Αγώνας τριών ημιχρόνων!

Συνήθως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας διαρκεί 90 λεπτά και χωρίζεται σε δυο ημίχρονα των 45 λεπτών. Στο μακρινό 1894 ένα παιχνίδι ανάμεσα στην Σάντερλαντ και την Ντέρμπι Κάουντι δεν κράτησε όμως ούτε ένα, ούτε δύο αλλά.. τρία ημίχρονα!  



Αγώνας τριών ημιχρόνων!

Ήταν 1η Σεπτεμβρίου του 1894 όταν η Σάντερλαντ είχε να αντιμετωπίσει την Ντέρμπι Κάουντι στην πρεμιέρα του αγγλικού πρωταθλήματος. Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος για τις 3.30 μ.μ. όμως ο διαιτητής Τομ Κίρκχαμ έχασε το τρένο και ενημέρωσε με τηλεγράφημα ότι θα αργούσε και πιθανότητα δεν θα έφτανε στο γήπεδο πριν τις 5 μ.μ.

Όπως ανέφερε μια τοπική εφημερίδα, υπήρχαν ανησυχίες για το πλήθος περίπου 9.000 θεατών στις κερκίδες του Νιούκασλ Ρόουντ που θα έπρεπε να περιμένει για μιάμιση ώρα χωρίς να γνωρίζει τι συμβαίνει. Καθώς πλησίαζε 3.30 οι οπαδοί έγιναν ανυπόμονοι και πολλοί από αυτούς διαμαρτυρήθηκαν για το χρόνο που έπρεπε να ξεκινήσει ο αγώνας καθώς και για την ώρα που είχε προγραμματιστεί να τελειώσει.

Ένα ακόμη από τα προβλήματα που προέκυψαν ήταν πως δεν υπήρχε εγγύηση ότι η επιτροπή πρωταθλήματος θα δεχόταν το αποτέλεσμα ενός αγώνα που έγινε χωρίς τον επίσημα διορισμένο διαιτητή. Στο τέλος, αφού και οι δύο ομάδες αντέδρασαν και εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την κατάσταση, βρέθηκε λύση και ξεκίνησαν το παιχνίδι εγκαίρως, με τον Τζον Κόνκερορ από το Σάουθγουικ, να αναλαμβάνει χρέη αναπληρωτή διαιτητή.

Ενώ η πλειοψηφία θα περίμενε να δει ένα σφιχτό και κλειστό ματς, μιας και μόλις δυο βαθμοί χώριζαν τις δυο ομάδες την προηγούμενη σεζόν, η λήξη του πρώτου ημιχρόνου βρήκε την Σάντερλαντ να προηγείται με 3-0. Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το δεύτερο μέρος ο διαιτητής Κίρκχαμ έφτασε στο γήπεδο και ανέτρεψε τελείως το σκηνικό. Φήμες έλεγαν ότι αποφάσισε να ξεκινήσει από το μηδέν ο αγώνας επειδή εκείνος ήταν ο αρμόδιος διαιτητής και δεν δεχόταν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου. Ωστόσο με το τέλος του αγώνα ο ίδιος ξεκαθάρισε με δηλώσεις του πως η Ντέρμπι ήταν η ομάδα που τον πλησίασε ζητώντας την επανέναρξη του παιχνιδιού καθώς δεν θεωρούσε δίκαιο το αποτέλεσμα και έκρινε αναξιόπιστο τον διαιτητή που είχαν ορίσει.

«Έδωσα στις ομάδες την επιλογή να κρατήσουν το αποτέλεσμα του ημιχρόνου όπως ήταν όταν έφτασα αν και οι δύο συμφωνούσαν, αλλά η Ντέρμπι Κάουντι αντιτάχθηκε ότι δεν ήταν δίκαιος ο άλλος διαιτητής, έτσι δεν μου έμενε άλλη επιλογή από το να γίνει ο αγώνας από την αρχή» δήλωσε ο Κίρκχαμ.

Θα έλεγε κανείς πως η απόφαση του θα ενθάρρυνε την Ντέρμπι να ανατρέψει τα κακώς κείμενα του πρώτου ημιχρόνου αλλά η Σάντερλαντ δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους της. Μάλιστα η τύχη χαμογέλασε στις «Μαυρόγατες» μιας και στο τέλος του δεύτερου... πρώτου ημιχρόνου, το σκορ ήταν και πάλι 3-0, ακριβώς όπως ήταν και στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου που δεν μέτρησε. Ήταν επίσης μια ανακούφιση για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν ήδη στείλει αναφορές για το σκορ ημιχρόνου στα γραφεία ειδήσεών τους. Αν σκεφτεί κανείς πως δεν υπήρχαν ούτε email, ούτε κινητά τηλέφωνα, η διόρθωση και η ενημέρωση των αναφορών θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, ίσως και αδύνατη.

Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που πολλές από τις αναφορές φαίνεται να αγνοούν την πρώτη (επίσημη) περίοδο που παίχτηκε. Για του λόγου το αληθές, η επανεκκίνηση του αγώνα πιθανότατα έκανε στην Ντέρμπι περισσότερο κακό παρά καλό. Έχασαν για άλλη μια φορά το ρίξιμο του νομίσματος και αυτό σήμαινε ότι κατέληξαν να παίζουν κόντρα στον άνεμο για δεύτερη περίοδο, ενώ οι οπαδοί της γηπεδούχου - δυσαρεστημένοι με την απόφαση να ξαναπαίξουν το πρώτο ημίχρονο - ήταν πολύ πιο θορυβώδεις και παθιασμένοι στην υποστήριξη της ομάδας τους. Η Σάντερλαντ βρήκε 8 φορές τα δίχτυα συνθλίβοντας την Ντέρμπι (11 αν λάβουμε υπόψιν και το ημίχρονο που ακυρώθηκε).

Εκείνη τη χρονιά οι «Μαυρόγατες» στέφθηκαν πρωταθλήτριες, ενώ τα «Κριάρια» τερμάτισαν στην προτελευταία θέση και κατάφεραν να παραμείνουν με δυσκολία στην κατηγορία μετά από αγώνα μπαράζ.

Λίγο η κούραση, λίγο ο αέρας, λίγο η κερκίδα.. τα 135 λεπτά που παίχτηκαν ανέδειξαν νικήτρια στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος την Σάντερλαντ, ενώ ο αγώνας έμεινε στην ιστορία ως «Game of Three Halves»!

Ευτυχία Γιαπουτζή