Η υπερηχητική Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ έχει κάνει κανόνα τον «πήχη» τίτλου στους 90 βαθμούς, εκεί που κάποτε ήταν εξαίρεση!
Με - μόλις - τη δεύτερη ήττα σε 19 ματς για τη Λίβερπουλ, φτάσαμε στο πρώτο πραγματικά κομβικό σημείο του αγγλικού πρωταθλήματος. Την Κυριακή (02/01) το απόγευμα, ο ηττημένος του αγώνα Τσέλσι-Λίβερπουλ ουσιαστικά λέει αντίο σε οποιαδήποτε ελπίδα έχει να διεκδικήσει τον τίτλο απέναντι στην υπερηχητική Μάντσεστερ Σίτι, ενώ η πιθανότητα ισοπαλίας, όσο κι αν ακούγεται τραβηγμένο, δίνει τον τίτλο από τώρα, σχεδόν έναν ολόκληρο γύρο πριν το τέλος, στην ομάδα του Γκουαρδιόλα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η ποιότητα αυτών που διεκδικούσαν τους τίτλους, δηλαδή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, της Άρσεναλ του Βενγκέρ και μόλις ήρθε και ο Μουρίνιο στην Τσέλσι, δεν επέτρεπε σε μία ομάδα να κάνει παραπάνω από τρεις ήττες μέσα στη σεζόν, αν ήθελε να πάρει το πρωτάθλημα. Η Άρσεναλ έμεινε αήττητη το 2003–04, η Τσέλσι έκανε μια ήττα το 2004-05 και πάλι μετρημένες στο ένα χέρι το 2005-06, η Γιουνάιτεντ ξαναπήρε τα σκήπτρα το 2006-07, αν και έκανε πεντε ήττες, ενώ η Τσέλσι μόλις τρεις, αλλά την κατέστρεψαν οι ισοπαλίες!
Ακόμα και τότε, όμως, συνήθως τα πρωταθλήματα παιζόντουσαν κάτω από τους 90 βαθμούς! Αυτό που έκανε η Μάντσεστερ Σίτι ήταν να ανεβάσει τον πήχη σχεδόν στους 100, με αποτέλεσμα την μία χρόνια να πάρει η ίδια τον τίτλο με αυτόν τον απολογισμό, την επόμενη σεζόν, το 2018–19, να έχουμε την επική μονομαχία που έφτασε στους 98 έναντι 97 μεταξύ Σίτι και Λίβερπουλ και την επόμενη χρονιά, η Λίβερπουλ με το εκπληκτικό ξεκίνημα που έκανε στην σεζόν με 26 νίκες σε 27 παιχνίδια, πήρε το πρωτάθλημα με 99 στο τέλος!
Έτσι, ενώ κάποτε ήταν εξαίρεση το να πας τόσο ψηλά και με τόσο λίγες ήττες, πλέον, έχει γίνει κανόνας και αυτοί που έχουν βάλει τους καινούργιους περιορισμούς, στο τι μπορεί να πάθεις και μέχρι που μπορείς να αντέξεις τον ανταγωνισμό, είναι η ομάδα του Γκουαρδιόλα. Έτσι και φέτος, δείχνει πως θα περάσει τους 90 βαθμούς ως βάση και η εικόνα της επιβεβαιώνει τον κανόνα!
Άλλωστε, σε έναν πρώτο γύρο 19 παιχνιδιών, να έχεις μαζέψει 47 βαθμούς, δηλαδή μόλις 10 να σου έχουν ξεφύγει, είναι ένα πολύ ψηλό στάνταρ! Ακόμα και αυτοί που ακολουθούν με 41, η Λίβερπουλ και η Τσέλσι, με αυτή την συγκομιδή σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα μέχρι πριν μερικά χρόνια, θα μπορούσαν να πουν ότι θα είχαν βάλει τις βάσεις για να κατακτήσουν τον τίτλο! Σε τουλάχιστον 20 σεζόν θα ήταν πρώτοι με αυτούς τους βαθμούς!
