύο γερμανικές ομάδες. Την Μπορούσια Ντόρτμουντ (1997) και την Μπάγερν Μονάχου (2001). Αν μη τι άλλο, σημαδιακό...
Στην αποστολή των πρωταθλητών Γερμανίας κλήθηκε ωστόσο για πρώτη φορά με προπονητή τον Φέλιξ Μάγκατ σε ένα... Μπάγερν-Ντόρμουντ (2-0) για την πρώτη αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος της σεζόν 2006-07. Επίσης σημαδιακό!
Οι ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα παρουσιάζονται σποραδικά, τα ηνία αναλαμβάνει αργότερα ο Γιούργκεν Κλίνσμαν και σε συνεννόηση με τους διοικούντες την Μπάγερν, Ούλι Χένες και Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, αποφασίζουν να επενδύσουν σε άλλους «ελπιδοφόρους» αμυντικούς τύπου... Χόλγκερ Μπαντστούμπερ και Μπρένο. Ο Χούμελς πρέπει να αναζητήσει αλλού την τύχη του και τον Ιανουάριο του 2008 παραχωρείται στην Ντόρτμουντ υπό τη μορφή 18μηνου δανεισμού.
Ο Κλοπ είδε αυτό που δεν είδαν στο Μόναχο. Το προφανές...
Ο Γιούργκεν Κλοπ διέκρινε με τη μία τις ξεχωριστές ικανότητες του υψηλόσωμου τεχνίτη αμυντικού. Τον «βάφτισε» αφεντικό της κιτρινόμαυρης άμυνας, κατέκτησε μαζί του δύο Πρωταθλήματα (2011 & 2012) και ένα Κύπελλο Γερμανίας (2012). Βάδισε μαζί του έως τον τελικό του Champions League του 2013 όπου και ηττήθηκε στον γερμανικό «εμφύλιο» από την Μπάγερν στο «Wembley» με σκορ 2-1 και χάρισε στα «πάντσερ» έναν από τους στυλοβάτες της ομάδας που κατέκτησε το Παγκοσμίο Κυπέλλο του 2014.
Όταν λοιπόν του απευθύνθηκε η ερώτηση... «Γιατί άφησε η Μπάγερν έναν παίκτη σαν τον Ματς Χούμελς να φύγει», η απάντηση υπήρξε αυθόρμητη...
Ο Χούμελς γύρισε στο Μόναχο για να αποδείξει. Το προφανές...
Ο Γερμανός άσος μέτρησε κατά τη διάρκεια της oκταετούς παρουσίας του στη Βεστφαλία 309 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και όντας τα τελευταία χρόνια αρχηγός της ομάδας, πέρασε στη συνείδηση του κόσμου ως παίκτης-σύμβολο της BVB. Η εικόνα του πανηγυρισμού του στο γκολ του κιτρινόμαυρου 3-1 της «Allianz Arena» το Νοέμβριο του 2011, δείχνει έναν άνρθωπο που εκδικείται αυτούς που δεν τον πίστεψαν...
Ο ίδιος όμως ήθελε μέσα του να πετύχει στην ομάδα που ανδρώθηκε. Ήθελε να αποδείξει το προφανές. Ότι δηλαδή δεν συγκρινόταν με κανέναν Μπαντστούμπερ και κανέναν Μπρένο. Και επέστρεψε το Μάιο του 2016 στο Μόναχο, με την Μπάγερν να καταβάλλει 35 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει δικό της τον... δικό της.
Τι προκαλεί το «comeback» στο Ντόρτμουντ
Από το 2016 μέχρι σήμερα, ο Χούμελς κατέκτησε με την Μπάγερν Μονάχου τρία Πρωταθλήματα και το φετινό Κύπελλο Γερμανίας που επισφράγισε το «νταμπλ» των Βαυαρών. Οι σχέσεις του με τον Νίκο Κόβατς βασίστηκαν όμως από την αρχή της τρέχουσας σεζόν σε αλληλουποχωρήσεις. Ο Κροάτης τεχνικός αναζητά ένα αμυντικό δίδυμο με έντονο το... brutal στοιχείο. Τον πρώτο στόπερ τον βλέπει στο... μπόι του Νίκλας Ζίλε, διακρίνει και τον δεύτερο στο πρόσωπο του νεοφερμένου Γάλλου από την Ατλέτικο Μαδρίτης, Λούκας Ερνάντεζ ή του συμπατριώτη του Μπενζαμέν Παβάρ, ο οποίος αποκτήθηκε από τη Στουτγάρδη.
