Η Premier League στον… πάγο: Το χρονικό που έφερε τη διακοπή

Η πανδημία του κορονοϊού που μαστίζει τον πλανήτη έχει αφήσει το ποδόσφαιρο, όπως είναι φυσιολογικό, σε δεύτερη μοίρα. Όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα (μερικά έστω και καθυστερημένα), αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» και προχώρησαν σε αναστολή της λειτουργίας τους. Ακόμα και η Premier League, που πάλεψε με… νύχια και με δόντια να συνεχίσει κανονικά την αγωνιστική δράση, τελικά δεν αποτέλεσε εξαίρεση.



Η Premier League στον… πάγο: Το χρονικό που έφερε τη διακοπή

Πώς ξεκίνησε, όμως, αυτό το ντόμινο εξελίξεων που πέρασε από… χίλια κύματα και οδήγησε ακόμα και δημόσια πρόσωπα να προβούν σε δηλώσεις κατά των ποδοσφαιρικών Aρχών;

Ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στη Μεγάλη Βρετανία στις πρώτες μέρες του Μαρτίου, με την Premier League, σαν πρώτο προληπτικό μέτρο, να αποφασίζει την απαγόρευση των καθιερωμένων χειραψιών μεταξύ αντίπαλων ποδοσφαιριστών. Παρότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα) είχε αποφασιστεί να διεξαχθούν αγώνες δίχως την παρουσία κόσμου, η αγγλική Λίγκα στις 12 Μαρτίου επισημοποίησε κανονικά τη διεξαγωγή της 30ης αγωνιστικής, παρουσία φιλάθλων. Βέβαια, μέχρι και την πραγματοποίησή της (14-16 Μαρτίου), μεσολάβησαν πολλά που ανέτρεψαν τα πάντα.

Η πρώτη αναβολή παιχνιδιού έγινε σε αυτό ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Άρσεναλ (11 Μαρτίου) για προληπτικούς λόγους, μία μέρα μετά την είδηση ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, διαγνώστηκε με κορονοϊό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των «πολιτών», το ιατρικό επιτελείο της ομάδας συμβούλεψε να μη γίνει το παιχνίδι καθώς μέλη της Άρσεναλ φέρονται να ήρθαν σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού στη ρεβάνς για τους «32» του Europa League. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times», υπήρχαν και παίκτες της Άρσεναλ που ήρθαν σε επαφή μαζί του, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε καραντίνα.

Ο κορονοϊός συνέχιζε με ραγδαίους ρυθμούς την εξάπλωσή του στην Αγγλία και δεν άργησαν τα πρώτα κρούσματα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αρχικά, τρεις παίκτες της Λέστερ τέθηκαν σε καραντίνα με ύποπτα συμπτώματα, ενώ και ο αριστερός μπακ της Μάντσεστερ Σίτι, Μπενζαμέν Μεντί, τέθηκε προληπτικά σε καραντίνα καθώς έμαθε ότι μέλος της οικογένειάς του εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα.

Όλα αυτά έγιναν την Πέμπτη 12 Μαρτίου. Όσα ακολούθησαν τις επόμενες ώρες, έμελλε να ήταν καθοριστικά για την έκβαση της απόφασης της Premier League. Με κάθε επισημότητα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 12ης Μαρτίου, η Άρσεναλ ανακοίνωσε ότι ο προπονητής της, Μικέλ Αρτέτα, βρέθηκε θετικός σε έλεγχο για τον κορονοϊό, με τα ρεπορτάζ των Άγγλων να τονίζουν ότι δεν υπάρχει σχέση με το συμβάν του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αμέσως, η διοργανώτρια αρχή κάλεσε τις ομάδες σε έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Παρασκευής. Αυτό, έπειτα και από την ανακοίνωση της Τσέλσι που και αυτή με τη σειρά της ενημέρωσε ότι ο Κάλουμ Χάντσον-Οντόι διαγνώστηκε με κορονοϊό, κι έτσι όλη η ομάδα των «μπλε» μπήκε σε καραντίνα. Πριν το μεσημέρι, η Έβερτον (ένας παίκτης), η Γουέστ Χαμ (Ντέϊβιντ Μόγιες) και η Μπόρνμουθ (5 μέλη του επιτελείου) επισημοποίησαν ότι τέθηκαν σε καραντίνα. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την αναβολή του πρωταθλήματος μέχρι τις 3 Απριλίου.