Όπως όμως κατάλαβε πολύ πικρά η Λίβερπουλ, την σεζόν που διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι τέλους από την Σίτι, πριν τρία χρόνια, ακόμα και το να χάσεις μόλις ένα παιχνίδι δεν σου αρκεί, εάν ο αντίπαλος σου κάνει στο τέλος 14 συνεχόμενες νίκες, κάτι που στο παρελθόν είχε καταφέρει μόνο η Άρσεναλ του 2001–02 με αντίστοιχο σερί, με το οποίο γύρισε το πρωτάθλημα απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στη Λίβερπουλ, κατακτώντας το δεύτερο double της εποχής του Βενγκέρ!
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχεις πλέον περιθώρια ούτε για ισοπαλία σε έναν δεύτερο γύρο 19 αγώνων, όταν κυνηγάς μία τόσο πλήρη ομάδα. Ποντάρεις ότι εσύ θα κερδίσεις 16 παιχνίδια τουλάχιστον, με τρεις ισοπαλίες που θα σου δώσουν 51 βαθμούς, σύνολο δηλαδή 92, ελπίζοντας πως η Σίτι που έχει ήδη 47, θα μείνει κάτω από 44 στο δεύτερο γύρο!
Είναι εξωφρενικό να θεωρούμε πως σε 19 παιχνίδια είναι δύσκολο μία ομάδα, σε σύνολο 57 βαθμών, να χάσει 13, αλλά ειλικρινά πού πιστεύει κάποιος πως η Σίτι θα χάσει τουλάχιστον τρία ματς και θα φέρει άλλες δύο ισοπαλίες; Οι εποχές που στην Αγγλία έπαιρνες πρωτάθλημα με έξι ήττες, με επτά ήττες ή ακόμα και με 10, είτε όπως γινόταν στην δεκαετία του 1970 και του 1980, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί!
Ακόμα και τη δεκαετία του 1990, τα πρώτα χρόνια της Premier League, υπήρχαν σεζόν που κρίθηκε το πρωτάθλημα με πολύ χαμηλό ποσοστό βαθμών, κάτω ακόμα και από τους 75. Τώρα αυτοί οι βαθμοί δε σου φτάνουν καλά καλά για την τριάδα!
Αποδεικνύεται επίσης για πολλοστή φορά, ότι όσο περισσότερο σου λένε ότι είσαι κουρασμένος, τόσο μπαίνει στο μυαλό σου και όταν απλά παίζεις δεν το σκέφτεσαι! Η Λίβερπουλ ήταν υποτίθεται ξεκούραστη, αφού είχε παίξει τελευταίο ματς πρωταθλήματος εννέα μέρες πίσω και οι περισσότεροι από αυτούς που αγωνίστηκαν στον αγώνα εναντίον της Λέστερ στο League Cup δεν ήταν οι βασικοί!
Αντίθετα, για την ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς και σε εκείνο το παιχνίδι έπαιξαν οι περισσότεροι, αλλά και στο ματς με τη Σίτι, μόλις 48 ώρες πριν. Ωστόσο, στο τελευταίο ημίωρο, η Λέστερ έτρεχε πιο πολύ, και έχοντας κάτι να υπερασπιστεί, έγινε ακόμα καλύτερη!
Έμοιαζε με ένα ματς κυπέλλου, όπου συμβαίνει πολλές φορές η ομάδα που δέχεται πολλά γκολ, και που δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, και που έχει απουσίες από τραυματισμούς, να καταφέρνει να ανεβάσει την απόδοση της στην βραδιά, και όταν χάσει ο καλύτερος αντίπαλος και κάποιες ευκαιρίες, να αρπάξει την δική της και να κερδίσει! Έχει συμβεί τόσες και τόσες φορές!
