Η Λούτον και το «Fair Game» ζητούν να αλλάξει το οικονομικό καθεστώς στο ποδόσφαιρο

Η κατάργηση των «parachute payments» είναι μία από τις πολλές μεταρρυθμίσεις που ζητάει η Λούτον ως επικεφαλής του οργανισμού «Fair Game» αλλά και 10 ακόμη σύλλογοι των μικρών κατηγοριών ώστε να γίνει το ποδόσφαιρο πιο δίκαιο και βιώσιμο.  



Η Λούτον και το «Fair Game» ζητούν να αλλάξει το οικονομικό καθεστώς στο ποδόσφαιρο

Ο οργανισμός «Fair Game» με τη Λούτον να βγαίνει μπροστά, απαιτούν ριζικές αλλαγές για το καλό του αθλήματος.

Συγκεκριμένα, μία από τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν είναι να υπάρξει μια νέα, αυτόνομη ρυθμιστική αρχή με εξουσίες που θα είναι υπεύθυνη για τις αντρικές αλλά και τις γυναικείες κατηγορίες.

Επίσης, σημαντική αλλαγή θα είναι η δημιουργία ενός «salary cap» στα πρότυπα του NBA, δηλαδή ενός ανώτατου ορίου που θα μπορεί μία ομάδα να προσφέρει για μισθούς σε παίκτες.

Ένας από τους πρεσβευτές του κινήματος «Fair Game», ο Τζον Σκέιλς δήλωσε: «Χρειαζόμαστε διαφάνεια. Πρέπει να δίνουμε κίνητρο στους συλλόγους που τα πηγαίνουν καλά».

Ο πρώην παίκτης των Λίβερπουλ, Γουίμπλετον και της εθνικής Αγγλίας, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό οι ομάδες να μην παίζουν «κορώνα-γράμματα» με τα οικονομικά τους ενώ είναι αντίθετος και με τα «parachute payments».

Τα «parachute payments» είναι ένα χρηματικό ποσό που δέχονται οι ομάδες που «πέφτουν» από την Πρέμιερ Λιγκ στην Τσάμπιονσιπ, το οποίο λειτουργεί ως «αλεξίπτωτο» πιο ομαλής προσαρμογής στον υποβιβασμό.

Ο Σκέιλς πρόσθεσε: «Ας αναδιανείμουμε τα “parachute payments και ας τα δώσουμε σε ομάδες που αποδίδουν καλά», ενώ έκλεισε λέγοντας: «Ας φέρουμε ένα σύστημα που προστατεύει την κληρονομιά των συλλόγων μας, το σήμα, το όνομα, το παρατσούκλι, τα χρώματα, την τοποθεσία τους. Θέλουμε οι ομάδες μας να βρίσκονται εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το κίνημα «Fair Game» αποτελείται από τη Λούτον που αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ, τις Άκρινγκτον, Γουίμπλετον, Κέιμπριτζ και Λίνκολν της League Οne αλλά και ομάδες από την 4η τη τάξει κατηγορία (League Two) όπως οι Μπρίστολ Ρόβερς, Κάρλαϊλ, Λέιτον Όριεντ, Νιούπορτ και Τρανμίρ. Επίσης συμμετέχουν και οκτώ ομάδες από τα χαμηλότερα στρώματα του ποδοσφαίρου.

Ο οργανισμός αυτός αποκλείει τη σύσταση μίας αναμορφωμένης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) καθώς υποστηρίζει πως αυτή «δεν είναι αυτόνομη» διότι βρίσκεται σε ένα συνεχή ανταγωνισμό με τα επαγγελματικά πρωταθλήματα για χορηγίες αλλά και για το χρόνο συμμετοχής των διεθνών παικτών, μοιάζοντας έτσι πιο πολύ σε «εμπορικό παράγοντα» παρά σαν ομοσπονδία του αθλήματος.

Τέλος, οι υποστηρικτές του «Fair Game» πιστεύουν πως οι πληρωμές «αλεξίπτωτα» που παίρνουν οι ομάδες που υποβιβάστηκαν, «δεν λειτουργούν σωστά» για το καλό του ποδοσφαίρου ενώ οι σύλλογοι θα πρέπει να λειτουργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία.

Στράτος Μαρίνος