Τη μισούσες ή την λάτρευες, αλλά δεν την αγνοούσες!
Μάργκαρετ Θάτσερ ή «Σιδηρά Κυρία» ή «Βαρόνη». Μια γυναίκα, δεκάδες τίτλοι τιμής, εκατοντάδες και άκρως διαφορετικοί χαρακτηρισμοί. Μια προσωπικότητα ισχυρή που την μνημονεύεις ακόμα και αν δεν είχες γεννηθεί καν, όταν το ίδιο της το κόμμα την «έριξε» από την πρωθυπουργία το 1990.
Ήταν μια μέρα σαν αυτή το 1979 όταν θα εκλεγόταν για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη με τέτοιο αξίωμα και εκείνη που όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν θα σβησεί ποτέ από το όνομα της από τη μνήμη των απανταχού οπαδών. Ο λόγος είναι γνωστός στους περισσότερους.
Στις 29 Μαΐου του 1985 και λίγο πριν σφυρίξει για πρώτη φορά ο διαιτητής την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και την Λίβερπουλ, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως λίγη ώρα αργότερα τίποτα δεν θα ήταν ξανά το ίδιο.
Η τραγωδία του Χέιζελ είχε βαρύ απολογισμό. 39 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στο όνομα μιας τρομακτικής συνήθειας που κανείς ως τότε δεν είχε σκοπό να πατάξει. Μια γυναίκα όμως αποφάσισε, όπως συνηθίζουμε να λέμε, να εξαντλήσει όλη την αυστηρότητα της στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
Η Μάρκαρετ Θάτσερ προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση- σταθμό στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Χωρίς να περιμένει καν την απόφαση της Uefa, ανακοίνωσε τον άμεσο αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τελικά κράτησε πέντε ολόκληρα χρόνια.
Η ισχυρή γυναίκα της Αγγλίας δεν έμεινε εκεί. Χωρίς να υπολογίζει το τεράστιο πολιτικό κόστος, ζήτησε να τοποθετηθεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στις κερκίδες των γηπέδων. Προσπάθησε δε, αν και με αποτυχία, να υπάρξουν ηλεκτροφόροι φράκτες στα γήπεδα.
Μετά τη τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989 έλαβε μέτρα σχετικά με την ασφάλεια των οπαδών. Τα γήπεδα ήταν σε πολλές περιπτώσεις παγίδες-θανάτου και κάτι παρόμοιο δεν έπρεπε να επαναληφθεί.
Η κατάργηση των θέσεων για όρθιους, η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στο γήπεδο και η υποχρεωτική έκδοση κάρτας φιλάθλου ήταν οι αλλαγές που έφερε μαζί με το νομοσχέδιο «Πράξη για τους Θεατές Ποδοσφαίρου». Οι κανόνες ήταν αυστηροί και οι παραβάτες τιμωρούνταν ακόμα και με φυλάκιση.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η σκληρή γυναίκα της Αγγλίας, σαν σήμερα θα εκλεγόταν Πρωθυπουργός της χώρας. Είναι γνωστό, οι σκληρές αποφάσεις αναφορικά με το ποδόσφαιρο συγκλόνισαν και όρισαν την χώρα που το γέννησαν.
Πιθανότατα δεν ήταν δίκαιος ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε, δεν ξέρουμε αν τελικά άσκησε όλη την αυστηρότητά της στο ποδόσφαιρο τιμωρώντας εξουθενωτικά ομάδες και οπαδούς. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν και με ακραία μέσα, ήταν εκείνη που δεν υπολόγισε να πατάξει το καρκίνωμα του αθλητισμού, τον χουλιγκανισμό, με τεράστιο πολιτικό κόστος.
Μια γυναίκα που κέρδισε τρεις σερί εκλογικές αναμετρήσεις αλλά την έριξε το ίδιο της το κόμμα. Που δεν φοβήθηκε να αλλάξει σε μια νύχτα πέντε πανίσχυρους υπουργούς της το 1981 όταν την αμφισβήτησαν ανοιχτά και που επέλεξε να πάει σε πόλεμο με όλα τα συνδικάτα, κυρίως εκείνο των ανθρακωρύχων λεγοντας πως η χώρα δεν μπορεί να υποκύπτει σε έκβιασμους. Δεν μπορούσε να περάσει ποτέ απαρατήρητη. Όταν της ελεγαν δημόσια στη Βουλή των κοινοτήτων ακόμα και οι δικοί της υπουργοί «You need to make a u turn» δηλαδή να αλλάξει ριζικά πολιτικά και να κάνει αναστροφή εκείνη απάντησε με το ιστορικο «You turn if you want but the lady is not for turning»...
Τη μισούσες ή την λάτρευες, αλλά παντως δεν την αγνοουσες!
Γεωργία Τζαγκαράκη