Τα «παιδιά του Σόλσκιερ» οφείλουν να μεγαλώσουν γρήγορα
Μετά και την τελευταία ισοπαλία της Γιουνάιτεντ απέναντι στη Σαουθάμπτον, η εικόνα της ομάδας μπορεί να επίτεινε τον προβληματισμό του Σόλσκιερ, ωστόσο το νέο αίμα του πάγκου των «κόκκινων διαβόλων» φώναξε δυναμικά «παρών», σηματοδοτώντας το πέρασμα σε μια νέα εποχή.
Ξεκινώντας από την παραδοχή πως οποιαδήποτε αξία, εμπειρία, τρόπαια, και περγαμηνές και αν διαθέτει ένας προπονητής, η πορεία του κρίνεται σχεδόν σε αποκλειστικό βαθμό από το σύνολο των παικτών που ηγείται. Ο Σόλσκιερ διαδεχόμενος τον Μουρίνιο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανέλαβε μια ομάδα δίχως στόχους και όραμα. Και όσο και αν το χάσμα στην παραγωγή ποδοσφαίρου δεν βελτιώθηκε συγκριτικά με την εποχή του προκατόχου του, αυτό που σίγουρα του αναγνωρίζεται είναι το γεγονός πως αφενός κατάφερε να καταστείλει τις εσωτερικές έριδες και αφετέρου να παρέχει το απαραίτητο απολεσθέν κίνητρο και έμπνευση στους παίκτες.
Πλέον ο Νορβηγός τεχνικός βρίσκεται αντιμέτωπος με την διαχείριση της απώλειας των Αλέξις Σάντσες και Ρομελού Λουκάκου, ενώ ταυτοχρόνως καλείται να καθοδηγήσει με την ιδιότητα του δασκάλου, τους νεαρούς εξελίξιμους παίκτες που διαθέτει στο ρόστερ. Στους οποίους μάλιστα εμπιστεύτηκε χρόνο συμμετοχής ήδη από την καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας. Ωστόσο επειδή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ως γνωστόν, δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου και υπομονής, τα «παιδιά» του Σόλσκιερ πρέπει να βιαστούν «να μεγαλώσουν»!
Στην τελευταία εκτός έδρας αναμέτρηση των «κόκκινων διαβόλων» απέναντι στη Σαουθάμπτον, ο Σόλσκιερ αποφάσισε στο τελευταίο δεκάλεπτο να δοκιμάσει το 17χρονο «διαβολάκι» που όπως όλα δείχνουν εξελίσσεται σε «διάβολο», Μέισον Γκρίνγουντ. Και πράγματι ο πιτσιρίκος από το Μπράντφορντ, ακολούθησε ασφυκτική πίεση και φάσεις για γκολ, ωστόσο το ματς τελείωσε στο 1-1. Γεννημένος την 1η Οκτωβρίου 2001, ο Άγγλος επιθετικός αποτελεί γέννημα θρέμμα του κλάμπ στο οποίο συμμετέχει από την ηλικία των έξι ετών. Μέσα από τη θητεία του στις ακαδημίες κατάφερε να χαρακτηριστεί ένα από τα κορυφαία ταλέντα της ομάδας του Μάντσετσερ και πλέον αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη όπλο στην επιθετική γραμμή του Σόλσκιερ.
Στο πάγκο της Γιουνάιτεντ ωστόσο συναντήσαμε και άλλα ονόματα νεαρών ταλέντων όπως εκείνο του 19χρονου Ολλανδού, Ταχίτ Τσονγκ, που έχει καταφέρει να σημειώσει ήδη δυο εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς και του 21χρονου αμυντικού, Άξελ Τουανζέμπε. Ο Κονγκολέζος, που βρίσκεται στη Γιουνάιτεντ από την ηλικία των 8 ετών, αποτελεί και εκείνος προϊόν της επιλογής Μουρίνιο, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στροφή της ομάδας προς τα νεαρά ταλέντα των ακαδημιών της.
Το πρόσωπο βέβαια που έστρεψε δικαίως το απόλυτο ενδιαφέρον πάνω του, δεν είναι άλλο από αυτό του μόλις 21χρονου Ντάνιελ Τζέιμς, ο οποίος και άνοιξε με το τρομερό του σουτ το σκορ στο δέκατο λεπτό της αναμέτρησης με τη Σαουθάμπτον. Με αυτό του το τρίτο τέρμα κατάφερε μάλιστα να φτάσει τον αριθμό του Αλέξις Σάντσες σε 32 παιχνίδια. Θυμίζουμε πως ήταν στα μέσα Ιουλίου, όταν ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έδινε στον νεαρό Ντάνιελ Τζέιμς το βάπτισμα του πυρός, στο φιλικό με την Περθ Γκλόρι.
Ο Ουαλός αγωνίστηκε ένα ημίχρονο , αφήνοντας θετικές εντυπώσεις, με τον προπονητή του να εξηγεί μετά το παιχνίδι ότι πρόκειται στην ουσία για ένα παιδί που μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό και να παραδέχεται μάλιστα το εξής: «είμαι σίγουρος πως θα τον δείτε τόσο αριστερά, όσο και δεξιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς». Σήμερα, ο Τζέιμς καλείται να βγάλει ασπροπρόσωπο τόσο τον ίδιο τον Σόλσκιερ και τις φιλοδοξίες του, όσο και να αποδείξει ότι η Τσάμπιονσιπ μπορεί να αποτελέσει πηγή ποδοσφαιρικών διαμαντιών.
Το μόνο σίγουρο είναι το γεγονός πως η στροφή της Γιουνάιτεντ στο δυναμικό των ακαδημιών της, είναι ένα πρότζεκτ που όπως πρώτος δίδαξε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αποτελεί επιτακτική ανάγκη σε αυτή τη στιγμή καμπής του κλαμπ.
Κωνσταντίνα Θεοδώρου