Ο Χούμελς αισθάνεται για άλλη μια φορά έλλειψη εμπιστοσύνης στο Μόναχο και αν συνυπολογίσει κανείς το βίαιο τέλος της διεθνούς καριέρας του, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η αναζήτηση νέων προκλήσεων αποτελεί μονόδρομο για την αγωνιστική του ανανέωση. Δεν πάει άλλωστε καιρός από την ημέρα που ο Γιόακιμ Λεβ ανακοίνωσε στον ίδιο αλλά και στους Τόμας Μίλερ-Ζερόμ Μπόατενγκ πως ο κύκλος τους στην Εθνική Γερμανίας έκλεισε.
Οι σειρήνες επιστροφής στη Βεσφταλία έρχονται σε ένα χρονικό σημείο που μόνο ανακουφιστικά μπορούν να ηχήσουν στα αυτιά του. Οι όποιες αντιδράσεις του κόσμου αναμένεται να ξεπεραστούν σε χρόνο dt, οι περισσότεροι άλλωστε τον υποδέχτηκαν σχεδόν εγκάρδια ακόμα και κατά την επιστροφή του στο «Westfalenstadion» με την κόκκινη φανέλα. Στο πρώτο (!) ματς της δεύτερης θητείας του στην Μπάγερν, τον Αύγουστο του 2016 για το γερμανικό Super Cup. Τυχαίο κι αυτό;
Η προσπάθεια της Ντόρτμουντ για κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος υπήρξε αξιόλογη. Η απώλεια της «σαλατιέρας» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην απόδοση του ιδίου στο ματς τίτλου ανάμεσα στις δύο ομάδες στο Μόναχο, που κατέληξε με ένα ξεκάθαρο 5-0. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας άνοιξε το σκορ στο 10ο λεπτό και να ανακηρύχθηκε MVP της βραδιάς.
Τι περιμένουμε από εδώ και στο εξής
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Χούμελς θα προσπαθήσει από του χρόνου να «επανορθώσει» με μια ηγετική σεζόν υπό τις οδηγίες του Λούσιαν Φαβρ. Σε περίπτωση που η Ντόρτμουντ καταφέρει να επιστρέψει στο θρόνο του γερμανικού ποδοσφαίρου με τον ίδιο ξανά στην πρώτη γραμμή, μάλλον το όνομά του θα γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στην εγκυκλοπαίδεια της κιτρινόμαυρης ιστορίας.
Για κλείσιμο κρατήστε και αυτό: Σε περίπτωση επιστροφής του 30χρονου στην κοιλάδα του Ρουρ, το πρώτο επίσημο παιχνίδι θα είναι ο τελικός του γερμανικού Super Cup απέναντι στην Μπάγερν στο Signal Iduna Park (03.08.2019).
Υ.Γ. - Τα ανεξέλεγκτα πάρε-δώσε των Μπάγερν-Ντόρτμουντ
Αν το σίριαλ-Χούμελς ολοκληρωθεί με επιστροφή του στη Βεστφαλία, οι δύο σύλλογοι θα προσθέσουν ένα ακόμη καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου, παίκτης μιας εκ των δύο ομάδων επιλέγει την «αιώνια» αντίπαλο για να συνεχίσει την καριέρα του.
Οι μετακινήσεις από το ένα «στρατόπεδο» στο άλλο τείνουν πλέον να γίνουν παράδοση. Δεν είναι άλλωστε μακρινά τα παραδείγματα του Μάριο Γκέτσε (σ.σ. από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν το 2013 και πάλι πίσω το 2016), του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (σ.σ. από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν το 2014), του Σεμπάστιαν Ρόντε (σ.σ. από την Μπάγερν στην Ντόρτμουντ το 2016) και φυσικά του Ματς Χούμελς (σ.σ. από την Μπάγερν στην Ντόρτμουντ το 2008 και πάλι πίσω το 2016).
Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης έγκειται όμως στο γεγονός ότι στο σύνολο των περιπτώσεων πρόκειται για απευθείας μεταγραφές από τη μια όχθη στην άλλη, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη συγκατάθεση των δύο συλλόγων και μάλιστα σε τιμές ευκαιρίας!
Και από τη στιγμή που η συζήτηση περιλαμβάνει τις δύο παραδοσιακές διεκδικήτριες της Μπουντεσλίγκα, δυσκολεύεται κανείς να κατανοήσει την ευκολία με την οποία η μία «ενισχύει» την άλλη σε ετήσια σχεδόν βάση, ειδικά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας...
Επιμέλεια: Γιάννης Τζιουμακλής