Εισβολείς στο «Γουέμπλεϊ» πληγώνουν την Αγγλία ενόψει Μουντιάλ 2030!
Τα όσα διαδραματίστηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του «Γουέμπλεϊ» την ημέρα του τελικού του Euro αποτελούν ντροπιαστικές εικόνες. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΟΥΕΦΑ, περίπου 5000 οπαδοί της Αγγλίας εφόρμησαν χωρίς εισιτήριο στις εξέδρες ακόμα και κατά τη διάρκεια της παράτασης. Ορατό το σενάριο να χαθεί η υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.
Αναμφίβολα η ποδοσφαιρική κουλτούρα που επικρατεί στο «νησί» είναι παράδειγμα προς μίμηση τόσο σε επίπεδο διοργανώσεων και συλλόγων όσο και σε επίπεδο φιλάθλων.
Ωστόσο όσα έλαβαν χώρα την 11η Ιουλίου αποτελούν όνειδος συγκριτικά με την παρακαταθήκη που έχουν αφήσει οι Βρετανοί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν να θυμίζουν κάτι από… Ελλάδα.
Σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση της ΟΥΕΦΑ αποκαλύφθηκε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως 5000 χούλιγκανς εισέβαλλαν στο «Γουέμπλεϊ» προκειμένου να στηρίξουν τα «τρία λιοντάρια» στον τελικό.
Ακολούθησαν σκηνές με οπαδούς χωρίς εισιτήρια να παραβιάζουν ασφάλεια και κιγκλιδώματα, καταλαμβάνοντας μια θέση είτε στα κενά καθίσματα είτε στους διαδρόμους του γηπέδου.
Συγκεκριμένα, ρεπόρτερ της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS) Κρις Γουίλιαμς, ισχυρίζεται πως έχοντας επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο εκδηλώσεων της ΟΥΕΦΑ που ήταν παρών την ημέρα του τελικού, εκτιμάται πως η χωρητικότητα του γηπέδου σίγουρα ξεπέρασε την προβλεπόμενη (60.000) κατά 5.000 επιπλέον θεατές.
Όμως αυτός ο αριθμός ενδεχομένως να αυξηθεί ωσότου ολοκληρωθεί πλήρως η έρευνα επί του θέματος. Οι εισβολείς είχαν τη δυνατότητα να μπουν στο «Γουέμπλεϊ» από θύρες και τουρνικέ ενώ το παιχνίδι ήταν σε εξέλιξη, ακόμα και κατά τη διάρκεια της παράτασης.
Αρχικά, με το πέρας του Κυριακάτικου τελικού, υπήρχαν δηλώσεις που υποστήριζαν ότι έλαβε χώρα μόλις ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν υπήρξαν φίλαθλοι που παραβίασαν την ασφάλεια του γηπέδου.
Παρ' όλα αυτά οι εικόνες και τα βίντεο που διέρρευσαν μέσω των social media έπειτα από το σφύριγμα της λήξης και την κατάκτηση του Euro από την Ιταλία στα πέναλτι, έδειξαν περιστατικά βίας να εκτυλίσσονται εντός κι εκτός της έδρας των «τριών λιονταριών».
Απόδειξη βέβαια της κουλτούρας που αναφέρθηκε στην αρχή είναι η προσπάθεια φιλάθλων (με εισιτήρια) να προσπαθούν να αμβλύνουν την κατάσταση με τους εισβολείς, καθώς η κατάσταση έπαιρνε αρνητική τροπή.
Σκηνές βίας σημειώθηκαν επίσης στην Leicester Square του Λονδίνου πριν και μετά τη διαδικασία των πέναλτι, με την αστυνομία να προχωρά σε 86 συλλήψεις συνολικά την Κυριακή, περιλαμβανομένων 53 που έγιναν στο «Γουέμπλεϊ».
Εικόνες που αν μη τι άλλο πλήγωσαν ανεπανόρθωτα το προφίλ της Αγγλίας, ψαλιδίζοντας τις πιθανότητες της Αγγλίας να διεκδικήσει τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030. Η δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια, μετά από αυτή του τροπαίου.
Διονύσης Γαλιατσάτος