Ούτε γάτα ούτε ζημιά ή μίνι κρίση; Για την Τσέλσι θα ξέρουμε τη Δευτέρα το πόσο κόστισε αυτή η αδράνεια στην Ρωσία!

Μπορεί το 3-3 της Τσέλσι απέναντι στην Ζενίτ να μην μοιάζει καταστροφικό, όμως αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, όσα ακολουθούν για το Champions League, θα διαπιστώσει πως οι «μπλε» μάλλον… έμπλεξαν μετά το γκολ που δέχθηκαν σε νεκρό χρόνο. Η έκτη φορά που παραβιάστηκε η εστία τους σε τέσσερις ημέρες, μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι καταλυτική, αλλά η συζήτηση στρέφεται στο αν όσα είδαμε  ήταν απλώς μία κακή παρένθεση ή η αρχή μιας μικρής ποδοσφαιρικής κρίσης…. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ούτε γάτα ούτε ζημιά ή μίνι κρίση; Για την Τσέλσι θα ξέρουμε τη Δευτέρα το πόσο κόστισε αυτή η αδράνεια στην Ρωσία!

Πριν από 20 ημέρες, όταν η Τσέλσι ταξίδευε στο «Κινγκ Πάουερ» για να συναντήσει την Λέστερ και να την προσπεράσει με χαρακτηριστική ευκολία, το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους «μπλε» στην κορυφή της βαθμολογίας, τους φίλους τους χαρούμενους, αλλά τον Τόμας Τούχελ συγκρατημένα αισιόδοξο. Γνώριζε άλλωστε πως εκείνο το μεσημέρι ναι μεν κέρδισε, αλλά ταυτόχρονα έχασε και κάτι… Τον Ενγκολό Καντέ.

Ακολουθούσαν δύσκολα ματς και απορίας άξιον έμοιαζε το «πόσο θα αντέξει η Τσέλσι», με μικρό rotation και ορισμένους ποδοσφαιριστές σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι σχεδόν απίθανο άλλωστε σε έναν μαραθώνιο όπως αυτόν της Premier League, σε συνδυασμό και με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μία ομάδα να δείξει εντυπωσιακή σταθερότητα σε κάθε αγωνιστική της υποχρέωση.

Ακολούθησε η επίδειξη δύναμης απέναντι στην Γιουβέντους (4-0), προτού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκινήσει την δική της αντεπίθεση, μετά το «διπλό» απέναντι στην Βιγιαρεάλ. Ο Ζορζίνιο… αποφάσισε πως το 1-1 θα είναι το τελικό σκορ, πράγμα που θα μπορούσε να είναι χειρότερο, αν δει κανείς την ευκαιρία που απώλεσε ο Φρεντ στο 85ο λεπτό και ύστερα από κακή απομάκρυνση του Μεντί.

Το ταξίδι στο «Βίκαρεϊτζ Ρόουντ» αποδείχθηκε δύσκολο. Ναι μεν ,το τελικό 2-1 ήταν υπέρ της ομάδας του Τούχελ, δεν τον άφησε ωστόσο  διόλου ικανοποιημένο. Ο Γερμανός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην… τύχη άλλωστε, λέγοντας πως η ομάδα του δεν ήταν καθόλου καλή!

Κάτι φαινόταν πως είχε αλλοιωθεί στην Τσέλσι μετά και το «διπλό» απέναντι στην Γουότφορντ, αλλά η κορυφή της βαθμολογίας στην Premier League και η πρωτιά στον 8οόμιλο του Champions League, συντηρούσε την συζήτηση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Έως ότου κάνει την εμφάνισή της η Γουέστ Χαμ, για να… ξανακάνει με τον ίδιο τρόπο, ό,τι κατόρθωσε απέναντι στην Λίβερπουλ, της οποίας «έσπασε» το εντυπωσιακό, αήττητο σερί των 29 αναμετρήσεων δίχως νίκη.

Επικράτησε με 3-2, είδε τον Μεντί να της «χαρίζει» δύο γκολ, κέρδισε στο «σπίτι» της Λίβερπουλ και Τσέλσι για πρώτη φορά μετά το 1999, και είδε τον Αρτούρ Μαζουάκου να πετυχαίνει το «παρθενικό» του γκολ στην Premier League. .

Ακόμη και τότε όμως, το ανεπιτυχές αποτέλεσμα της Τσέλσι θεωρήθηκε φυσιολογικό. Η Γουέστ Χαμ συγκροτείται από μία έδρα που ενδέχεται να κάνει «ζημιές», το πρωτάθλημα έχει δρόμο και το γεγονός πως η Μάντσεστερ Σίτι την προσπέρασε στην κούρσα, αναδεικνύει το απρόβλεπτο που διακατέχει την Premier League. 

