Οι ομάδες της Τσάμπιονσιπ που «πολιόρκησαν» τα αντίπαλα δίχτυα

Φέτος η Φούλαμ αποτελεί φόβητρο στην Τσάμπιονσιπ, όχι τόσο λόγω της πρωτιάς στην Τσάμπιονσιπ, αλλά κυρίως για την εκτελεστική της δεινότητα έχοντας σκοράρει ήδη 73 γκολ σε 27 ματς. Συνεχίζοντας με αυτό το ρυθμό, το φετινό ρόστερ θα διεκδικήσει επάξια μια θέση στο Top 10 των ομάδων με τα περισσότερα γκολ στην κατηγορία.  



Οι ομάδες της Τσάμπιονσιπ που «πολιόρκησαν» τα αντίπαλα δίχτυα

Με αφορμή την έφεση της Φούλαμ στο να “φορτώνει” τα αντίπαλα δίχτυα, συγκεντρώσαμε παρακάτω ένα Top 10 ομάδων που έγραψαν ιστορία την τελευταία 20ετία στην Τσάμπιονσιπ έχοντας φτάσει ασύλληπτους αριθμούς, φτάνοντας και ξεπερνώντας το φράγμα των 90 γκολ!

. Φούλαμ (2000/01)-90 γκολ

Ξεκινώντας συναντάμε ήδη τη Φούλαμ, ωστόσο πάμε τόσο πίσω χρονικά, καθώς ο τότε σταρ για τους «χωριάτες», Λούις Μπόα Μόρτε, σήμερα ανήκει στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας. Πριν 21 χρόνια ο 44χρονος πλέον πορτογάλος με “συνεργούς” τους Λουί Σαχά, Σον Ντέιβις και Τζον Κόλινς, υπό τις οδηγίες του Ζαν Τιγκανά, συνδύασαν γκολ και ουσία κερδίζοντας πρωτιά κι άνοδο.

.Γουότφορντ (2014/15)-91 γκολ

Η Γουότφορντ εκείνης της σεζόν κατάφερε να ανέβει στην Πρέμιερ, έχοντας μάλιστα αλλάξει τέσσερεις προπονητές μέσα στη χρονιά, με τον Σλάβισα Γιοκάνβοϊτς να παραμένει περισσότερο στον πάγκο και φέρνοντας εις πέρας την εκστρατεία ανόδου. Παρά τα 91 γκολ, υπάρχει παρακάτω στη λίστα μια ομάδα που εκείνη τη σεζόν πήρε την πρωτιά στην κατηγορία σκοράροντας κατά τι περισσότερο.

.Σάντερλαντ (1998/99)-91 γκολ

Στην ίδια θέση βρίσκεται η Σάντερλαντ, σε μια χρονιά ωστόσο που αποτελεί την επιτομή του «θέλω την άνοδο». Έχοντας αποτύχει μόλις την προηγούμενη χρονιά, ούσα στην τρίτη θέση, αλλά χάνοντας εν τέλει από την Τσάρλτον στα play off, κατάφερε να σταθεί στα πόδια της. Το επιθετικό δίδυμο των Κέβιν Φίλιπς και Νάιαλ Κουίν συνέβαλε τα μέγιστα πετυχαίνοντας μαζί 52 από τα 91 γκολ.

.Νιούκαστλ (1992/93)-92 γκολ

Χρονιά ορόσημο η συγκεκριμένη, όχι μόνο για τη Νιούκαστλ, αλλά για την ιστορία της Πρέμιερ και μάλιστα για 2 λόγους. Αφενός οι «καρακάξες» φέρνουν στο ξέφωτο τον τεχνικό Κέβιν Κίγκαν, αφετέρου μας συστήνει έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς της δεκαετίας, τον Άντι Κόουλ. O στράικερ που ξεχώρισε όμως ήταν ο Ντέιβιντ Κέλι με 25 γκολ.

.Νόριτς (2018/19)-93 γκολ

Η πιο πρόσφατη ομάδα της λίστας είναι η Νόριτς που εκτός του αριθμού γκολ, πήρε την απευθείας άνοδο με την πρωτιά στην Τσάμπιονσιπ. Ήταν οι χρονιά που θέλοντας και μη όλοι γνώρισαν τον “μαέστρο” Εμιλιάνο Μπουεντία και τον “εκτελεστή” Τϊμο Πούκι των 29 γκολ.

.Πόρτσμουθ (2002/03)- 97 γκολ

Έργο του Χάρι Ρέντναπ η πρωταθλήτρια της κατηγορίας Πόρτσμουθ. Ο Ρέντναπ έφτιαξε ένα κράμα παλαίμαχων και νέων αλλά συνάμα ταλαντούχων παικτών όπως οι Τιμ Σέργουντ, Στιβ Στόουν και Γιακούμπου Αγιεκμπένι.

.Μπόρνμουθ (204/15)- 98 γκολ

Άλλη μια πρωτιά στην κατηγορία χάρη στα γκολ που πέτυχε η ομάδα του Έντι Χάου. Ένα πρωτάθλημα που κρίθηκε στο βαθμό (90 έναντι 89 της Γουότφορντ), χαρίζοντας ωστόσο θέαμα εκτός από ουσία.

-Ρέντινγκ (2005/06)-99 γκολ

Πραγματικά σαρωτική η Ρέντινγκ αυτής της περιόδου και πώς να μην είναι όταν τερματίζει +16 βαθμούς (106 σύνολο) από τη 2η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, σκοράροντας +22 γκολ από τη 2η καλύτερη στην επίθεση Γουότφορντ (77 γκολ). Παρόλο που το σύνολο του Στιβ Κόπελ δεν αποτελείται από κάποιον προβεβλημένο “μπόμπερ”, ωστόσο 4 ποδοσφαιριστές πέτυχαν διψήφιο αριθμό γκολ, με προεξέχοντες τους επιθετικούς Ντέιβ Κίτσον (22 γκολ) και Κέβιν Ντόιλ (19 γκολ).

.Μπόλτον (1996/97)-100 γκολ

Ένα βήμα πριν την κορυφή της λίστας, η Μπόλτον έπιασε το ορόσημο των 100 γκολ. Αν και την προηγούμενη χρονιά βρέθηκε στον πάτο της Πρέμιερ. Με τον Κόλιν Τοντ στο τιμόνι, οι «γουόντερερς» κατέκτησαν την πρωτιά με μόλις 4 ήττες. Μεγάλο μερίδιο στα 100 γκολ ανήκει στη συνεργασία μεταξύ Τζον Μακ Γκίνλεϊ και Νέιθαν Μπλέικ που σκόραραν 44 φορές.

.Μάντσεστερ Σϊτι (2001/02)-108 γκολ

Φτάνοντας στην κορυφαία ομάδα αναφορικά με τα γκολ στην Τσάμπιονσιπ, συναντάμε τη Μάντσεστερ Σϊτι και για 2η φορά στη λίστα αυτή τον Κέβιν Κίγκαν. Μετά από ένα μάλλον απογοητευτικό πέρασμα στον πάγκο της εθνικής Αγγλίας, ο 50χρονος τότε τεχνικός αναλαμβάνει το έργο να επαναφέρει τους «πολίτες» στην Πρέμιερ και το καταφέρνει «σπάζοντας» το φράγμα των 100 γκολ και σχεδόν αγγίζοντας αυτό των 100 βαθμών (99 β.). Μακράν η πιο… φονική έως τώρα ομάδα της κατηγορίας με πρωταγωνιστή στο χορό των γκολ και φυσικά πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος τον Σον Γκόουτερ των 28 τερμάτων.

Διονύσης Γαλιατσάτος