Η καθυστέρηση και το… μπάχαλο με τις ανακοινώσεις προκάλεσε ερωτήματα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι καυτηρίασαν και ξέσπασαν κατά των ποδοσφαιρικών και κυβερνητικών αρχών. Ο προπονητής της Έβερτον, Κάρλο Αντσελότι, μίλησε στην «Gazzetta dello Sport» και δεν μπορούσε να κρύψει τη θλίψη του για όσα συμβαίνουν στη χώρα του. Τόνισε ότι το ποδόσφαιρο δεν μετράει καθόλου μπροστά στην υγεία, ασκώντας έντονη κριτική προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Είδα στην τηλεόραση με προσοχή τη συνέντευξη Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού. Μου φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η ζωή συνεχίζει να τρέχει με τους ίδιους ρυθμούς. (...) Πώς θα ολοκληρωθεί η Premier League; Με κάθε ειλικρίνεια, το θέμα αυτό δεν με ενδιαφέρει. Το ποδόσφαιρο, μπροστά στη ζωή και στην υγεία, μπαίνει στην άκρη».

Ο Πέπε Ρέινα, τερματοφύλακας της Άστον Βίλα, ένωσε τη φωνή του με αυτή του Ιταλού τεχνικού, τονίζοντας ότι η Αγγλία δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια και να προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Σε συνέντευξή του στη «Marca», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν τρελό που συνεχίζαμε να παίζουμε. Θα πρέπει να πάρουμε όλοι σοβαρά αυτή την κατάσταση, οι άλλες χώρες όπου έχει εξαπλωθεί περισσότερο ο ιός έχουν πάρει ήδη δραστικά μέτρα και πρέπει να κάνουμε εμείς το ίδιο. (...) Η υγεία των ανθρώπων είναι πολύ πιο σημαντική από οποιοδήποτε άθλημα. Υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες στη ζωή που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και το ποδόσφαιρο είναι απλά μία διασκέδαση για τον κόσμο».

Ακόμη κι ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, Γουέιν Ρούνεϊ, βγήκε μπροστά και κατακεραύνωσε την κυβέρνηση της χώρας του, κάνοντας λόγο για έλλειψη ηγεσίας. Στη στήλη του στους «Times» έγραψε μεταξύ άλλων: «Ευτυχώς πάρθηκε η σωστή απόφαση μετά την έκτακτη σύσκεψη της Παρασκευής. Μέχρι εκείνη τη στιγμή πιστεύαμε ότι μας συμπεριφέρονταν σαν… γουρούνια που ήθελαν να πειραματιστούν! Όλα τα υπόλοιπα σπορ είχαν σταματήσει, οι υπόλοιπες χώρες ανακοίνωναν αναβολές και εμείς εδώ είχαμε την εντολή να συνεχίσουμε! Στην προπόνηση της ομάδας μου είδα παίκτες αγχωμένους για ό,τι θα γίνει και ό,τι θα επακολουθήσει. Είναι απλά ένα άθλημα. Απλά ένα άθλημα…».

Εν μέσω της κραυγής αγωνίας ολοένα και περισσότερων και με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται στη Μεγάλη Βρετανία, η FA επέκτεινε την αναβολή της Premier League μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως και σε οποιαδήποτε διοργάνωση και κατηγορία της χώρας.

Αυτή είναι και η τελευταία επίσημη ενημέρωση από πλευράς της διοργανώτριας αρχής (μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές), η οποία σαφώς ψάχνει μια εφικτή ημερομηνία επανέναρξης, με πολλά θέματα, όπως οι ρήτρες και το τι θα ισχύσει για τη μεταγραφική περίοδο, να παραμένουν μετέωρα.

Το μόνο σίγουρο, πλέον, είναι ότι άπαντες στην Αγγλία συμφώνησαν ότι το ποδόσφαιρο είναι δευτερεύον μπροστά στην ανθρώπινη ζωή.

Τάσος Ζαννής