Το πρωτάθλημα θα κριθεί από την άμυνα και... τις απουσίες!
Καθώς βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του 1/3 της αγωνιστικής σεζόν, η βαθμολογία της EPL αρχίζει να αντανακλά ποιές ομάδες βρίσκονται στο κυνήγι του φετινού τίτλου, με τις Τσέλσι, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι να σχηματίζουν την τριάδα των φετινών ανταγωνιστών για την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ η Γουέστ Χαμ δείχνει να είναι το φετινό αουτσάιντερ για την 4η θέση.
Στο ερώτημα ποια θα είναι η ομάδα που θα καταφέρει να περάσει πρώτη το νήμα στο τέλος του πρωταθλήματος, η απάντηση βρίσκεται στα στατιστικά και στην εξέλιξη του παιχνιδιού στο ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα του κόσμου.
Την τελευταία δεκαετία, συνολικά πέντε ομάδες έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την κορυφή της Πρέμιερ Λίγκ. Τα πρωτεία ανήκουν στην Σίτι με 5 πρωταθλήματα σε δέκα χρόνια (2021, 2019, 2018, 2014, 2012), ακολουθούν Τσέλσι (2017, 2015), Γιουνάιτεντ (2013,2011), η Λίβερπουλ (2020), και φυσικά η Σταχτοπούτα Λέστερ με τον τίτλο του 2016.
Με εξαίρεση το 2013, οι πρωταθλητές έχουν ένα κοινό. Ο μέσος όρος των τερμάτων που δέχονται ανά παιχνίδι είναι κάτω του 1, με τον καλύτερο συντελεστή να ανήκει στην Σίτι το 2019 (0,61 γκολ ανά παιχνίδι), και με συνολικό μέσο όρο δεκαετίας το 0,87!
Δηλαδή οι πρωταθλητές της τελευταίας δεκαετίας έχουν κοινό χαρακτηριστικό την διατήρηση ανέπαφης εστίας, δεχόμενοι λιγότερα από ένα γκόλ ανά αγωνιστική.
Η αμυντική λειτουργία κάθε ομάδας είναι πλέον απόλυτα κρίσιμη, κάτι που φαίνεται και από το συνολικό παθητικό τερμάτων των πρωταθλητών της τελευταίας δεκαετίας. Ο μέσος όρος είναι τα 32 τέρματα κατά.
Ήδη φέτος η πρωτοπόρος Τσέλσι έχει δεχθεί μετά από δώδεκα παιχνίδια μόνο τέσσερα τέρματα (Μ.Ο, ανά παιχνίδι 0,33), ενώ έχει καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία της σε οχτώ αγώνες, δηλαδή στο 67% των αγώνων που έχει δώσει για το πρωτάθλημα.
Τα νούμερα κάνουν ολοφάνερο γιατί όλοι οι κορυφαίοι προπονητές επιμένουν στην αμυντική διάταξη των ομάδων τους και στην διατήρηση φυσικής κατάστασης που επιτρέπει την συνεχή πίεση των αντιπάλων σε όλο το γήπεδο.
Πλέον όλη η ομάδα αμύνεται, ξεκινώντας από τους φόρ και τα ακραία μπάκ που καλούνται να πιέζουν τους αντίπαλους τερματοφύλακες και τις αντίπαλες άμυνες, προσπαθώντας να εκβιάσουν το λάθος στις πρώτες πάσες.
Όλες οι ομάδες πλέον ανεβαίνουν ψηλά στο γήπεδο, θέλοντας να διακόψουν νωρίς την κυκλοφορία της μπάλας από τον αντίπαλο, και να καταφέρουν με μια, δύο, το πολύ πάσες να βρεθούν σε θέση βολής. Είναι τα λεγόμενα «εύκολα» γκόλ όταν η αντίπαλη άμυνα είναι ανοργάνωτη και χωρίς πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα.
Η ταχύτητα και η συνεχής πίεση, με την δημιουργία «παγίδων» από δύο ή και τρείς παίκτες στον αντίπαλο είναι πλέον τρόπος παιχνιδιού που διακρίνει κανείς σε όλες τις ομάδες και χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο παίζεται σήμερα το ποδόσφαιρο.
Αν λοιπόν ψάξουμε να βρούμε ποιος θα είναι ο φετινός πρωταθλητής στο Νησί, η απάντηση είναι σίγουρα η ομάδα που θα έχει την πιο συμπαγή αμυντική λειτουργία, που θα δεχθεί τα λιγότερα γκόλ και που θα κάνει τα λιγότερα αμυντικά λάθη σε κάθε παιχνίδι.
Επιπλέον, βάση της ιστορίας, η ομάδα εκείνη που θα είναι πρώτη στην βαθμολογία στα μέσα του Ιανουαρίου είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, με το Κόπα Άφρικα που διεξάγεται τον Ιανούαριο του 2022 να βάζει ακόμη ένα πρόβλημα σε όλες τις ομάδες με παίκτες από την Αφρικανική Ήπειρο.
Παίκτες-κλειδιά, όπως ο Μεντί της Τσέλσι και οι Μανέ-Σαλάχ της Λίβερπουλ θα απουσιάζουν, δημιουργώντας πονοκεφάλους σε Τούχελ και Κλόπ αντίστοιχα. Το μεγάλο ερωτηματικό, αν η Γιουνάιτεντ με καινούργιο προπονητή θα καταφέρει να ανακάμψει αγωνιστικά, παραμένει. Η συνέχεια λοιπόν αναμένεται συναρπαστική.
Άκης Βαλαβάνης