Η κατάρα των πέναλτι και οι μοιραίοι για την Αγγλία

Η Αγγλία δεν κατάφερε να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο μετά από 55 χρόνια και συνέχισε μια μακρά παράδοση που τη θέλει να χάνει στα πέναλτι, αυτή τη φορά με αρκετούς μοιραίους στη ψυχοφθόρα διαδικασία.  



Η κατάρα των πέναλτι και οι μοιραίοι για την Αγγλία

Η Ιταλία το πήρε στη Ρώμη και κατέκτησε το δεύτερο Euro στην ιστορία της στη διαδικασία των πέναλτι αυτή τη φορά.

Με τον Ντοναρούμα να αποκρούει δύο πέναλτι, οι Άγγλοι έχασαν ακόμη μία φορά και συνέχισαν την κατάρα που τους κυνηγάει από το μακρινό 1990 (με ένα μικρό διάλειμμα το 2018 και το 2019 σε Μουντιάλ και Nations League... ).

Όλα ξεκίνησαν λοιπόν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, εκεί που η Αγγλία ήρθε αντιμέτωπη στα ημιτελικά με τη Δυτική Γερμανία. Το 1-1 της κανονικής διάρκειας παρέμεινε και στην παράταση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο αγώνας στα πέναλτι.

Εκεί, οι Στιούαρτ Πιρς και Κρις Γουόντλ θα αστοχήσουν στα δύο τελευταία πέναλτι και τα «Τρία Λιοντάρια» θα αποκλειστούν από τη διοργάνωση και τους Γερμανούς να φτάνουν ως το τέλος και την κατάκτηση του τροπαίου.

Έξι χρόνια αργότερα, η Αγγλία θα αντιμετώπιζε και πάλι τη Γερμανία στα ημιτελικά του Euro 1996 που διεξήχθη επί αγγλικού εδάφους. Με το 1-1 από την κανονική διάρκεια να μένει μέχρι και το τέλους του έξτρα ημίωρου, το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Ο νυν προπονητής των «Τριών Λιονταριών», Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, θα νικηθεί από τον γκολκίπερ και οι Γερμανοί θα περάσουν στον τελικό, εκεί που κατά διαβολική σύμπτωση, θα σηκώσουν ξανά το τρόπαιο.

Η συνέχεια δεν άργησε να έρθει. Μόλις 2 χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ του 1998, οι Άγγλοι βρήκαν μπροστά τους την Αργεντινή για τη φάση των «16» της διοργάνωσης.

Μετά το χορταστικό 2-2 στο 90λεπτο που παρέμεινε και στην παράταση, τα «Τρία Λιοντάρια» θα οδηγούνταν στα πέναλτι. Μοιραίος αυτή τη φορά ο Ντέιβιντ Μπάτι που νικήθηκε από τον Αργεντίνο πορτιέρο Κάρλος Ρόα με τη μόνη διαφορά να είναι πως η Αργεντινή δεν κατέκτησε το τρόπαιο όπως η Γερμανία.

Στο δικό μας Euro, αυτό του 2004, η Αγγλία βρήκε στο δρόμο της την οικοδέσποινα Πορτογαλία για τη φάση των «8» της διοργάνωσης. Το 1-1 της κανονικής διάρκειας έγινε 2-2 στην παράταση και έτσι το παιχνίδι θα οδηγούταν στα πέναλτι.

Μοιραίος για τα «Τρία Λιοντάρια» ήταν ο Ντάριους Βάσελ που είδε το πέναλτί του να αποκρούεται από τον Πορτογάλο Ρικάρντο.

Ο τερματοφύλακας των Ιβήρων, μάλιστα, ήταν αυτός που εκτέλεσε το τελευταίο πέναλτι και σφράγισε την πρόκριση της ομάδας του. Αξιοσημείωτο ήταν και το πέναλτι του Ντέιβιντ Μπέκαμ, με τη μπάλα να πηγαίνει στα... περιστέρια.

Στο Μουντιάλ της Γερμανίας, το 2006, οι δύο ομάδες θα βρίσκονταν και πάλι στα προημιτελικά, όμως αυτή τη φορά το παιχνίδι θα μείνει στο «μηδέν» στα 120 λεπτά.

Άστοχοι για την Αγγλία, οι Λάμπαρντ, Κάραγκερ και Τζέραρντ, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να δίνει την πρόκριση στη χώρα του για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η Αγγλία βρέθηκε αντιμέτωπη με την Ιταλία στα προημιτελικά του Euro 2012. Έπειτα από ένα 0-0 που διατηρήθηκε καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα, το παιχνίδι θα κρινόταν στη διαδικασία των πέναλτι.

Οι δύο Άσλεϊ ήταν οι μοιραίοι, με τους Γιανγκ και Κόουλ να αστοχούν στις δύο τελευταίες εκτελέσεις και τους Ιταλούς να προκρίνονται στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η κατάρα αυτή συνεχίστηκε και στο Euro 2020, όπου μοιραίοι αποδείχτηκαν οι Σάντσο, Ράσφορντ και Σάκα, αστοχώντας στα πέναλτί τους.

Εξίσου μοιραίος είναι και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που έκανε πολύ λάθος επιλογές στους εκτελεστές και στέρησε από την χώρα του τον πρώτο της τίτλο έπειτα από 55 χρόνια.

Στράτος Μαρίνος