Το σύνολο πάνω από τα άτομα στη Λίβερπουλ του Κλοπ!
Δεν υπάρχει οπαδός που να μην επιθυμεί τη μεταγραφική ενίσχυση του συλλόγου του και εκείνοι της Λίβερπουλ είδαν τον λατρεμένο τους, Γιούργκεν Κλοπ, να τους χαλάει τα σχέδια το φετινό καλοκαίρι. Το england365.gr αναλύει το - επιβεβαιωμένο από έρευνες ψυχολόγων - μυστικό όπλο του Γερμανού τεχνικού των «κόκκινων», στην προσπάθεια κατάκτησης του τίτλου της Πρέμιερ Λιγκ.
Ένα απ' τα συνηθισμένα διλήμματα των ερευνητών ψυχολόγων σχετικά με την επιτυχία ενός συνόλου, αφορά το ποια είναι η ιδανική σύνθεσή του. Ετερογένεια ή ομοιογένεια; Οι υποστηρικτές της δεύτερης επιλογής τονίζουν, ότι αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα δημιουργεί σε μια ομάδα την αρέσκεια του ενός ατόμου προς το άλλο, η οποία με τη σειρά της βοηθάει στην αφοσίωση και στην απόδοση όλων. Ποιο σύνολο, όμως, θεωρείται ομοιογενές; Αυτό που τα επιμέρους στοιχεία του δένουν αρμονικά μεταξύ τους, που δεν αλλάζει στο πέρασμα των χρόνων. Εκείνο που ίσως τελικά και να ομοιάζει με το... αγωνιστικό πρότζεκτ του Γιούργκεν Κλοπ στην Λίβερπουλ. Ένα πρότζεκτ, το οποίο απαιτεί σταθερότητα, ελάχιστες μεταβολές ανθρώπινου δυναμικού —παρά τις αντιρρήσεις των πολλών— και που είναι πιθανό να οδηγήσει στο πολυπόθητο πρωτάθλημα ύστερα από 30 χρόνια.
Οι «κόκκινοι» πέρυσι πραγματοποίησαν μία εκπληκτική πορεία, στο τέλος της οποίας στέφθηκαν Πρωταθλητές Ευρώπης. Παράλληλα, ωστόσο, αποτέλεσαν το μοναδικό αγγλικό σύλλογο στην ιστορία, που δεν κατέκτησε τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ έχοντας συγκεντρώσει 97 βαθμούς. Οι περισσότεροι θεωρούσαν και συνεχίζουν να το κάνουν, ότι το μόνο που χρειάζεται η Λίβερπουλ για να ξεπεράσει, αργά ή γρήγορα, το εμπόδιο της Μάντσεστερ Σίτι, είναι μία-δύο ηχηρές προσθήκες στο ρόστερ της. Εκείνη, όμως, είχε διαφορετική άποψη το φετινό καλοκαίρι και δεν απέκτησε κάποιον παίκτη πρώτης γραμμής.
Η Λίβερπουλ δαπάνησε τα λιγότερα χρήματα (μόλις 1,9 εκ. ευρώ) για μεταγραφές σ' αυτό το θερινό «παράθυρο».Ούσα η τελευταία στη συγκεκριμένη λίστα σε σχέση με τα υπόλοιπα 19 σωματεία του κορυφαίου, κατά πολλούς, πρωταθλήματος του κόσμου. Εκταμίευσε όλο το συγκεκριμένο ποσό για τον 17χρονο Ολλανδό στόπερ, Σεπ φαν ντεν Μπεργκ της Τσβόλε και πήρε ως ελεύθερο τον 32χρονο Ισπανό τερματοφύλακα, Αντριάν, απ' την Γουέστ Χαμ, αλλά και το 16χρονο wonderkid, Χάρβεϊ Έλιοτ, απ' την Φούλαμ (για τον οποίο βέβαια —ελέω έλλειψης επαγγελματικού συμβολαίου— δεν έδωσε κάτι και το λονδρέζικο σωματείο αναμένεται να ... τρέξει στα δικαστήρια).