Η Λίβερπουλ δημιούργησε στην βραδιά ευκαιρίες για να κερδίσει, όχι ένα, πιθανώς και τρία παιχνίδια, όταν σε άλλα ματς η μπάλα μπαίνει εύκολα μέσα στα δίχτυα. Ένας συνδυασμός, όμως, του πρώτου πέναλτι που έχασε μετά από 15 συνεχόμενα εύστοχα ο Σαλάχ (από τον Οκτώβριο του 2017 με την Χάντερσφιλντ) και οι αποκρούσεις του Σμάιχελ, συν το συνεχιζόμενο ντεφορμάρισμα του Σαντιό Μανέ, κράτησαν τη Λίβερπουλ στο μηδέν στην επίθεση για πρώτη φορά μετά από το παιχνίδι με την Ρεάλ τον περασμένο Μάρτιο!
Και σε εκτός έδρας παιχνίδι για πρώτη φορά από την ήττα στο Σαουθάμπτον πέρσι στις 3 Ιανουαρίου! Φυσιολογικά λοιπόν, δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει, ούτε κάτι που μπορεί να φέρει την καταστροφή του κόσμου, ωστόσο, όταν μπροστά σου κυνηγάς μία... πυρηνική δύναμη, όπως είναι η Μάντσεστερ Σίτι, κάθε απώλεια βαθμού είναι καταστροφική!
Για τη Λίβερπουλ ο επόμενος μήνας καθορίζει για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, σε εσωτερικό επίπεδο, την σεζόν της. Χάνοντας παίκτες για το Κόπα Άφρικα, όπως ο Σαλάχ, ο Μανέ και ο Κεϊτά πρέπει να βρει λύσεις.
Τα ματς του πρωταθλήματος που θα χάσουν είναι μόλις δύο, αφού θα είναι στη διάθεση του Κλοπ για το πολύ κρίσιμο ματς της Κυριακής με την Τσέλσι, συνεπώς θα λείψουν από τα παιχνίδια πρωταθλήματος με Μπρέντφορντ και Κρίσταλ Πάλας. Επίσης, θα είναι απόντες από τον τρίτο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας, όπου αντίπαλος είναι η Σριούσμπερι και στα δυο παιχνίδια ημιτελικών με την Άρσεναλ στο League Cup, αλλά σε αυτά τα τρία πιθανότατα δεν θα τους χρησιμοποιούσε ο Κλοπ!
Εκείνο, όμως, που είναι πλέον κομβικό για τη Λίβερπουλ, είναι το θέμα των συμβολαίων του Σαλάχ, αλλά και των Μανέ-Φιρμίνο. Και οι τρεις μπαίνουν στο τελευταίο δεκαοκτάμηνο του συμβολαίου τους, με τον χρόνο όμως, να είναι και εις βάρος τους. Δεν μπαίνει κουβέντα στο ότι ο Αιγύπτιος είναι προτεραιότητα και πρέπει να παραμείνει στην νέα εποχή και στο νέο κύκλο της ομάδας που θέλει να φτιάξει ο Κλοπ, πριν την αποχώρησή του!
Μεταξύ των άλλων δύο, ωστόσο, πρέπει να αποφασίσει ποιον κρατάει και ποιον παραχωρεί! Πιθανώς και τους δύο, εάν χρειάζεται να βγει στην αγορά και να πάρει παίκτες που θα αλλάξουν πλήρως την δυναμική, σε πολύ μικρότερη ηλικία, φτιάχνοντας κάτι διαφορετικό στον τρόπο της επίθεσης.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το επόμενο διάστημα για τη Λίβερπουλ είναι κομβικό. Και οι αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν, με την ομάδα να παραμένει με μία εξαιρετική δυναμική και για να μη γελιόμαστε, αν δεν είχε να παλέψει απέναντι σε μία τόσο σπουδαία ομάδα, όπως η Σίτι, θα είχε τουλάχιστον άλλο ένα πρωτάθλημα στο παλμαρέ της. Ωστόσο, πλέον γίνεται ολοφάνερο πως η επόμενη μέρα χρειάζεται ενίσχυση. Γιατί ακόμη και αυτή τη στιγμή που συζητάμε, η δυναμική του συνολικού ρόστερ της Λίβερπουλ είναι πολύ πιο πίσω από εκείνη του ρόστερ της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι!