Τα 90 δευτερόλεπτα του Κέβιν Χέκτορ που μπορούσαν να αλλάξουν την ποδοσφαιρική ιστορία της Αγγλίας!
Στην ιστορία υπάρχουν στιγμές που μπορεί για μερικά δευτερόλεπτα να αλλάξει ολόκληρη η ροή της. Και αυτά τα 90 δευτερόλεπτα για τα οποία θα κάνουμε κουβέντα δεν είναι περιγραφή κάποιας ραψωδίας από την Ιλιάδα, με πρωταγωνιστή τον Έκτορα αλλά η ιστορία ενός παίκτη που πήρε μόλις το ένα δέκατο από τα 15 λεπτά δημοσιότητας που αναλογούν στον καθένα και παρά λίγο να αποτρέψει την αρχή του τέλους μίας μεγάλης ποδοσφαιρικής δύναμης!
Ο Κέβιν Χέκτορ ήταν έμπειρος σκόρερ, παίζοντας περιφερειακά από τον «βαρύ» σέντερ φορ. Το 1966 παίζοντας στην τέταρτη κατηγορία με την Μπράντφορντ Παρκ Άβενιου πέτυχε 44 γκολ. Την ίδια χρονιά η εθνική Αγγλίας κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο νικώντας την Γερμανία και τον τίτλο του «Σερ» για τον προπονητή της, Άλφ Ράμσεϊ.
Ο Χέκτορ πήρε μεταγραφή στην δεύτερης κατηγορίας Ντέρμπι όπου η άφιξη του Μπράιαν Κλαφ άλλαξε την μοίρα της ομάδας. Ανέβηκαν στην πρώτη το 1969, ο Χέκτορ και ο Τζον Ο’Χερ σκόραραν αδιάκοπα στο - πάντα λασπωμένο σκόπιμα, με οδηγίες του Κλαφ όπως μαθεύτηκε αργότερα - γήπεδό της, το Μπέηζμπολ Γκράουντ, ενώ ο Ράμσεϊ οδήγησε την Αγγλία στο Μεξικό, όπου αυτή την φορά οι Δυτικογερμανοί πήραν ρεβάνς.
Το 1972 έφερε αντίθετα συναισθήματα καθώς τον Μάη ο Χέκτορ είχε κερδίσει το πρωτάθλημα με την Ντέρμπι ενώ στο Γουέμπλεϊ η Δυτική Γερμανία με μαέστρο τον Νέτσερ είχε πάρει την ταυτότητα του Ράμσεϊ αποκλείοντας την Αγγλία από το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης, το νυν Euro.
Δημοσιογράφοι και κοινό πίεζαν για αλλαγές, για νέα πρόσωπα - τότε ανέβαινε το άστρο του Κίγκαν - αλλά όλοι κάπως ησύχασαν όταν έγινε η κλήρωση για τα προκριματικά του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η κληρωτίδα έβγαλε όμιλο τριών ομάδων με Αγγλία, Ουαλία, Πολωνία. Η πρόκριση φαινόταν απλά διαδικαστικό θέμα.
Η αρχή ήταν σύμφωνη με το σενάριο. H Αγγλία ξεκίνησε κερδίζοντας την Ουαλία εκτός και μετά σκόνταψε με ισοπαλία στο Γουέμπλεϊ σε ένα ματς που είχε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι σκόρερ και τερματοφύλακας ανήκαν στην ίδια ομάδα!
Αναλυτικά ο Τζον Τόσακ σκόραρε το γκολ της Ουαλίας επί του συμπαίκτη του στη Λίβερπουλ Κλέμενς και ισοφάρισε ο Νόρμαν Χάντερ επί του συμπαίκτη του στη Λιντς Γκάρι Σπρέικ. Η ζημιά ήταν μικρή καθώς η Ουαλία κέρδισε την Πολωνία και μετά η Πολωνία την Ουαλία.
Η μεγάλη έκπληξη ήρθε όμως όταν οι Άγγλοι πήγαν στην Πολωνία και ένα σπάνιο για την κλάση του, λάθος του Μπόμπι Μουρ έδωσε την ευκαιρία στον Λουμπάνσκι να κάνει το 2-0 τραυματιζόμενος σοβαρά, ταυτόχρονα.
Μάλιστα ο Μουρ διηγούταν ότι σκέφτηκε με λύπη πως ήταν η τελευταία ευκαιρία του Λουμπάνσκι να παίξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο, χωρίς να ξέρει ότι το ματς αυτό ήταν και το δικό του τελευταίο στον θεσμό.
Το τελευταίο ματς του ομίλου έφερε την Αγγλία γηπεδούχο κόντρα στην Πολωνία, ένα βαθμό πίσω και με την απλή αποστολή να την κερδίσει και να προκριθεί.
