Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν την Ευρώπη
Νομίζετε ότι το «φαινόμενο» Έρλινγκ Χάαλαντ είναι μοναδικό ως παράγωγο του ποδοσφαίρου στη Νορβηγία; Οι Σκανδιναβοί έχουν μία φουρνιά παικτών που ετοιμάζεται να κατακτήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όχι μόνο.
Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 2019. Ημερομηνία άκρως σημαδιακή στην ζωή ενός μικρού 19χρονου φέρελπι επιθετικού που από μια βραδιά σαν εκείνη, ετοιμαζόταν να πάρει… εισιτήριο για την κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έκανε το ντεμπούτο του στις 17 Σεπτεμβρίου στο Τσάμπιονς Λιγκ και το ντεμπούτο αυτό συνδυάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πετυχαίνοντας χατ τρικ με τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ και μάλιστα τα τρία αυτά γκολ επετεύχθησαν στα πρώτα 45’ λεπτά. Αυτό το ντεμπούτο αποτέλεσε και ρεκόρ για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μιας και κανείς δεν είχε πετύχει κάτι ανάλογο στο ντεμπούτο του στο παρελθόν. Αυτή ήταν μόνο η αρχή, με το Νορβηγό επιθετικό να πραγματοποιεί τη μία εντυπωσιακή εμφάνιση μετά την άλλη και να προσελκύει τα βλέμματα όλων των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Ήδη το καλοκαίρι είχε κάνει την πρώτη του μεταγραφή, με τη Ζάλτσμπουργκ να τον αποκτά έναντι μόλις 5 εκατομμυρίων ευρώ και η αξία του είχε εξαπλασιαστεί μέσα σε λίγες ημέρες. Παρά το γεγονός ότι ομάδες όπως η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η Ντόρτμουντ ήταν αυτή που κινήθηκε αθόρυβα και άμεσα και προσφέροντας 45 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του.
Ο Χάαλαντ παρέμεινε στην κεντρική Ευρώπη, αλλά για χάρη της ομάδας της Βεστφαλίας, με την οποία πραγματοποιεί ονειρώδες ξεκίνημα, μετρώντας ήδη 9 γκολ σε 6 αγώνες στην Μπούντεσλιγκα, ενώ και το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της ομάδας από την κοιλάδα του Ρουρ είχε θετική έκβαση, πετυχαίνοντας ένα ακόμα γκολ, στη νίκη της ομάδας του επί της Παρί Σεν Ζερμέν για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.
Συνολικά στη μέχρι τώρα πορεία του στη φετινή σεζόν, ο Χάαλαντ μετρά 40 (!!!) γκολ, πετυχαίνοντας γκολ ανά 50’ λεπτά, σχεδόν δηλαδή δύο γκολ ανά αγώνα, με τον ύψους 1,94μ επιθετικό να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρότζεκτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Έχει και η Ρεάλ το… Νορβηγό της
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την περίπτωση του Έρλινγκ Χάαλαντ, είναι το γεγονός πως ο υψηλόσωμος επιθετικός δεν αποτελεί τον μοναδικό rising star του νορβηγικού ποδοσφαίρου. Κάθε άλλο μάλιστα. Υπάρχουν και άλλοι παίκτες που με τη μέχρι τώρα πορεία τους δείχνουν ότι μπορούν να αδράξουν την όποια ευκαιρία τους δοθεί και να βρεθούν και αυτοί στο υψηλότερο επίπεδο.
Μία τέτοια περίπτωση παίκτη είναι και ο Μάρτιν Όντεγκαρντ. Ο Όντεγκαρντ αποτελεί σχεδόν μια αντίθετη περίπτωση παίκτη, συγκριτικά με τον Χάαλαντ. Παίκτης που από τα 15 του είχε γίνει γνωστός στο ευρύτερο ποδοσφαιρικό κοινό, όταν και η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσιζε να τον κάνει δικό της. Οι «μερένχες» είχαν ανακαλύψει το ταλέντο του από τις συμμετοχές του με την Εθνική Νορβηγίας αλλά και την ομάδα του, την Στρόμσγκοντσετ και δεν άργησε να έρθει η ευκαιρία για το όνειρο. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2015 έκανε και το ντεμπούτο του με τη φανέλα των Μαδριλένων, με τον Ζινεντίν Ζιντάν να του δίνει την ευκαιρία να αγωνιστεί ως αλλαγή κόντρα στη Χετάφε, ενώ η μοίρα τον έφερε να είναι ο παίκτης που θα αντικαταστήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο.
Το όνειρο όμως μετετράπη γρήγορα σε εφιάλτη. Πόσο εύκολο είναι άλλωστε για ένα παιδί 15 ετών να διαχειριστεί τα φλας της δημοσιότητας και το βάρος του «παιδιού-θαύμα» στο ποδόσφαιρο; Ο Ζινεντίν Ζιντάν ήθελε να δώσει εμπειρίες στο μικρό Νορβηγό, κάτι το οποίο όμως δεν μπορούσε να συμβεί στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, με αποτέλεσμα να έρθει ο δανεισμός του. Ο Νορβηγός πήρε το αεροπλάνο με προορισμό την Ολλανδία για λογαριασμό της Χέρενφεεν, σε μία απόφαση που το αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος χείριστη. Σε 43 αγώνες ο νεαρός εξτρέμ είχε μόλις πέντε ασίστ και τρία γκολ σε δύο σεζόν με την φανέλα των «σούπερ Φρισιανών», με το… φάντασμα του wonderkid που χάθηκε στο χρόνο να πλανάται πάνω από το Abe Lenstra Stadium.
Στο χέρι του μικρού ήταν να βρει τον εαυτό του και να μπορέσει να αποδώσει στο επίπεδο που αξίζει. Το χαμηλό επίπεδο της Χέρενφεεν δεν τον βοήθησε, στη Ρεάλ θέλησαν να στηρίξουν την επιλογή να τον παραχωρήσουν εκ νέου δανεικό και το καλοκαίρι του 2018 προέκυψε η επιλογή της Φίτεσε. Μίας ομάδας που ελέω της συνεργασίας της με την Τσέλσι γνωρίζει ιδιαίτερα καλά να εκμεταλλεύεται τις νεαρές ηλικίες και να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ταλέντο τους. Ο Όντεγκααρντ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε και σε 39 συμμετοχές πέτυχε 11 γκολ και 12 ασίστ, δείχνοντας πως το μέλλον του ανήκει.
Μπορεί ο Άγιαξ να θέλησε να αποσπάσει την υπογραφή του το περασμένο καλοκαίρι, όμως η Ρεάλ δεν μπήκε καν σε διαδικασία συζήτησης, θέλοντας να προχωρήσει σε μία ακόμα μορφή δανεισμού του παίκτη. Η επιλογή ομάδας αυτή τη φορά δεν είχε να κάνει τόσο με το ταίριασμα του παίκτη με τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά του, αλλά κυρίως με το να μπορέσει ο παίκτης να αφομοιώσει το ποδόσφαιρο της La Liga, ώστε να έχει ουσιαστικό ρόλο και χρόνο στους «μερένχες» τα επόμενα χρόνια. Η Σοσιεδάδ αποδείχθηκε εξαιρετική επιλογή για το Νορβηγό και σε 25 αγώνες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ο 20χρονος εξτρέμ μετρά ήδη 8 ασίστ και 7 γκολ, δηλώνοντας παρών στην επόμενη ημέρα της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και της Εθνικής Νορβηγίας.
Όταν η Σέφιλντ έσπασε τα ταμεία
Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ προσπαθεί φέτος για το μεγάλο στόχο της παραμονής στην Πρέμιερ Λιγκ και το Γενάρη του 2020 προχώρησε στην πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας της, αποκτώντας τον Σάντερ Μπέργκε, έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Νορβηγός αμυντικός μέσος είναι μόλις 21 ετών και έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο 4,5 ετών και έχοντας πρώτα πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Γκενκ, μέσω της οποίας πήρε το… διαβατήριο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Premiership.
Η Πρέμιερ Λιγκ βέβαια έχει την… τιμητική της στους Νορβηγούς, μιας και ο Μπέργκε δεν είναι ο μοναδικός Σκανδιναβός που βρίσκεται στο Νησί. Ένας ακόμα παίκτης πρώτης γραμμής έχει κερδίσει με το σπαθί του την παρουσία του στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης και δεν είναι άλλος από τον Τζόσουα Κινγκ, με τον επιθετικό της Μπόρνμουθ να είναι ένας από τους πλέον βασικούς παίκτες της ομάδας του, στην πορεία παραμονής που διατηρεί τα τελευταία χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ.
Νορβηγοί δεν υπάρχουν μόνο στην Αγγλία όμως, αλλά και στη Σκωτία, με τη Σέλτικ να έχει… ιδιαίτερη αγάπη στους Σκανδιναβούς. Δια του λόγου το αληθές, ο Νιλ Λένον έχει στις τάξεις της ομάδας του τόσο τον Κρίστοφερ Άγιερ που στα 21 του αποτελεί μία από τις πλέον ελπιδοφόρες λύσεις για την άμυνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τον Μοχάμεντ Ελιονούσι, έναν πιο… έμπειρο εξτρέμ θεωρητικά, μιας και είναι 25 ετών ήδη, που όμως έχει και αυτός όλο το μέλλον μπροστά του.
Η Νορβηγία έχει μέλλον
Αν υπάρχει ένα πρόσωπο στο οποίο ανήκει το σημερινό… οικοδόμημα του νορβηγικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο αθλητών, αυτός είναι ο Λαρς Λάγκερμπακ. Ο Λάγκερμπακ είναι γνωστός στο ευρύτερο ποδοσφαιρικό κοινό από την παρουσία του στον πάγκο της Εθνικής Σουηδίας από το 1998, όταν και βρέθηκε ως assistant, μέχρι και το 2009, ενώ επέστρεψε για μία ακόμα σεζόν (2016-17), με τη μορφή advisor. Παράλληλα όμως έχει και το επίτευγμα της Ισλανδίας, όταν πήρε από το μηδέν την ασήμη ποδοσφαιρικά ομάδα και την οδήγησε σε μία μοναδική πορεία στο Euro του 2016.
Τώρα, ο Λάγκερμπακ έχει αναλάβει το συνολικό οικοδόμημα του νορβηγικού ποδοσφαίρου και από το 2017 έως και σήμερα και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει αφενός ταλέντο στη χώρα της Σκανδιναβίας, αφετέρου υπάρχει και η διάθεση για επιτυχία. Μάλιστα, με τον αγώνα με τη Σερβία για την είσοδο στο Euro να είναι προ των πυλών, υπάρχει αισιοδοξία για ακόμα καλύτερες ημέρες, με τους Βίκινγκς να θέλουν να κατακτήσουν την Ευρώπη.
ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΟΥΛΗΣ