Λέστερ: Η αποδόμηση μιας πρωταθλήτριας!
Μπορεί να μην έχουν συμπληρωθεί ούτε τέσσερα χρόνια από την τεράστια έκπληξη της Λέστερ με την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ το 2016, ωστόσο οι «Αλεπούδες» έχουν ήδη αλλάξει περισσότερα από τα 2/3 εκείνη της ομάδας.
Συνήθως λένε ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση της Λέστερ. Μπορεί το «παραμύθι» των «Αλεπούδων» να μην είχε δράκο στο τέλος και να είχε happy end, ωστόσο δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τον κορμό εκεκίνης της θαυματουργής τους ομάδας.
Βλέπετε πολλές ομάδες του αγγλικού Top 6 κινήθηκαν για την απόκτηση κάποιων εκ των βασικών στελεχών εκείνης της ομάδας της Λέστερ, όπως ήταν λογικό άλλωστε, και προσέφεραν χρήματα, τόσο στην ομάδα όσο και στους παίκτες, που ήταν δύσκολο να αρνηθούν.
Ακόμη, υπήρχαν και κάποιοι ποδοσφαιριστές που παραχωρήθηκαν ή αφέθηκαν ελεύθεροι σε μια προσπάθεια των «Αλεπούδων» να δυναμώσουν το ρόστερ τους.
Από τους 35 παίκτες που διέθετε η ομάδα τη σεζόν 2015-2016, μόλις οι 10 έχουν παραμείνει στην ομάδα, με έναν εξ’ αυτών μάλιστα, τον Άντι Κινγκ, να έχει παραχωρηθεί στην Ρέιντζερς ως δανεικός την φετινή χρονιά. Επίσης, οι Μπεν Τσίλγουελ και Μάτι Τζέιμς, που υπήρχαν και τότε στο ρόστερ της Λέστερ, δεν είχαν αγωνιστεί ούτε μισό λεπτό, ο πρώτος λόγω του νεαρού της ηλικίας του, αφού ήταν 18 ετών και ο δεύτερος από επιλογή του Κλαούντιο Ρανιέρι.
Οι άλλοι που έχουν παραμείνει στην ομάδα είναι οι Σμάιχελ, Μόργκαν, Φουχς, Αμαρτέι, Αλμπράιτον, Γκρέι και Βάρντι.
Πάμε τώρα στους αποχωρίσαντες. Την επομένη της μεγάλης επιτυχίας της Λέστερ (2016-2017), η αποκάλυψη εκείνου του πρωταθλήματος, που ακούει στο όνομα Εν' Γκολό Καντέ, πουλήθηκε αντί περίπου 35εκ. ευρώ στην Τσέλσι.
Ακολούθησαν οι πωλήσεις των Τζέφρεϊ Σλουπ και Αντρέι Κράμαριτς σε Κρίσταλ Πάλας (με 13,8εκ. ευρώ) και Χόφενχαϊμ (με 11εκ. ευρώ) αντίστοιχα. Ο 27χρονος τότε Βέλγος δεξιός μπακ, Ρίτσι Ντε Λατ πουλήθηκε κι αυτός με 2,3εκ. στην Άστον Βίλα ενώ ο κεντρικός αμυντικός Λίαμ Μουρ πήγε αντί 1,1εκ. ευρώ στην Ρέντινγκ. Ελεύθεροι έμειναν με απόφαση της ομάδας οι Μπλάιθ (Μάδεργουελ), Χάμοντ (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Κοντσέσκι (Τζίλινγχαμ), Ινλέρ (Μπεσικτάς), Τζ. Μάντισον (Πορτ Βέιλ) και Τζο Ντόντου (Ρέιντζερς). Ο Μαρκ Σβάρτσερ έβαλε «τέλος» στην καριέρα του εκείνο το καλοκαίρι. Ο κυπριακής καταγωγής, Χάρις Παναγιώτου έμεινε ελεύθερος ενώ ο Νέιθαν Ντάιερ επέστρεψε στην Σουόνι απ’ όπου είχε έρθει στην Λέστερ ως δανεικός.
*Ο Αντρέ Ολουκανμί είχε μείνει ελεύθερος από τις «Αλεπούδες» στην χειρμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2015-2016
Την επόμενη σεζόν (2017-2018) πάλι η Τσέλσι ήταν αυτή που έδωσε τα περισσότερα χρήματα στις «Αλεπούδες», αφού απέκτησε τον Ντάνι Ντρινκγουότερ με 37,9εκ. ευρώ. Αποχώρησε και ο Τομ Λόουρενς, που πουλήθηκε με 5,5εκ. στην Ντέρμπι ενώ ο Μάρτσιν Βασιλέφσκι έμεινε ελεύθερος και πήγε στην Βίσλα Κρακοβίας.
Την περσινή χρονιά ήταν άλλη η ομάδα του Top 6 του αγγλικού ποδοσφαίρου που έκανε πλούσια την Λέστερ. Η Μάντσεστερ Σίτι την βοήθησε να κάνει την πιο ακριβή πώληση της ιστορίας της, αφού απέκτησε τον Ριγιάντ Μαχρέζ αντί 67,8εκ. ευρώ.
Ο Μπεν Χάμερ έμεινε ελεύθερος (Χάντερσφιλντ) ενώ ο Γιοάν Μπεναλουάν πήγε στην Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο Λεονάρντο Ουγιόα μεταγράφηκε στην Πατσούκα και ο Ρόμπερτ Χουτ «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Στην φετινή καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, ο Ιάπωνας επιθετικός Σίνζι Οκαζάκι έμεινε ελεύθερος για να συνεχίσει την καριέρα του στην Μάλαγα. Όπως είπαμε και παραπάνω, ο Άντι Κινγκ πήγε δανεικός στην Ρέιντζερς, ενώ ο Ντάνι Σίμπσον έμεινε επίσης ελεύθερος.
Έτσι, λοιπόν, με μόλις 10 από τους 35 παίκτες να έχουν παραμείνει στο ρόστερ των «Αλεπούδων» βλέπουμε ότι μέσα σε ούτε τέσσερα χρόνια από την μεγάλη τους αυτήν επιτυχία, ένα ποσοστό περίπου 72% εκείνης της ομάδας έχει αλλάξει. Δεν την λες και μικρή αλλαγή για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά, καλώς ή κακώς, αυτή είναι η μοίρα των μικρομεσαίων ομάδων, που καταφέρνουν τέτοια επιτεύγματα.
Σωτήρης Μυκονίου