Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι: Πόσο επηρεάζει η έλλειψη κόσμου τις ομάδες;
Πριν επιβληθεί η απουσία κόσμου λόγω COVID-19 υποστηριζόταν πάντα η άποψη ότι η γηπεδούχος ομάδα είχε σαν 12ο παίκτη, ικανό να τραβήξει τη μπάλα στα δίχτυα το κοινό της. Είναι όμως έτσι; Εξαρτάται πως θέλει κάποιος να δει το θέμα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Το διεθνές break είναι πάντα η κατάλληλη στιγμή για απολογισμό και χρησιμοποιήσαμε τα αποτελέσματα όλου αυτού του διαστήματος για να δημιουργηθεί ο πρώτος βαθμολογικός πίνακας με τα ματς μπροστά σε άδειες εξέδρες.
Είμαστε τώρα πια στον έκτο μήνα του ποδοσφαίρου χωρίς κόσμο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε πολύ μεγάλη επίδραση στο γενικότερο αποτέλεσμα αφού το πλεονέκτημα έδρας φαίνεται να έχει χαθεί, με περισσότερες νίκες εκτός έδρας, από τις νίκες εντός έως το σημείο που είμαστε στη σεζόν 2020/21.
Ο αριθμός των γκολ ανά παιχνίδι έχει επίσης αυξηθεί με 3,14 να σημειώνονται κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 2,72 το 2019/20 και 2,82 της σεζόν πριν από αυτή.
Για να στηρίξουμε το εύρημα βλέπουμε πως οι φιλοξενούμενες ομάδες το 2020/21 σημειώνουν επίσης περισσότερα γκολ ανά παιχνίδι με 1,67, ενώ το 2019/20 ο συνολικός αριθμός ήταν 1,21 και 1,25 το 2018/19.
Επηρεάζει επίσης αυτή η πανδημία ορισμένες ομάδες πολύ περισσότερο από άλλες; Λοιπόν με το "No Crowds League Table" έχουμε έναν πολύ διαφορετικό πίνακα από αυτόν που θα περίμενε κανείς.
Η έδρα της Σαουθάμπτον για παράδειγμα ήταν η δεύτερη χειρότερη στην Πρέμιερ Λιγκ την τελευταία περίοδο, πάνω μόνο από τη Νόριτς.
Ωστόσο, στην περίοδο μετά το lockdown για το 2019/20, οι «άγιοι» κέρδισαν δύο ματς και έφεραν ισοπαλία στους τέσσερις αγώνες τους στο St Mary's, συμπεριλαμβανομένης της νίκης επί της Μάντσεστερ Σίτι.
Και μέχρι τώρα το 2020/21 η φόρμα τους ως γηπεδούχοι τους φέρνει δεύτερους μετά τη Λίβερπουλ στο σχετικό πίνακα.
Χωρίς την πίεση του πλήθους, είναι μια ομάδα μεταμορφωμένη προς το καλύτερο. Αυτό δεν θα το περίμενε κάποιος, με μια πρώτη ανάγνωση! Επίσης οι διαφορές των ομάδων δεν είναι τόσο τρομερές όπως θα περίμενε κανείς, αλλά και πάλι οι συνήθεις ύποπτοι είναι κάπου εκεί γύρω!
Παρατηρεί κανείς πως στην κορυφή στριμώχνονται πολλές ομάδες! Όλοι κι όλοι εννέα βαθμοί χωρίζουν την ένατη Λέστερ από την πρώτη Μάντσεστερ Σίτι.
Με όλες αυτές τις κορυφαίες ομάδες να υποφέρουν από τραυματισμούς, κακά αποτελέσματα και αυξομειώσεις φόρμας κατά τη διάρκεια αυτής της πιεσμένης σεζόν έχει σημασία να δούμε ποιοι θα είναι εκείνοι που θα συνεχίσουν να παίρνουν πόντους έως τον επόμενο Μάιο.
Και ποιοι πραγματικά είναι σε θέση να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα εάν μείνει η κατάσταση όπως έχει και ο κόσμος δεν επιστρέψει σύντομα.
Πάντως φαίνεται πως η Τότεναμ δείχνει ικανή να διεκδικήσει τον τίτλο αλλά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη πως η Λίβερπουλ μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στα τέλη Ιουνίου χαλάρωσε στα επόμενα παιχνίδια της.
Και πως φέτος έχει χτυπηθεί πάρα πολύ από τραυματισμούς ωστόσο μέχρι πρόσφατα την τελευταία διακοπή έχει περάσει αλώβητη από την έδρα της Τσέλσι και έκανε ισοπαλίες με τις Μάντσεστερ Σίτι και Έβερτον.
Αποτελέσματα που δεν θεωρούνται και αποτυχίες. Μόνο της στραβοπάτημα, η μαύρη βραδιά της ήττας από την Άστον Βίλα με 7-2.
Θα έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε πως θα εξελιχθεί το παιχνίδι της Κυριακής, όπου η Λέστερ επισκέπτεται ως πρωτοπόρος το Άνφιλντ με τη Λίβερπουλ λαβωμένη από τους τραυματισμούς.
Και φυσικά υπάρχει το πολύ ενδιαφέρον ματς της Τότεναμ με τη Μάντσεστερ Σίτι που θα επαναπροσδιορίσει τις πιθανότητες που έχει η ομάδα του Μουρίνιο να μετρήσει ως κανονικός ανταγωνιστής για τον τίτλο.
Και από την άλλη για την Σίτι που ήδη έχει αρκετές απώλειες στο φετινό πρωτάθλημα να μπορέσει να αποδείξει πως το γεγονός του ότι σκοράρει λιγότερο στην φετινή σεζόν, έως τώρα, είναι σύμπτωση και όχι πρόβλημα!
Ο πίνακας πάντως της συμπεριφοράς των ομάδων χωρίς κόσμο στα γήπεδα έχει πολύ ενδιαφέρον και ενώ λέει πολλές αλήθειες μπορεί να βγουν λάθος συμπεράσματα!
Ο κόσμος παίζει ρόλο; Εννοείται! Μήπως όμως μερικές φορές εκτός από το να ενισχύει, αγχώνει τις ομάδες που παίζουν μπροστά στο κοινό τους; Και αυτό εννοείται! Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν εάν κάποιος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο!