Premier League: η κρίση είναι εδώ, ο Αμπράμοβιτς βάζει λεφτά, οι Γκλέιζερ... βγάζουν χρήματα από τη Γιουνάιτεντ!

Οι ομάδες της Premier League είμαι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες στην Ευρώπη από τη κρίση του κορονοιού και κυρίως από την έλλειψη κόσμου στα γήπεδα έως τουλάχιστον τα Χριστούγεννα όπως όλα δείχνουν... Ωστόσο μια αναλυτική ματιά στους ισολογισμούς των εταιρειών που τρέχουν τις ομάδες, βγάζει πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Premier League: η κρίση είναι εδώ, ο Αμπράμοβιτς βάζει λεφτά, οι Γκλέιζερ... βγάζουν χρήματα από τη Γιουνάιτεντ!

Η ανάλυση αφορά την πενταετία από το 2014 έως και το 2019 και τα στοιχεία είναι από την ιστοσελίδα Swiss Rumble που έχει πάρει τα εύσημα από όλα τα οικονομικά έντυπα και τους αρθρογράφους για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση που κάνει.

Είναι βέβαιο πως θα αλλάξουν πολλά όταν προστεθεί το 2020 στην εξίσωση. Να  εξηγήσουμε πρώτα από όλα πως οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών τους από έσοδα που κερδίζουν από γηπεδικές εισπράξεις, τηλεοπτικές προσφορές, χρηματικά μπόνους από επιτυχίες σε εσωτερικό και Ευρώπη, από χορηγίες (Sponsorship) και εμπορεύματα (Merchandise) αλλά συχνά χρειάζονται επιπλέον χρηματοδότηση. Αυτή τη βρίσκουν είτε από τους ιδιοκτήτες τους, είτε από τις τράπεζες μέσω δανείων. 

Επτά σύλλογοι πήραν τα περισσότερα χρήματα αυτή την πενταετία από τους ιδιοκτήτες τους, λεφτά που μετατρέπονται συνήθως  είτε σε μετοχές με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε εγγράφονται ως άτοκα δάνεια και κάποια επιστρέφονται ή παραμένουν ως έναντι μελλοντικής αύξησης. 

Η πρώτη ομάδα στην λίστα, είναι η Τσέλσι που σε αυτήν την πενταετία τροφοδοτήθηκε με προσωπικά κεφαλαία 440 εκατομμυρίων λιρών του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Δεύτερη είναι η Έβερτον που στα ταμεία της μπήκαν 299 εκατομμύρια λίρες κυρίως από την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του Μπιλ Κενράιτ από τον Μοσίρι.

Η Άστον Βίλα πήρε «ένεση»  193 εκατομμυρίων λιρών από τον ιδιοκτήτη της, η Φούλαμ 186 εκατομμύρια λίρες, η Μπράιτον 160 εκατομμύρια, η Μάντσεστερ Σιτι 142 και η Γουλβς 131. 

Από την άλλη πλευρά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η ομάδα που πλήρωσε τα περισσότερα χρήματα προς τους ιδιοκτήτες της, κυρίως μέσω μερισμάτων από τα κέρδη, με ένα ποσό που ακουμπάει τα 90 εκατομμύρια λίρες!

Είναι ένας ακόμη λόγος που οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων» δεν θέλουν ούτε ζωγραφιστούς να βλέπουν τους Γκλέιζερ, η οικογένεια των οποίων βρίσκεται στην ιδιοκτησία. Θυμίζω πως οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχαν πάρει με ένα τεράστιο τραπεζικό δάνειο το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας και στη συνέχεια μετέφεραν όλο το χρέος όταν πλέον πήραν τον έλεγχο της εταιρείας, στον ίδιο το σύλλογο!

Σε αυτή την πενταετία οι 20 ομάδες που είναι αυτή τη στιγμή  στην Premier League επωφελήθηκαν από καθαρή χρηματοδότηση ύψους 1,9 δις λιρών εκτός από τα έσοδα τους. Τα περισσότερα χρήματα προέρχονται από τους ιδιοκτήτες τους, 1,569 εκατομμύρια (81%) και άλλα 366 εκατομμύρια λίρες (19%) προέρχονται από τις τράπεζες.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιχειρηματικών μοντέλων σε μεμονωμένους συλλόγους. Άλλοι κάνουν αυξήσεις ΜΚ, άλλοι προτιμούν να εγγράψουν κάποια μικρή ζημιά, άλλοι αφήνουν χρήματα έναντι μελλοντικής ΑΜΚ κι άλλοι προτιμούν να επιστρέφουν άτοκα τα δάνεια στους μετόχους, όπως έγινε στην περίπτωση της Λίβερπουλ το 2017 όπου ένα ποσό 38 εκατομμυρίων από τα 93 που είχε δανείσει προσωπικά ο Τομ Χένρι, επιστράφηκε. 

Και κάπου εδώ η ανάγνωση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αφού διαπιστώνει κανείς πως σχεδόν όλη η εξωτερική χρηματοδότηση, από τις τράπεζες αφορά ένα και μόνο κλαμπ, δηλαδή την Τότεναμ με 561 εκατομμύρια λίρες! Φυσικά αυτό έγινε για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου γηπέδου. Κι ένα ποσό περίπου 40 εκατομμυρίων επιστράφηκε στους μετόχους που πιθανώς είχαν δώσει  κάποια πρώτα χρήματα μέχρι την εκταμίευση του δανείου! 

Υπήρξαν επίσης μεγάλες καθαρές εκροές, είτε αποπληρωμή χρέους, είτε πληρωμές τόκων, στην Άστον Βίλα με 101 εκατομμύρια λίρες  στη Γιουνάιτεντ, όπως αναφέραμε με 80 εκατομμύρια και στην Έβερτον με 43 εκατομμύρια που όμως αφορούν την εξόφληση της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου στον πρώην ιδιοκτήτη, τον διάσημο θεατρικό παραγωγό του West End, Μπιλ Κενράιτ. 

Μία πρόχειρη πρώτη αποτίμηση σχετικά με το πόσα χρήματα χάνουν οι ομάδες σε αυτό το διάστημα που δεν υπάρχει κόσμος στα γήπεδα από τον Μάρτιο και μετά και πηγαίνοντας, λογιστικά, έως τα Χριστούγεννα φτάνει τη συζήτηση περίπου στα 100 εκατομμύρια λίρες. Η Τότεναμ είναι αυτή που πρόκειται να έχει τη μεγαλύτερη ζημιά με σχεδόν 120 εκατομμύρια λίρες παθητικό, κάτι που κάνει πολύ δύσκολη την αποπληρωμή για αυτήν την χρονιά του κομματιού που αφορά το δάνειό της και σίγουρα θα ζητήσει μία επαναδιαπραγμάτευση του ποσού για το 2020 και για το 2021. 

Η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Άρσεναλ, και η Τσέλσι έχουν μία ζημιά υπολογίζεται περίπου στα 90 έως 100 εκατομμύρια λίρες! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι λίγο πιο πίσω, με την ζημιά της να υπολογίζεται περίπου στα 85 εκατομμύρια και αυτό γιατί το γήπεδό της χρησιμοποιήθηκε για τον τελικό της Super League στο ράγκμπι καλύπτοντας αρκετά από τα λειτουργικά κόστη του κενού διαστήματος όπως επίσης ήταν καλυμμένη με καλύτερα ποσά διαφυγόντων κερδών απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες! 

Σημαντική ζημιά, οι ομάδες έχουν και από τα χρήματα που χάνουν την ημέρα των αγώνων αφού για παράδειγμα η Άρσεναλ, κάθε μέρα που χρησιμοποιούσε το Emirates για παιχνίδι είχε και γενικά υπόλοιπα έσοδα περίπου 2 εκατομμύρια λίρες. 

Αυτή η πανδημία έχει χτυπήσει πάρα πολύ τις αγγλικές ομάδες που για πρώτη φορά επίσης είδαν να μειώνεται το έσοδο τους για μία σεζόν κατά περίπου 8 έως 12 εκατομμύρια η κάθε μία ανάλογα με το πόσα ματς θα μεταδιδόντουσαν στη τρέχουσα σεζόν, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο εξωτερικό!

Κάτι ανάλογο  δεν είχε συμβεί εδώ και 25 χρόνια! Και αυτό γιατί διακόπηκε η συνεργασία της Premier League με την κινεζική εταιρία που μετέδιδε τους αγώνες και είχε τριετές συμβόλαιο. Η φετινή ζημιά υπολογίζεται σε 212  εκατομμύρια λίρες συνολικά.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς το πόσο έχει επηρεαστεί ακόμα και το πιο ισχυρό τηλεοπτικό και γενικότερα ποδοσφαιρικό προϊόν που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυτό της Premier League, από την πανδημία βλέποντας τα νούμερα των προηγούμενων ετών! 

Και φυσικά είναι απόλυτα κατανοητό το πόσο πραγματικά οργή πρέπει να νιώθουν οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που ένας σύλλογος με τόσο μεγάλη δεξαμενή οπαδών παγκοσμίως και πραγματικό χρυσωρυχείο στα έσοδα δυναστεύεται από αυτή την οικογένεια που έχει πάει το κλαμπ  πολύ πίσω απομυζώντας προσωπικά κέρδη!