Οι ακαδημίες του «Big Six» φέρνουν… Λουκάκου και Γκρίλις!
Οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις φθηνές επενδύσεις της ακαδημίας που όμως μπορούν να αποφέρουν τα χρήματα για μεταγραφές από το πάνω ράφι.
Σε μία αργά-μεταβαλλόμενη αγορά λόγω της επίδρασης που είχε η πανδημία, οι σύλλογοι του «Big Six» ψάχνουν απεγνωσμένα έσοδα για να γίνουν οι κατάλληλες μεταγραφές. Τα έσοδα αυτά δεν έρχονται εν μία νυκτί αλλά προετοιμάζονται για πολλά χρόνια στα φυτώρια των ομάδων, με χαμηλό κόστος επένδυσης, για να αποφέρουν στο τέλος ποσά που κάνουν ντόρο.
Οι παίκτες των ακαδημιών φάνηκαν υπερβολικά χρήσιμοι σε αυτό το μεταγραφικό «παράθυρο», με τις Τσέλσι και Σίτι να είναι οι πρωταγωνίστριες σε πωλήσεις παικτών της ακαδημίας.
Οι «μπλε» ξόδεψαν 97.5 εκατομμύρια λίρες για να φέρουν τον Ρομέλου Λουκάκου ξανά πίσω στο Στάμφορντ Μπριτζ, έπειτα από μία «πρωταθληματική» χρονιά με την Ίντερ. Μπορεί να φαίνονται πολλά ωστόσο η Τσέλσι έχει πληρώσει μόνο τα 20 από αυτά από την τσέπη της καθώς κατάφερε και μάζεψε σχεδόν 80 εκατομμύρια ΜΟΝΟ από πωλήσεις παικτών της ακαδημίας. Ο Φικάγιο Τομόρι ταξίδεψε για Μιλάνο με 24 εκατομμύρια λίρες μετά από τον πετυχημένο δανεισμό του το προηγούμενο εξάμηνο. Ο Μαρκ Γκουεχί παραχωρήθηκε στην Κρίσταλ Πάλας για 20 εκατομμύρια λίρες και ο Τάμι Έιμπραχαμ αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Ρόμα έναντι 34 εκατομμυρίων λιρών. Το κοινό όλων αυτών των παικτών είναι πως εντάχθηκαν στις ακαδημίες της Τσέλσι πριν από την ηλικία των 10 ετών. Ακόμα και με λιγότερα χρήματα, οι «μπλε» παραχώρησαν το Τίνο Λιβραμέντο στη Σαουθάμπτον (5 εκατ. λίρες), τον Λιούις Μπέιτ στη Λιντς (1.5 εκατ. λίρες) και τον Μάιλς Πέρτ-Χάρρις στη Μπρέντοφορντ (1.35 εκατ. λίρες).
Παρόμοια ιστορία συμβαίνει και στη Μάντσεστερ Σίτι με τον Πεπ Γκουαρντιόλα να τονίζει πως για τη μεταγραφή του Τζακ Γκρίλις ξοδεύτηκαν μόλις 40 εκατ. λίρες και έχει απόλυτο δίκιο. Οι «πολίτες» εξασφάλισαν περίπου 60 εκατομμύρια λίρες από τις πωλήσεις του Ανχελίνιο, Λούκας Ενμέτσα και Ιβάν Ίλιτς, όλοι προϊόντα των ακαδημιών. Παράλληλα εξασφάλισε και 11.2 εκατομμύρια λίρες από τη μεταγραφή του Σάντσο στη Γιουνάιτεντ αφού ο άγγλος εξτρέμ ήταν στις ακαδημίες της ομάδας.
Στην Άρσεναλ πούλησαν για 22 εκατομμύρια λίρες τον Τζο Γουίλοκ ενώ τα τελευταία δύο χρόνια είχαν κερδίσει 54 εκατομμύρια λίρες από την πώληση των Εμιλιάνο Μαρτίνες (20 εκατ. λίρες) και Άλεξ Ιγουόμπι (34 εκατομμύρια λίρες), παίκτες που βγήκαν από τα φυτώρια των «κανονιέρηδων».
Σε παρόμοια κατάσταση και η Λίβερπουλ που μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες κατάφερε να βάλει στα ταμεία της σχεδόν 50 εκατομμύρια λίρες από τις πωλήσεις των Χάρι Γουίλσον (12 εκατ. λίρες), Ρίαν Μπρούστερ (23.5 εκατ. λίρες) και Κι-Γιάνα Χούβερ (9 εκατ. λίρες).
Είναι διαφορετικό να αγοράζεις έναν παίκτη από τις ακαδημίες της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι ή της κατόχου του Τσάμπιονς Λιγκ, Τσέλσι. Ξέρεις ότι αυτός που θα έρθει έχει μάθει να δουλεύει και το ταλέντο του είναι σίγουρα αδιαμφισβήτητο. Αυτό εκμεταλλεύονται οι ομάδες του «Big Six» και τον καιρό που η πανδημία έχει δυσκολέψει τις μεταγραφές, οι πιτσιρικάδες φαντάζουν διαμάντια στο μεταγραφικό παζάρι.
Στράτος Μαρίνος