Η συνέπεια του Ριτσάρλισον, οδηγός για το βήμα παραπάνω
Είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της Έβερτον. Όντας εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, διόλου αδιάφορος στα αμυντικά του καθήκοντα και ιδιαίτερα επιδραστικός σε κάθε κομμάτι του γηπέδου, συμβάλλει τα μέγιστα στην πολύ θετική φετινή πορεία της ομάδας του. Ο μήνας που διανύει o Ριτσάρλισον είναι εξαιρετικός. Θυμίζει σίγουρα κάτι από πέρυσι...
Πολλοί λένε πως βασικό μειονέκτημά του είναι η έλλειψη σταθερότητας, πράγμα που δεν είναι αναληθές. Υπάρχουν παιχνίδια στα οποία ο Βραζιλιάνος δείχνει πως μπορεί να «κουβαλήσει» μόνος του τα «ζαχαρωτά» και άλλες περιπτώσεις αγώνων, όπου... χάνεται.
Δεν παίρνει προσπάθειες, παρασύρεται από τον ρυθμό της αναμέτρησης, ή από την...έλλειψη ρυθμού, και περιορίζεται απλώς στα πολλά χιλιόμετρα που δεδομένα καλύπτει σε κάθε ενενηντάλεπτο που αξιοποιείται.
Αυτή του η «ασυνέπεια» σε συνδιασμό με τα τελειώματά του, που ακόμη δεν χαρακτηρίζονται αξιόπιστα, τον έχουν κάνει... μόνιμο κάτοικο στο Γουάλτον, εντός του Λίβερπουλ, με τους «μνηστήρες» να παρακολουθούν διακριτικά την πρόοδο του 23χρονου.
Παρόλα αυτά και η ασυνέπεια μπορεί να θεωρηθεί.... μία μορφή συνέπειας. Πόσω μάλλον όταν συνδυάζεται με κάτι συγκεκριμένο, μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Με την αλλαγή της χρονιάς, ο Ριτσάρλισον... μεταμορφώνεται.
Σαν να αποφασίζει να γίνει καλύτερος και να πάψει να είναι... κυκλοθυμικός. Το έκανε πέρυσι, αλλά δεν το διατήρησε. Το κάνει και φέτος και όσοι τον παρακολουθούμε, ελπίζουμε αυτή του η απόπειρα να είναι επιτυχημένη...
Όταν ξεκίνησε το 2020 μέχρι και τις 23 Φλεβάρη ο Βραζιλιάνος δικαιολόγησε όσους δεν σταματούν να πιστεύουν στο ταλέντο που διαθέτει.
Αγωνίστηκε στα 5 από τα 7 ματς που έδωσε η Έβερτον, μιας και έχασε 10 μέρες εξαιτίας ενός μικροτραυματισμού στο γόνατο και σκόραρε στα 4 από τα 5, με την Γουότφορντ που εν τέλει υποβιβάστηκε να αποτελεί την εξαίρεση... στον κανόνα που διαμόρφωσε ο Ριτσαρλισον.
Σε δύσκολες, μάλιστα, αναμετρήσεις, καθώς η Άρσεναλ, η Σίτι, η Πάλας ήταν μερικές από τις αντιπάλους των «ζαχαρωτών», ο νεαρός διακρίθηκε, με την ομάδα του παρά ταύτα να μην καταφέρνει να διατηρήσει το μηδέν στα 6 από τα 7 παιχνίδια της.
Με κάποιον περίεργο τρόπο, ο χρόνος μπορεί να άλλαξε αλλά οι... συνήθειες τόσο του ίδιου όσο και της ομάδας του, δεν φαίνεται να διαφοροποιήθηκαν. Η Έβερτον συνέχισε να είναι ασταθής από την πρώτη αναμέτρηση της καινούργιας χρονιάς με αντίπαλο την Γούεστ Χαμ μέχρι και το παιχνίδι κόντρα στην Λίβερπουλ να αποτελεί το πρώτο από τις 16 Δεκεμβρίου όπου διατηρεί ανέπαφη την εστία της.
Και τότε και τώρα, επικράτησε με 0-2, με την αναμέτρηση με την Λέστερ να αποτελεί ένα μάθημα για τον Γιούργκεν Κλοπ, στο οποίο δεν διέπρεψε όπως συνηθίζει.
Ανάλογες με τις περσινές είναι και οι επιδόσεις του Ριτσάρλισον, ο οποίος αν και άργησε φέτος να... πάρει μπροστά, έκτοτε δεν σταμάτησε.
Σκόραρε στις 24 Ιανουαρίου κόντρα στην Σέφιλντ για το Κύπελλο και από εκεί και μετά έχει αγωνιστεί σε 8 αναμετρήσεις, στις τέσσερις από τις οποίες είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.
Καλύτερό του παιχνίδι μάλιστα ήταν το εντυπωσιακό 5-4 με την Τότεναμ, όπου βρίσκοντας δίς τον δρόμο προς τα δίχτυα, αναδείχθηκε και ο πολυτιμότερος της αναμέτρησης, χαρίζοντας και την πρόκριση στην ομάδα του.
«Του πάει» η Λίβερπουλ, του αρέσουν τα μεγάλα ματς. Σκόραρε και πέρυσι εναντίον της, στο ευρύ 5-2 των «κόκκινων», ενώ έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα και κόντρα σε Σίτι, Άρσεναλ και Τότεναμ, με την Λέστερ όμως να αποτελεί την «αγαπημένη» του αντίπαλο.
Έχει σκοράρει 4 φορές κόντρα στις «αλεπούδες», περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα, δηλώνοντας διαρκώς βροντερό «παρών» στα κρίσιμα.
Ζητούμενο για τον ίδιο είναι η διάρκεια και η διατήρηση της εξαιρετικής κατάστασης που διανύει αυτή την περίοδο.
Η αλλαγή του χρόνου τον εμπνέει και η ομάδα του παρασύρεται από τον ίδιο. Όντας συνεπής σε αυτό, οφείλει να κινηθεί αναλόγως σε όλη την διάρκεια του έτους.
Μόνο έτσι, ίσως η επόμενη αλλαγή του χρόνου, τον... βρει αλλού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