Ταυτόχρονα η πίεση του κόσμου και του Τύπου έφερε τον Χέκτορ στην αποστολή καθώς είχε κάνει άλλη μία εξαιρετική χρονιά, φτάνοντας μάλιστα στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με την Ντέρμπι έχοντας σκοράρει 4 φορές, εναντίον των Μπενφίκα, Σπάρτακ και Γιουβέντους.
Ο Μπράιαν Κλαφ ήταν στο τηλεοπτικό στούντιο σχολιάζοντας, απογοητευμένος που δεν θα ξεκινούσε ο Χέκτορ, αλλά και πάλι αισιόδοξος καθώς μάλιστα χαρακτήρισε τον τερματοφύλακα της Πολωνίας, τον Τομασέφσκι, «κλόουν με γάντια».
Ο Ράμσεϊ δεν ξεκίνησε τον Μπόμπι Μουρ βάζοντας στη θέση του τον Χάντερκαϊ, το ημίχρονο κύλησε με αρκετές χαμένες ευκαιρίες από την Αγγλία και τον Τομασέφσκι να διαψεύδει τον Κλαφ.
Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου η μοίρα θέλησε ο Χάντερ να κάνει το ίδιο ακριβώς λάθος που είχε κάνει και ο Μουρ στο πρώτο παιχνίδι και η Πολωνία βρέθηκε να προηγείται.
Η πίεση έγινε ασφυκτική αλλά ο Τομασέφσκι έδιωχνε από την εστία ό,τι και να του έστελναν και νικήθηκε μόνο μία φορά από πέναλτι. Το παιχνίδι κυλούσε ισόπαλο με όλο τον κόσμο αλλά και τους παίκτες του πάγκου να ουρλιάζουν για να γίνει μία αλλαγή…
Ο Μπόμπι Μουρ περιγράφει στην αυτοβιογραφία του πως συνέχεια παρακαλούσε τον Ράμσεϊ να ρίξει έναν ακόμα επιθετικό στην αριστερή πλευρά και εκείνος ανέκφραστα απαντούσε ότι προώθησε τον Χάντερ κι εν συνεχεία ότι δεν προλαβαίνουν, το ματς τελείωνε.
Στο 89ο λεπτό, όμως, σα να ξύπνησε…
«Κέβιν, άλλαξε, μπες». Τρεις διάσημες πλέον λέξεις που, σύμφωνα με τον Κίγκαν, πρόφερε βιαστικά ο εξωτερικά ήρεμος αλλά πανικόβλητος Σερ Άλφ Ράμσεϊ. Ο Κίγκαν και ο Μουρ που ήταν στον πάγκο έπεσαν πάνω στον Χέκτορ βγάζοντάς του, σχεδόν βίαια, το παντελόνι της φόρμας.
Αν και έπαιξε λιγότερο από δύο λεπτά, είχε μια ευκαιρία να σκοράρει και να γίνει ήρωας, όταν σε ένα κόρνερ έπιασε κεφαλιά προλαβαίνοντας την έξοδο του Γιαν Τομάσεφσκι, αλλά κάποιος αμυντικός απέκρουσε στη γραμμή.
Το παιχνίδι, λοιπόν, έληξε ισόπαλο και οι πρώτες στιγμές της διεθνούς καριέρας του Χέκτορ μπορούσαν να είναι το πιο επιτυχημένο διεθνές ντεμπούτο όλων των εποχών, αλλά όλα κρίθηκαν από μία στιγμή, όπως ακριβώς το παρουσιάζει ο Γούντι Άλεν στην ταινία «Ματς-πόιντ»…
Ο Χέκτορ έπαιξε άλλη μία φορά μόνο στην εθνική, πάλι αλλαγή, για 17 λεπτά, σε ήττα με 1-0 από την Ιταλία, ενώ ο Ράμσεϊ. άντεξε για άλλο ένα διεθνές παιχνίδι, το 113ο με την εθνική Αγγλίας πριν απολυθεί.
Ο Χέκτορ, τουλάχιστον, είχε την ικανοποίηση να κατακτήσει άλλο ένα πρωτάθλημα με την Ντέρμπι το 1975.
Η Πολωνία έκανε εξαιρετική εμφάνιση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με προπονητή τον Γκόρσκι και βοηθό του τον Γκμοχ και πήρε την 3η θέση.
Ο Τομασέφσκι, ο οποίος είναι σήμερα πολιτικός, βρέθηκε χρόνια αργότερα με τον Κλαφ στο BBC στο Μάντσεστερ και όπως είπε ο Κλαφ ζήτησε συγγνώμη για όσα είχε πει και έδωσαν τα χέρια.
Κι όμως, όλα μπορεί να ήταν εντελώς διαφορετικά αν η κεφαλιά του Χέκτορ έμπαινε στα δίχτυα... Ίσως άλλαζε όλη η ποδοσφαιρική ιστορία της Αγγλίας...
Θεόδωρος Πεππας