Έφυγαν από το Μάντσεστερ και... είδαν φως!
Με αφορμή την επίδοση των Λουκάκου και Ντεπάι στο φετινό Euro και τη μεταγραφή του τελευταίου στη Μπαρτσελόνα, θυμηθήκαμε επτά περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς να προσφέρουν τα αναμενόμενα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ωστόσο φεύγοντας από το Μάντσεστερ κατάφεραν να δείξουν την πραγματική τους αξία.
Είναι σύνηθες ορισμένοι ποδοσφαιριστές παρά τα προσόντα και την καριέρα που τους συνοδεύει να μην «πιάνουν» σε μια ομάδα. Κάποια παραδείγματα αποτελούν παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίοι ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους αφού έγιναν… πρώην «κόκκινοι διάβολοι», προς απογοήτευση των φιλάθλων της ομάδας. Παρακάτω είναι επτά τέτοιες περιπτώσεις που κατάφεραν να «ανθίσουν» αφού εγκατέλειψαν το «Ολντ Τράφορντ».
Ρομέλου Λουκάκου
Από τα πιο σύγχρονα παραδείγματα, ο Βέλγος επιθετικός μετά βεβαιότητας μπορεί να ισχυριστεί πως «απέδρασε» για το καλό του από την ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Συχνά οι φίλαθλοι της Γιουνάιτεντ αποδοκίμαζαν το Λουκάκου ως υπέρβαρο και δυσκίνητο. Όμως ο θηριώδης στράικερ σε πείσμα όσων του καταλόγιζαν στην Αγγλία, βελτίωσε τη φυσική του κατάσταση αφού έγινε κάτοικος Μιλάνου, πετυχαίνοντας σε δύο σεζόν με την Ίντερ 64 γκολ!
Μέμφις Ντεπάι
Το 2015, η Γιουνάιτεντ ξόδεψε 25 εκατομμύρια λίρες για τον Ολλανδό σταρ έπειτα από προτροπή του τότε προπονητή Λούις Φαν Χάαλ. Ωστόσο ο Ντεπάι δεν δικαίωσε τον ομοεθνή του τεχνικό, σκοράροντας μόλις 7 φορές σε 53 ματς. Έπειτα από δύο σεζόν στο Μάντσεστερ πουλήθηκε στη Λυόν για 20 εκατομμύρια λίρες, όπου εκεί ξαναβρήκε τη φόρμα του.
Συγκεκριμένα την περασμένη χρονιά βγήκε δεύτερος σκόρερ στο γαλλικό πρωτάθλημα με 20 γκολ (όσα και ο Μπεν Γιέντερ), πίσω από τον Μπαπέ των 27 τερμάτων. Έχοντας συνολικά σκοράρει 76 γκολ σε 178 παιχνίδια με τη Λιόν, επάξια κέρδισε τη μετακόμισή του στη Βαρκελώνη ενόψει της νέας σεζόν.
Άνχελ Ντι Μαρία
Γενικά οι Αργεντίνοι έχουν δείξει κατά καιρούς θέματα προσαρμογής κατά την παραμονή τους στο «Ολντ Τράφορντ», ακόμα και ονόματα του βεληνεκούς του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν. Ο Ντι Μαρία υπήρξε μια ξεχωριστή μετεγγραφή το 2014 με το ποσό-ρεκόρ εκείνης της περιόδου, των 60 εκατομμυρίων λιρών. Στη μοναδική του χρονιά στο Μάντσεστερ αγωνίστηκε σε 32 αγώνες και είχε μόλις 4 γκολ, χάνοντας την εκτίμηση του προπονητή του, Λούις Φαν Χάαλ.
Ένα χρόνο μετά πουλήθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν για 40 εκατομμύρια λίρες, όπου πέτυχε διψήφιο αριθμό τερμάτων στις πέντε εκ των έξι σεζόν με το γαλλικό σύλλογο, παραμένοντας αναπόσπαστο κομμάτι τεσσάρων πρωταθλημάτων.
Γουίλφριντ Ζαχά
Αν και δεν έχει τις περγαμηνές των παραπάνω, ο Ζαχά τη σεζόν 2020/21 αναμφίβολα άφησε το αποτύπωμά του στην Πρέμιερ Λιγκ ως αιχμή του δόρατος στην επίθεση της Κρίσταλ Πάλας. Το 2013 ο Ιβοριανός επιθετικός αποτέλεσε την τελευταία μεταγραφή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να διαθέτει 15 εκατομμύρια λίρες για την απόκτησή του.