Ο τεχνικός της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, υπερασπίστηκε τη μη δραστηριότητα του συλλόγου του στο μεταγραφικό παζάρι. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, πριν την αναμέτρηση με την Νόριτς στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, οι καλύτερες ομάδες του παρελθόντος βασίστηκαν στη σταθερότητα. Δηλαδή, σε ένα συγκεκριμένο κορμό ποδοσφαιριστών. «Οι μεγάλοι σύλλογοι του παρελθόντος —και δεν λέω ότι είμαστε μεγάλος σύλλογος τώρα, αυτό θα αποφασιστεί σε μερικά χρόνια— μένουν ως έχουν για καιρό. Δεν χρειάζονται πολλές αλλαγές. Δεν μας συγκρίνω με την ομάδα που είχε η Μπαρτσελόνα πέντε, έξι ή εφτά χρόνια πριν. Όμως και αυτοί έμειναν πολύ διάστημα μαζί», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.
Το «μυστικό» βρίσκεται στο σύστημα και στην αφομοίωσή του
Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν πάντα θα υπάρχει κάποιος ποιοτικότερος ποδοσφαιριστής, για να αντικαταστήσει κάποιον που ήδη υπάρχει σε μια ομάδα. Η Λίβερπουλ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο στο συγκεκριμένο κλαμπ εμπλέκεται και μία ξεχωριστή παράμετρος: To σύστημα της. Είτε αυτό λέγεται gegenpress, είτε όχι (ο Κλοπ το διαφοροποιεί, ή λέει ότι το κάνει, για να μπερδέψει τους αντίπαλους τεχνικούς), το μόνο σίγουρο είναι ότι το αγωνιστικό σχέδιο του Γερμανού είναι υπεράνω προσώπων. Προφανώς έχει παίκτες-κλειδιά, που δίχως αυτούς τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Όπως ο Φαν Ντάικ, ο οποίος μεταμόρφωσε την «κόκκινη»άμυνα.
Όμως, η μεγάλη δύναμη του συλλόγου βρίσκεται στο συνολικό σύστημά του και στο πώς αυτό έχει αφομοιωθεί άριστα απ' τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές. Ένα σύστημα, το οποίο βασίζεται στην άμεση προσπάθεια για ανάκτηση της κατοχής —μέσω του ασφυκτικού πρέσινγκ— σε ενδεχόμενη απώλεια της μπάλας, στα ατέλειωτα τρεξίματα, στις σωστές αποστάσεις γραμμών και προφανώς στην τεράστια τακτική και αγωνιστική ωριμότητα. Υπάρχουν δεκάδες παίκτες ελεύθεροι, ή και με συμβόλαιο, στην αγορά, οι οποίοι μπορούν να αναβαθμίσουν ποιοτικά το ρόστερ της Λίβερπουλ. Πόσοι όμως δύνανται, άμεσα, να προσαρμοστούν στον παραπάνω τρόπο παιχνιδιού;
Ποιος μπορεί να ισχυριστεί, ότι δεν υπάρχουν καλύτερο εξτρέμ απ' τον... κεντρικό επιθετικό Ντιβόγκ Οριγκί, για να δώσουν βάθος στις «πτέρυγες» της Λίβερπουλ;Κανείς. Ποιος, επίσης, μπορεί να ισχυριστεί, ότι όποτε ο 24χρονος Βέλγος κλήθηκε να προσφέρει βοήθειες σ' αυτή τη θέση, εκείνος δεν το έκανε; Επίσης κανείς.
