Να ζήσουμε να το θυμόμαστε το FFP αλλά είναι φανερό πως άρχισε νέα εποχή συμμαχιών!
Την πληροφορία πως η UEFA μελετά την πιθανότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι σύλλογοι μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα που κατέχουν και ουσιαστικά να καταργήσει και επίσημα το Financial Fair play αποκαλύπτει η Gazzetta dello Sport. Κάτι που ξέραμε ουσιαστικά πως έχει τελειώσει εδώ και καιρό απλά τώρα θα πάρει και επίσημη μορφή. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Πριν από 10 χρόνια ήταν μία ιδέα που είχαν από κοινού ο Μισέλ Πλατινί τότε πρόεδρος της UEFA και ο άμεσος συνεργάτης του και σημερινός πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Το να μπει δηλαδή ένας διακόπτης στο πως μία ομάδα θα μπορούσε να ξοδέψει τα λεφτά της.
Ήταν πολύ καλές οι προθέσεις εκείνη την εποχή να συμβεί αυτό και να μπορέσει να σταματήσει ένας επεκτατισμός που υπήρχε ως διάθεση σε κάποιες ομάδες, με δεδομένο ότι μόλις είχε εξαγοραστεί από τους Άραβες και η Μάντσεστερ Σίτι, ενώ νωρίτερα υπήρχε πάντα ως μόνιμο θέμα συζήτησης στα ευρωπαϊκά φόρουμ του ποδοσφαίρου η περίπτωση του Αμπράμοβιτς και της Τσέλσι.
Στον δρόμο όμως αποδείχτηκε προβληματικό το ζήτημα και άλλωστε δεν σταμάτησε οποιονδήποτε ήθελε να μπει και να επενδύσει χρήματα. Δύο χρόνια μετά από την σκέψη και 10 μήνες έπειτα από την θεωρητική επιβολή του FFP ήρθε και το κράτος του Κατάρ για να αγοράσει τη Παρί Σεν Ζερμέν.
Η Μάντσεστερ Σίτι δεν έπαψε να μεγαλώνει όλα αυτά τα χρόνια, να δυναμώνει και να ξοδεύει και όταν πλέον ήρθε σε μετωπική κόντρα με την UEFA η ιστορία πήγε στο αθλητικό δικαστήριο στο CAS στο οποίο η αγγλική ομάδα και οι ιδιοκτήτες της κέρδισαν κατά κράτος την μονομαχία!
Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτόν τον ισχύοντα κανονισμό του FFP πρέπει να σχεδιαστεί σύμφωνα με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά αυτό πιστεύουν στην UEFA πως θα ξεπεραστεί.
Επίσης αυτή η κίνηση είναι προσωπική επιλογή του προέδρου Αλεξάντερ Τσέφεριν λένε στη Νιόν ωστόσο, κακά τα ψέματα αν κάποιος μπορεί να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές, του τι έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα θα καταλάβει πως είναι μία στρατηγική υποχώρηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας προκειμένου να περάσουν τα σχέδια της για το καινούργιο τρόπο διεξαγωγής του Champions League από το 2024.
Αυτή η υποχώρηση αφήνει περιθώριο στους συλλόγους τη δυνατότητα να ξοδέψουν τα χρήματα που έχουν.
Η αλλαγή θα ωφελήσει τους συλλόγους με περισσότερες οικονομικές δυνατότητες, αφού θα ξεφύγουμε από την ρήση "ξοδεύω μόνο όσα κερδίζω" και θα πάμε στην κουλτούρα του ξοδεύω όσα χρειάζομαι για ενίσχυση!
Ωστόσο πρόκειται περάσουν κάποιο αυστηροί περιορισμοί στο πόσα χρήματα μπορεί να χρωστάει μία ομάδα ή να είναι ανοιχτή και αυτό που καταλαβαίνει κανείς έχει ξεκάθαρο στόχο του ισπανικού συλλόγους που έχουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα και κατά δεύτερο λόγο τους ιταλικούς που δεν είναι νοικοκυρεμένοι κάτι το οποίο δεν θα χαλούσε καθόλου τον ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, Ανιέλι!
Το τρέχον ελεγκτικό σύστημα FFP έχει σχεδόν «παγώσει» από τότε που ξεκίνησε η κρίση του COVID-19.
Από πολλούς αρθρογράφους γινόταν λόγος πως δεν έχει νόημα αυτήν τη στιγμή, καθώς οι ομάδες έχουν χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους κυρίως από τα εισιτήρια. Οι κόκκινοι αριθμοί στα έσοδα έχουν καταστήσει ανέφικτο το να εξισορροπηθούν λογαριασμοί ούτε καν με λογιστικό τρόπο.
Επιπλέον, οι απώλειες των συλλόγων, όπως ανακοινώθηκε από τον Ανιέλι πρόσφατα ως θεσμικό επικεφαλής του ECA, είναι περίπου 8 δις ευρώ, κάτι που οικονομικοί αναλυτές του ποδοσφαίρου θεωρούν πως η πραγματική ζημιά ακουμπάει τα 12 δις!
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η UEFA μελετά αλλαγές και θα ανακοινωθούν επίσημα από τον ίδιο τον Τσέφεριν την Παρασκευή.
Το Financial Fair Play λοιπόν να ζήσουμε να το θυμόμαστε και ας καταλάβουν όλοι πως ουσιαστικά ήταν ανεφάρμοστο!
Συζητείται η δυνατότητα salary cap αλλά σε αυτό σα αντίθετα με τις ΗΠΑ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι θετικά κείμενη!
Υπάρχει σκέψη να εισαχθεί ένας φόρος πολυτελείας, κάτι που συμβαίνει ήδη με άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα αλλά και αυτό δεν το βλέπουν οι ισχυροί ως θετική λύση!
Σε κάθε περίπτωση, η UEFA θα αλλάξει το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και οποιαδήποτε αλλαγή θα έχει εφαρμογή από το 2022.
Απλά η περίπτωση της πανδημίας έφερε πιο γρήγορα τις όποιες αλλαγές με δεδομένο πως όλο το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα ένιωσε την πίεση τους τελευταίους 14 μήνες.
Αυτοί που θα έχουν θέμα και ήδη πονοκεφαλιάζουν είναι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί αλλά και γερμανικές ομάδες που βλέπουν πλην Μπάγερν και Γιουβέντους τους Άγγλους να έχουν οικονομικά το κάνω χέρι.
Η Παρί επίσης είναι στο πρώτο πλάνο των νέων αποφάσεων καθώς κακά τα ψέματα έχει μεγάλο απόθεμα δυναμικής μέσα στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία κυρίως λόγω της ύπαρξης και του καναλιού της, που στηρίζεται από τα χρήματα του Κατάρ, to BeIn Sports!
Όποιος πάντως νομίζει πως οι Iσπανοί και κυρίως η Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια να βλέπουν τους υπόλοιπους της Premier League τον Ανιέλι τον Ρουμενίγκε και τον Τσέφεριν να αποφασίζουν ποιες είναι εκείνες οι ομάδες και οι χώρες που θα προωθηθούν στο νέο χάρτη του UCL μάλλον δεν έχουν καταλάβει πως μπήκαμε σε μια νέα εποχή με ένταση και διαμάχες!
Και κάποιες ομάδες και κάποιες χώρες είναι μπαρουτοκαπνισμένες στο να λειτουργούν με υπόγειο τρόπο!
Εκείνο που είναι ξεκάθαρο πάντως είναι πως έχουμε πλέον μπει σε μία καινούργια εποχή συμμαχιών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!