Την επόμενη χρονιά ωστόσο ο διάδοχος του Φέργκιουσον, Ντέιβιντ Μόγιες έδειξε να μην τον εμπιστεύεται, με τον Ζαχά να παραχωρείται ως δανεικός στην Κάρντιφ. Αργότερα ο 28χρονος φορ δήλωνε ότι δεν ένιωσε πως του δόθηκε η ευκαιρία στο «Ολντ Τράφορντ». Επέστρεψε ξανά στην Κρίσταλ Πάλας ως δανεικός, με τους «αετούς» εντέλει να τον αγοράζουν πίσω για 10 εκατομμύρια λίρες, με τον Ζαχά να αποτελεί μια μόνιμη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες.
Ντάλεϊ Μπλιντ
Τα προβλήματα του Μπλιντ στο Μάντσεστερ ξεκίνησαν από τη δυσκολία των προπονητών του για το ποια θέση θα ήταν η ιδανική να αγωνιστεί. Είναι αριστερό μπακ; Μήπως θα του ταίριαζε ένας ρόλος στο κέντρο; Οι Φαν Χάαλ και Μουρίνιο δεν μπόρεσαν να εντάξουν τον Ολλανδό ποδοσφαιριστή στο ρόστερ.
Μετά από 4 χρόνια στους «κόκκινους διάβολους» (2014-2018), ο 28χρονος τότε αμυντικός επέστρεψε στον Άγιαξ, όπου κέρδισε δύο πρωταθλήματα και συνεισέφερε στην εξαιρετική πορεία του «Αίαντα» στο Τσάμπιονς Λιγκ του 2018/19, παίζοντας ως κεντρικός αμυντικός. Στο φετινό Euro ο διεθνής Μπλάιντ είναι εκ των πρωταγωνιστών των «Οράνιε».
Ντιέγκο Φορλάν
Έχοντας κοστίσει μόλις 7 εκατομμύρια λίρες στη Γιουνάιτεντ για να τον αποκτήσει το 2002 από την Ιντεπεντιέντε, ο Φορλάν φαινόταν ως μια προσθήκη-λαυράκι. Ωστόσο έπειτα από 13 ματς για την Πρέμιερ και 5 για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ουρουγουανός επιθετικός απέτυχε να βρει δίχτυα και το «Θέατρο των ονείρων» έγινε μάλλον… εφιάλτης για τον 23χρονο τότε φορ.
Με αυτή την εικόνα, η Γιουνάιτεντ τον πούλησε στη Βιγιαρεάλ, στην οποία αμέσως ο Φορλάν ήταν μια αποκάλυψη με 25 γκολ στην Πριμέρα, κερδίζοντας ταυτόχρονα το Χρυσό Παπούτσι σε Ισπανία και Ευρώπη στην πρώτη του σεζόν. Έχοντας δείξει ό,τι δεν κατάφερε στο «Ολντ Τράφορντ», επανέλαβε την επίδοση που έπιασε με τη Βιγιαρεάλ και το 2009 με την Ατλέτικο Μαδρίτης, σκοράροντας 32 φορές σε 33 ματς!
Ραδαμέλ Φαλκάο
Ο Κολομβιανός επιθετικός πλέον πρωταγωνιστεί στην Τουρκία, όπου για λογαριασμό της Γαλατασαράι σε 40 παιχνίδια έχει πετύχει 20 γκολ.
Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2014 ο Φαλκάο αγωνίστηκε με τα κόκκινα της Γιουνάιτεντ ως δανεικός από τη Μονακό. Εκεί δυσκολεύτηκε να δείξει τις επιθετικές του αρετές εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο, που δεν του επέτρεψε να επιστρέψει στην πρότερη φυσική του κατάσταση, σκοράροντας μόνο 4 φορές σε 29 ματς.
Παρόμοια εικόνα έδειξε και στο σύντομο πέρασμά του στην Τσέλσι. Παρ' όλα αυτά η τελευταία επιστροφή στη Μονακό βοήθησε τον Φαλκάο να βρει τον καλό του εαυτό, καθώς σε τρεις σεζόν με το γαλλικό σύλλογο πέτυχε 70 γκολ, λίγο πριν την αναχώρησή του προς Τουρκία για τη δύση μιας γεμάτης καριέρας.
Διονύσης Γαλιατσάτος