Το VAR ήρθε για να μείνει! Ας δούμε πως θα το βελτιώσουν!
Κάποτε όταν άρχισαν να κινούνται τα πρώτα τραίνα, ο κόσμος περπατούσε πάνω στις γραμμές για να βρει την επόμενη πόλη και είχαμε πολλά δυστυχήματα! Κανείς δεν φώναξε να σταματήσουμε τα τρένα, απλά μάθαμε στον κόσμο να μην περπατάει στις γραμμές! Το ίδιο θα γίνει κάποια στιγμή και με το VAR. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Η γκρίνια που είναι άλλωστε συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση, έχει ξεκινήσει στην Αγγλία λόγω της χρησιμοποίησης του VAR ωστόσο ο κόσμος πάει προς το μέλλον και είκοσι χρόνια μέσα στο νέο Millenium είναι τουλάχιστον αστείο, να γίνεται συζήτηση στον 21ο αιώνα εάν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιείται τεχνολογική βοήθεια στους διαιτητές.
Ειδικά στο αγγλικό πρωτάθλημα όλες μέχρι τώρα αποφάσεις ήταν απόλυτα σωστές και σύμφωνα με τον κανονισμό στις δύο πρώτες αγωνιστικές! Εάν σε κάποιους αρέσει ο κανονισμός με το χέρι που είναι καινούργιος, είναι μια άλλη συζήτηση, αλλά αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι πως η τεχνολογική υποστήριξη ήρθε για να δώσει στον διαιτητή και στους βοηθούς ένα χέρι βοηθείας για να μπορούν να αντιληφθούν τα πράγματα που δεν υπάρχει περίπτωση να το πιάσει το ανθρώπινο μάτι!
Και σε αυτό το κομμάτι δεν μπορεί κανείς να αντιπαραθέσει κάτι ουσιαστικό, πέρα από τις γραφικότητες πως χαλάει ο ενθουσιασμός όταν μπαίνει το γκολ και πως δεν μπορεί κάποιος να το πανηγυρίσει με τη ψυχή του και κάτι παρόμοια που καμία σημασία δεν έχουν αν είναι για ένα λεπτό επιπλέον χρόνου να έχουμε απόλυτα σωστή εφαρμογή κανονισμού.
Όπως και η κουβέντα, αν είναι δίκαιο να είναι οφσάιντ όχι ένας παίκτης για ένα εκατοστό η απάντηση είναι πως όσο δίκιο είναι για ένα εκατοστό η μπάλα να έχει περάσει η όχι την γραμμή. Και για τα χέρια των επιθετικών το ίδιο. Ακριβώς επειδή πια δεν τίθεται ζήτημα υποκειμενικής άποψης αλλά απλής εφαρμογής του κανονισμού. Αν δεν μας αρέσει ο κανονισμός να ζητήσουν οι ομάδες να τον αλλάξει η IFAB τον ερχόμενο Μάρτιο αλλά ως τότε τουλάχιστον έτσι θα υπάρχει και για το οφσάιντ και για το χέρι μια συνέπεια στις αποφάσεις που θα ισχύει για όλους και όχι επιλεκτικά περιμένοντας την κρίση του διαιτητή!
Για χρόνια οι προπονητές ζητούσαν να μπει η τεχνολογία και να βοηθηθούν οι διαιτητές το παιχνίδι έχει γίνει πολύ δύσκολο, πολύ γρήγορο και δεν υπάρχει συνέπεια στα σφυρίγματα με αποτέλεσμα την μία βδομάδα κάτι να δίνεται και την άλλη όχι. Το ίδιο και τα ΜΜΕ. Τώρα που το έχουμε λοιπόν αρχίζουμε την ανάποδη γκρίνια. Ναι, δεν είναι πανάκεια το VAR είναι όμως προτιμότερο από την ανθρώπινη κρίση γιατί με την δικαιολογία του ανθρώπινου λάθους που “είναι ωραίο ρε παιδί μου γιατί έτσι γουστάρεις να γίνεται κουβέντα και στερεί κάτι από το άθλημα» χτίστηκαν καριέρες και ακόμη ωραιότερες βίλες σε Ελλάδα και εξωτερικό!
Φυσικά και θα γίνουν λάθη φυσικά και θα υπάρχουν καθυστερήσεις γιατί χρησιμοποιείται πρώτη φορά στο αγγλικό ποδόσφαιρο όπως θα συμβεί αντίστοιχα στο δικό μας στην Ελλάδα από αυτή την επόμενη βδομάδα. Με τη χρήση όμως και με την πείρα θα βελτιωθούν πολλά πράγματα και το κυριότερο μακροπρόθεσμα θα έχουμε όσο το δυνατόν πιο σωστές αποφάσεις συνεπώς και λιγότερες αδικίες. Άλλωστε αυτή πρέπει να είναι η έννοια όλων μας και αυτός παραμένει βασικός προσανατολισμός. Η τεχνολογία σε ένα άθλημα που αντίθετα με το μπάσκετ ή το βόλεϊ παραμένει με βασικούς τους ίδιους κανονισμούς περίπου εδώ και 80 χρόνια δεν γίνεται να λείπει από τη καθημερινότητα.
Να αλλάξουν κάποια πράγματα στην χρήση που γίνεται στο VAR όπως το να έχουν δικαίωμα οι ομάδες δυο φορές ανά ημίχρονο να ζητήσουν την επανεξέταση μιας φάσης ώστε αν δεν γίνει το ματς να συνεχίζεται κανονικά, λένε κάποιοι. Θα έλεγα πως θα ήταν μια βάση κουβέντας. Και πάλι ωστόσο εάν μετά το ματς, στις αναλύσεις της τηλεόρασης δείξουν πως υπήρχε παράβαση και απλώς δεν το ζήτησε μία ομάδα, άρα ένα γκολ όπως αυτό της Σίτι με τη Τότεναμ μετρήσει ποσο διασφαλίζει πως δεν θα σηκωθεί τεράστιος ντόρος για το λάθος που έγινε από το διαιτητή ή τους βοηθούς αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα; Και τότε ποιος θα έχει την τελική ευθύνη;
Κάθε βήμα και κάθε αλλαγή από εδώ και μπρος θα έχει ανάλογες συνέπειες. Η ουσία είναι απλώς μία πως το var ήρθε και θα μείνει όποτε πρέπει να σταματήσει η γκρίνια και να κοιτάξουμε να το κάνουμε πιο γρήγορο και καλύτερο.