Για παράδειγμα το βράδυ της Παρασκευής κόντρα στην Νόριτς αντικατέστησε στο αριστερό «φτερό» της επίθεσης τον ανέτοιμο, αλλά εμφανώς ποιοτικότερο, Σαντιό Μανέ. Το αποτέλεσμα; Συμμετείχε στα δύο απ' τα τέσσερα τέρματα του συλλόγου του (από δική του μπαλιά ο Γκραντ Χάνλεϊ σκόραρε εναντίον της ομάδας του, για το 1-0 της Λίβερπουλ και με δική του, επίσης, κεφαλιά έγινε το 4-0) στο τελικό 4-1. Αλλά το πλέονσημαντικό: Συμμετείχε με επιτυχία στο συνολικό τακτικό πλάνο τόσο σε φάση άμυνας, όσο και σε φάση επιθετικής μετάβασης.
Τα ερωτήματα συνεχίζονται. Μέσα στο καλοκαίρι η Λίβερπουλ άφησε ελεύθερο το μοναδικό κανονικό —πλην του Άντριου Ρόμπερτσον— αριστερό της μπακ, Αλμπέρτο Μορένο. Είδε επίσης το Ναθάνιελ Κλάιν να τίθεται νοκ-άουτ για το επόμενο εξάμηνο, λόγω ρήξης πρόσθιου χιαστού, με αποτέλεσμα όλοι στο σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ να... εύχονται ο βασικός δεξιός οπισθοφύλακας, Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, να αποδειχτεί «βιονικός». Σχεδόν όλοι μάλλον. Αφού ο Κλοπ γνωρίζει ότι για τα δύο άκρα μπορεί να εμπιστεύεται τις υπηρεσίες των Τζέιμς Μίλνερ, Τζο Γκόμεζ ή οποιουδήποτε άλλου ποδοσφαιριστή του έχει...αποστηθίσει μετά από τόσα χρόνια τους αγωνιστικούς πίνακες στο προπονητικό κέντρο του Μέλγουντ.
Πάνω απ' όλα και απ' όλους, λοιπόν, βρίσκεται το σύστημα. Γι' αυτό το κύριο μέλημα του Κλοπ, σε μια εποχή που τα εκατομμύρια «ρέουν», ήταν το να μην αποχωρήσει κάποιος απ' τους βασικούς «στρατιώτες»του. Πράγμα, το οποίο το κατάφερε. Οι ίδιοι λοιπόν ποδοσφαιριστές, που πέρσι δεν ήπιαν... νερό απ' την«πηγή» της Πρέμιερ Λιγκ, θα είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν και φέτος να «ξεδιψάσουν». Γιατί αποτελούν μέρος ενός συνόλου, όπου σημασία δεν έχει τόσο ο παίκτης, όσο το σύστημα. Ή καλύτερα το σύστημα προέχει της ατομικής ποιότητας.
Θυμίζει κάτι; Ο Κλοπ αρνείται να συγκρίνει τις δύο περιπτώσεις, αλλά έμμεσα το έκανε με τα παραπάνω λόγια του. Η Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα, λοιπόν, μπορεί να είχε στο δυναμικό της μερικούς «εξωπραγματικούς» ποδοσφαιριστές, όπως ο Μέσι. Όμως και σε εκείνη πάνω απ' όλους και απ' όλα ήταν το σύστημα. Το εκνευριστικό για πολλούς, αλλά θεάρεστο στο μάτι, «tiki taka».
Το αν ο Γιούργκεν Κλοπ ανταμειφθεί για την επιμονή του στη μη μεταγραφική ενίσχυση, με την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, είναι ζήτημα μηνών για να γίνει γνωστό. Αυτό που όμως πλέον είναι πανθομολογούμενο, είναι το ότι —όσο και να μην το παραδέχεται ακόμα εκείνος— το κλαμπ του ανήκει στους μεγάλους συλλόγους της σύγχρονης εποχής. Κι αυτό πιστώνεται στον ίδιο και στο ομοιογενές σύνολο που έχει δημιουργήσει, παραμένοντας πιστός στις έρευνες μερικών ψυχολόγων...
Μανώλης Μουσουράκης