Εκτός από αμυντικό το καλοκαίρι, η Λίβερπουλ χρειάζεται κι έναν κανονικό σέντερ φορ!
Ένα μήνα πριν, όλα τα γραφεία στοιχημάτων μετά τη νίκη της Λίβερπουλ επί της Τότεναμ με το γκολ του Φιρμίνο στο τελευταίο λεπτό, είχαν την πρωταθλήτρια ομάδα ως το απόλυτο φαβορί να διατηρήσει τον τίτλο της. Τώρα, χωρίς νίκη στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια και μάλιστα χωρίς να σκοράρει σε τρία από αυτά, η Λίβερπουλ είναι τρίτο φαβορί στις σχετικές λίστες. Το πόσο αλλάζουν γρήγορα τα πράγματα στο ποδόσφαιρο δε χρειάζεται κάποιος να το υπενθυμίζει συνέχεια. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Πρέπει να πάμε σχεδόν 16 χρόνια πίσω για να βρούμε την τελευταία φορά που η Λίβερπουλ απέτυχε να σκοράρει σε τρεις διαδοχικούς αγώνες της Premier League. Ήταν η άνοιξη του 2005, όταν η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ δεν σκόραρε κατά τη διάρκεια τριών ματς με Μπέρμιγχαμ, Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ και Μπλάκμπερν Ρόβερς.
Βρισκόταν εκείνο τον Μάρτιο στην 5η θέση, εκτός της τετράδας που οδηγούσε στο επόμενο Champions League και κυνηγούσε την Έβερτον κάτι που τελικά δεν κατάφερε να πετύχει!
Δύο μήνες αργότερα, ωστόσο, οι Reds στέφθηκαν Πρωταθλητές Ευρώπης σε έναν επικό τελικό απέναντι στην Μίλαν στην Κωσταντινούπολη!
Τόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα και αυτό πρέπει πάντα να το έχουμε στο μυαλό μας. Πριν από ένα χρόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα η Μπάγερν παρέπαιε στο γερμανικό πρωτάθλημα και ελάχιστοι της έδιναν πιθανότητες να κάνει οτιδήποτε στο υπόλοιπο τη σεζόν.
Άλλαξε προπονητή, ήρθε η διακοπή με τον κορονοϊό, και μετά οι Βαυαροί του Φλικ σάρωσαν τα πάντα στο διάβα τους! Μερικές φορές το να προσπαθείς να διαβάσεις το μέλλον είναι πολύ ριψοκίνδυνο!
Μία ισοπαλία σ' ένα παιχνίδι με την Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να είναι άσχημο αποτέλεσμα, ωστόσο αυτή τη στιγμή το μομέντουμ δείχνει να είναι πλήρως αρνητικό για την Λίβερπουλ και το πρόβλημα δεν είναι η άμυνα όπως θα περίμενε κανείς αλλά το γεγονός του ότι το επιθετικό τρίο το οποίο επί μία τριετία έχει τρομοκρατήσει Αγγλία και Ευρώπη απλά περνά κρίση!
Σπάνιο, το να είναι και οι τρεις παίκτες σε κακό φεγγάρι αλλά είναι κάτι που συμβαίνει. Εννοείται πως θα τα βρουν τα πατήματα τους και δε χρειάζεται κανένας πανικός ωστόσο αυτό που πρέπει κάποιος να υπολογίσει είναι το πόσο πολύ έλειψε από την Λίβερπουλ ο Ζότα αυτό το διάστημα!
Από τα πλέον ευχάριστα όμως είναι η εικόνα του Τιάγκο.
Ο Ισπανός παίκτης βίωσε μια οδυνηρή αρχή στη ζωή στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο τραυματισμός στο γόνατο που προκλήθηκε από το κάκιστο μαρκάρισμα που οδήγησε στην αποβολή του Ριτσάρλισον στο Γκούντισον Παρκ τον Οκτώβριο τον κράτησε έξω για δυόμισι μήνες.
Καθώς ο πόνος και το πρήξιμο καθυστερούσαν να υποχωρήσουν, η ημερομηνία επιστροφής του πήγαινε ολοένα και πιο πίσω.
Αλλά τώρα είναι εδώ και παρότι υστερεί ακόμα σε match fitness αρχίζει να δείχνει γιατί η Λίβερπουλ έκανε μια εξαίρεση με την πολιτική της να επενδύει σε νεαρά ταλέντα όταν αποφάσισε να δώσει 25 εκατομμύρια λίρες για ένα 29χρονο, ακόμα κι αν μόνο 5 εκατομμύρια πληρώθηκαν μπροστά.