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι η Τσέλσι να μεταβεί στην Ρωσία για να αντιμετωπίσει την Ζενίτ. Εκεί που είδε τον Τίμο Βέρνερ να είναι εξαιρετικός, αλλά το οξύμωρο της υπόθεσης είναι  το αποτέλεσμα… Η ανατροπή στην ανατροπή έφερε… ισοπαλία για την Τσέλσι με 3-3 σε «νεκρό χρόνο» και το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί η πρωτιά του ομίλου, με την Γιουβέντους να κάνει το χρέος της την ίδια ώρα και να αποδέχεται το δώρο των Ρώσων.

Κάπου εκεί το πράγμα μπλέχτηκε και αναρίθμητα ερωτηματικά έκαναν την εμφάνισή τους! Διότι η Τσέλσι, ναι μεν δεν ηττήθηκε στην τελευταία αγωνιστική μετά από 11 χρόνια, αλλά ταυτόχρονα δεν κέρδισε. Ζημιωμένη βγήκε από το ταξίδι, δεχόμενη μάλιστα και τρία γκολ σε συνεχόμενα ματς για πρώτη φορά με τον Τόμας Τούχελ στον πάγκο της.

Ακόμη και ο Γερμανός άλλωστε είδε για πρώτη φορά μετά από 700 ημέρες, δική του ομάδα να μαζεύει για έξι και… κάτι φορές την μπάλα από τα δίχτυα της, μιας και κάτι τέτοιο είχε να βιώσει από το 2019, με τα οκτώ γκολ παθητικό της Παρί Σεν Ζερμέν σε 180 αγωνιστικά λεπτά.

Η δεύτερη θέση σαφώς και δημιουργεί προβληματισμούς στους «μπλε» του Λονδίνου! Αν κάποιος αντικρίσει τους πιθανούς αντιπάλους, αντιλαμβάνεται τον λόγο, μιας και είναι μόνο τέσσερις, με την Λιλ να μοιάζει η μοναδική… καλοδεχούμενη.

Τι συμβαίνει λοιπόν στην Τσέλσι και πόσο οξύμωρο μοιάζει το γεγονός η συγκεκριμένη ομάδα, με τις ιδανικές, ανασταλτικές αρετές, δέχεται έξι γκολ σε δύο ενενηντάλεπτα, είτε την υπερασπίζεται ο Μεντί, είτε ο Κέπα; Πόσο σημαντική είναι η κλήρωση της 13ης Δεκεμβρίου και τι μας επιφυλάσσει το ραντεβού της με την Λιντς για την 16η  αγωνιστική της Premier League;

Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτό που αντιμετωπίζει αισίως η Τσέλσι είναι απλώς μία κακή παρένθεση ή η αρχή μιας σύντομης πιθανώς ποδοσφαιρικής κρίσης!

Πολλά είναι άλλωστε τα παραδείγματα ομάδων στο πρώτο τετράμηνο της Premier League, που μετά από ένα μεγάλο αποτέλεσμα «κολλούσαν» για λίγο. Η Λίβερπουλ μετά το 5-0 έναντι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με το 2-2 απέναντι στην Μπράιτον, η Σίτι μετά το «διπλό» στο «Άμεξ» έχασε από την Κρίσταλ Πάλας, η Γουέστ Χαμ δεν συνδύαζε νίκη στην Ευρώπη και νίκη στην Αγγλία για δύο μήνες, και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άλλαζε προπονητή και έπαιρνε «διπλό» πρωτιάς στην Ισπανία!

Επομένως, τα συμπεράσματα δεν είναι ασφαλή και η Τσέλσι οφείλει να βγάλει αντίδραση. Αυτό που δεδομένα όμως μπορεί να ειπωθεί είναι πως όταν οι «μπλε» δεν ήταν καλοί σε περιορισμένο αριθμό αναμετρήσεων, τους κόστισε. Θα το πληρώσουν άραγε ακριβά; Η ζημιά στο πρωτάθλημα διορθώνεται εύκολα γιατί υπάρχει μπροστά πάρα πολύς καιρός.

Η δεύτερη θέση όμως στην Ευρώπη σε έναν όμιλο που ήταν δίκια της η πρωτιά, δεν θα στοιχίσει εάν βγει την Δευτέρα η Λιλ απέναντι της στην κλήρωση. Τότε θα είναι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αν είναι όμως η Ρεάλ, η Μπάγερν τοτε αυτή η στιγμιαία αδράνεια στο τέλος του παιχνιδιού μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική!