Με όπλο την άμυνά της η Τσέλσι, κενό αέρος για Άρσεναλ και Τότεναμ
Οι στημένες φάσεις αναμφίβολα είναι σημαντικές. Προσφέρουν στιγμές που δεν περιμένεις και δουλεύονται στις προπονήσεις προκειμένου κατά την διάρκεια μίας αναμέτρησης, το πολυπόθητο τέρμα να προέλθει... από τον αέρα. Ο Τόμας Τούχελ και η Τσέλσι είναι υπέρ σε αυτό τον τρόπο σκέψης. Οι αριθμοί τους άλλωστε το αποδεικνύουν, εν αντιθέσει με τις δύο άλλες «μεγάλες» του Λονδίνου.
Οι κλειστές άμυνες που συχνά-πυκνά θα συναντήσουν τα φαβορί τόσο σε εντός όσο και σε εκτός έδρας αναμετρήσεις τους, κάνουν την ζωή τους δυσκολότερη. Αν μάλιστα το γρήγορο γκολ δεν επιτευχθεί, δημιουργείται άγχος, το καθαρό μυαλό παύει να σκέφτεται ορθολογικά και εν τέλει το τρίποντο δεν έρχεται. Σε μία χρονιά ειδικών συνθηκών άλλωστε, όπως η φετινή, τέτοιου είδους αναμετρήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο.
Εκεί μπαίνουν στην εξίσωση οι στημένες φάσεις. Οι φάσεις που προκαλούνται από... τον αέρα και μπορούν από μόνες τους να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στις αντίπαλες άμυνες, πράγμα ακόμα ευκολότερο όταν οι επιτιθέμενοι απαρτίζονται από ποδοσφαιριστές ικανούς στον αέρα.
Μία τέτοια ομάδα είναι η Τσέλσι. Οι Μπλε του Τόμας Τούχελ έχουν αναμφίβολα πάρει τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλη ομάδα, τόσο από στημένα, όσο και γενικότερα από την άμυνά τους. Έχοντας σκοράρει συνολικά 40 τέρματα, τα 6 έχουν επιτευχθεί από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς τους, 5 από τους «οπισθοφύλακές» τους και άλλα τόσα από τον βασικό εκτελεστή των πέναλτι.
Πιο αναλυτικά, ο Κερτ Ζουμά με τον Τιάγκο Σίλβα είναι κυρίαρχοι στο ψηλό παιχνίδι και στις δύο περιοχές.
Ο πρώτος έχει βρει δίχτυα 4 φορές, όντας μάλιστα και ο πιο διακεκριμένος ποδοσφαιριστής της ομάδας του σε προσωπικές μονομαχίες, ενώ ο Βραζιλιάνος στόπερ, αν και ικανός με την μπάλα χαμηλά, καταφέρνει να διαπρέπει και στις στατικές φάσεις. Έχει σκοράρει δύο φορές και αποδεικνύει διαρκώς πως παρά τα 36 του χρόνια, έχει την ποιότητα να κάνει την διαφορά στην αμυντική γραμμή της ομάδας του.
Επιπλέον από ένα τέρμα έχουν σημειώσει οι Αθπλικουέτα και Ρις Τζέιμς, ενώ από την άλλη πλευρά οι Τσίλγουελ και Μάρκος Αλόνσο προηγούνται κατά ένα αθροιστικά της δεξιάς πτέρυγας.
Τέλος, ο Ζορζίνιο έχει σκοράρει πέντε φορές φέτος, όλες με πέναλτι, έχοντας μάλιστα αστοχήσει σε ακόμη δύο ευκαιρίες που του δόθηκαν από την άσπρη βούλα.
Έχοντας λοιπόν αναφερθεί στα 17 από τα 40 τέρματα της Τσέλσι, σε ένα ποσοστό της τάξεως του 45%, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική αποδεικνύεται η άμυνα των Λονδρέζων στα 2 από τα 4/4 του γηπέδου.
Όταν μάλιστα οι στατικές φάσεις συνδυάζονται με τους εξαιρετικούς στον αέρα, Ολιβιέ Ζιρού και Τάμι Έιμπραχαμ, γίνεται αντιληπτό πως η Τσέλσι μοιάζει και είναι ιδανική σε τέτοιου είδους παιχνίδι.
Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα πράγματα στην άλλη πλευρά του Λονδίνου, όπου Άρσεναλ και Τότεναμ δεν βασίζονται σε κομμάτια της ομαδικής δουλειάς αλλά στην ατομική ποιότητα ορισμένων ποδοσφαιριστών τους.
Από την μία, η ομάδα του Αρτέτα, έχοντας σκοράρει ελάχιστες φορές από στημένες φάσεις, με τον Γκάμπριελ Μανγκαλάεζ να έχει σκοράρει δις και τον Γκρανίτ Τζάκα να έχει την μοναδική επιτυχημένη εκτέλεση φάουλ για την Άρσεναλ στο ματς με την Τσέλσι, επικεντρώνει την επιθετική της λειτουργία στις εμφανίσεις των Ομπαμεγιάνγκ, Λακαζέτ, Σακά και Σμιθ Ρόου.
Οι δύο πρώτοι έχουν πετύχει τα 16 από τα 31 τέρματα των «κανονιέρηδων», ο νεαρός Άγγλος εξτρέμ διαθέτει 5 γκολ και 2 ασίστ, ενώ ο Σμιθ Ρόου αν και δεν ξεκίνησε την χρονιά βασικός, έχει καταγράψει 4 τελικές πάσες.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο με την Τότεναμ να βασίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις επιδόσεις των Χάρι Κέιν και Σον, οι οποίοι έχουν συμμετοχή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, στα 26 από τα 36 τέρματα της ομάδας τους, με την... αεροπορία να μην έχει σχεδόν καμία ανάμειξη στα υπόλοιπα 10 τέρματα.
Ο Μπέιλ και ο Λούκας, έχουν από ένα γκολ αλλά είναι παραγκωνισμένοι, ο Οριέ έχει δύο εκμεταλλευόμενος τις προωθήσεις του, ενώ ο Αλντερβάιρελντ έχει σκοράρει μία φορά στις 02-1 του 2021 κόντρα στην Λιντς, στην πιο ευρεία επικράτηση της ομάδας του το 2021 σε επίπεδο Premier League.
Ο Ντάιερ έχει περισσότερες «γκέλες» απ' ότι ευκαιρίες, ενώ ο αξιόπιστος Χόιμπιεργκ έχει βρει μία φορά τον δρόμο προς τα δίχτυα, όντας πρώτος σε συμμετοχές μαζί με τον Σον.
Μπορεί λοιπόν και οι τρεις να ανήκουν στο Λονδίνο, αλλά η νοοτροπία τους είναι φανερό πως διαφέρει σημαντικά.
Ο Τόμας Τούχελ θεωρεί πως οι στημένες μπάλες είναι μία λύση, βελτιώνοντας σημαντικά την Τσέλσι σε αυτόν τον τομέα, στον οποίο πέρυσι ήταν βάσει στατιστικής η 17η ομάδα στην κατηγορία.
Κερδίζει, σκοράρει από στημένα και εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημα της ομάδας του έναντι των υπολοίπων.
Κάτι τέτοιο δεν υιοθετούν Άρσεναλ και Τότεναμ, οι οποίες στρέφουν την προσοχή τους στην προσπάθεια «απομόνωσης» των δυνατών τους χαρτιών.
Όταν όμως το πλάνο αυτό δεν στεφθεί από επιτυχία, αδυνατούν να καταστρώσουν ένα καινούργιο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