«Ένας παίκτης όπως ο Τιάγκο είναι συνήθως απρόσιτος για σχεδόν όλες τις ομάδες», δήλωσε ο Κλοπ τον Σεπτέμβριο λίγο πριν τον αποκτήσει η Λίβερπουλ.
Μετά από επτά χρόνια γεμάτα τρόπαια στη Μπάγερν, ο Τιάγκο ήθελε μια νέα πρόκληση και αφού μπήκε στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του στη Βαυαρία, ήταν διαθέσιμος.
Αποκτήθηκε για να δώσει στο Λίβερπουλ μια νέα διάσταση στο τρόπο ανάπτυξης και να την κάνει πιο απρόβλεπτη προσθέτοντας ποιότητα στη μεσαία γραμμή.
Στο ντέρμπι ανάγκασε στη μόνη ουσιαστική απόκρουση ολόκληρου του παιχνιδιού τον Ντε Χέα με σουτ από απόσταση 25 μέτρων.
Όσο θα παίζουν περισσότερο θα αρχίσει να βρίσκει καλύτερα την μπροστινή τριάδα αφού είναι ελάχιστα τα παιχνίδια που έχουν παίξει μαζί, αλλά πιθανώς επίσης να χρειάζεται να έχει έναν πολύ πιο ελεύθερο ρόλο και να μην είναι αναγκασμένος να γυρίσει τόσο πίσω για να πάρει μπάλα.
Εκείνο πάντως που καταλαβαίνει κανείς με γυμνό μάτι είναι πως η Λίβερπουλ βελτίωσε την ανασταλτική της λειτουργία παρά τις απουσίες των σημαντικών παικτών στην άμυνα όλο αυτό το διάστημα έχοντας δεχθεί μόλις δύο γκολ, με ένα τίμημα όμως. Το να θυσιάσει την λειτουργία της μεσαίας γραμμής.
Και πάνω απ’ όλα αυτό που χρειάζεται το καλοκαίρι εκτός από έναν κεντρικό αμυντικό, γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος σε τι κατάσταση θα επιστρέψουν οι Φαν Ντάικ και Γκόμες μετά από τόσο μεγάλο διάστημα, είναι να αποκτήσει και ένα σέντερ-φόρ που να σκοράρει εύκολα.
Έναν επιθετικό που το στυλ του να ταιριάζει σε μία ομάδα με το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει η Λίβερπουλ αλλά που να έχει τα 25 έως 30 γκολ στο παιχνίδι του και όχι τα 8 έως 10 γκολ που δίνει ο Φιρμινο.
Γιατί υπέροχη είναι η συζήτηση του πόσα πράγματα κάνει ο Βραζιλιάνος προκειμένου να παίζουν οι υπόλοιποι καλύτερα, ξεχνάμε όμως πως η βασική δουλειά ενός σέντερ-φόρ είναι κυρίως να σκοράρει!
Και εκεί πρέπει το επόμενο καλοκαίρι ανεξαρτήτως τι θα συμβεί φέτος να εστιάσει η Λίβερπουλ.
Ένας σέντερ-φορ όπως ο Χάαλαντ θα ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα αυτού του στυλ.
Ένα είναι σίγουρο πως μετά από σχεδόν τρία χρόνια που αγωνίζεται η ίδια ομάδα ως βασικός κορμός μαζί, η Λίβερπουλ χρειάζεται και νέα πρόσωπα για να ανανεώσει το ρόστερ της και ταυτόχρονα να πάψει να γίνεται τόσο προβλέψιμη όπως εμφανίζεται στην φετινή σεζόν.
Τι θα γίνει ακόμα στο υπόλοιπο τη σεζόν είναι πολύ νωρίς να το πει κάποιος και φυσικά επειδή όλες οι ομάδες μέχρι τώρα είχαν απώλειες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι η Λίβερπουλ έχει την δυνατότητα να ξαναπάρει τον τίτλο!
Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρχίσει πάλι ένα σερί παιχνιδιών που να τα κερδίσει όλα και να φέρει τούμπα την κατάσταση
Εκείνο που θα χρειαστεί οπωσδήποτε όμως είναι φρέσκο αίμα και βάθος στο ρόστερ ώστε η επόμενη χρονιά να την βρει έτοιμη να ξαναμπεί και πάλι από την αρχή με τον δυναμικό τρόπο που έκανε τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό για να συμβεί χρειάζεται πολλές φορές να ανακατευτεί το ρόστερ με την άφιξη κάποιων ποδοσφαιριστών που θα αναγκάσουν τους ήδη υπάρχοντες να είναι σε εγρήγορση!