Fwd: Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: 4+1 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που βγήκαν νικητές στην μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους
4 Φλεβάρη, παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου. Της ασθένειας η οποία δεν κάνει διακρίσεις και έχει ταλαιπωρήσει διαχρονικά σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Από την πιο άγνωστη ιστορία του Άριεν Ρόμπεν μέχρι και τον Ερίκ Αμπιντάλ, μία ιδιαίτερη λίστα αθλητών οι οποίοι κέρδισαν την δυσκολότερη μάχη της ζωής τους.
Παικταράδες εντός των τεσσάρων γραμμών, αλλά κυρίως μαχητές της ζωής. Ποδοσφαιριστές οι οποίοι αγωνίστηκαν στα μεγαλύτερα "θέατρα" του κόσμου και οδηγήθηκαν να παλεύουν με την επάρατη νόσο. Άλλοι σε πιο νεαρή ηλικία και άλλοι στην δύση της καριέρας τους. Όλοι τους νικητές, στέλνοντας το πιο ηχηρό μήνυμα στήριξης σε όλους και όλες όσους μάχονται για την επιβίωση.
Άριεν Ρόμπεν
Ένας εκ των κορυφαίων Ολλανδών ποδοσφαιριστών στην ιστορία του αθλήματος στην Ευρώπη, μεγαλούργησε με την φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Πίσω στο 2004 και στην πρώτη του μεγάλη μεταγραφή για λογαριασμό της Τσέλσι. Όντας μόλις 20 ετών ο νεαρός τότε Ρόμπεν διαγνώσθηκε με καρκίνο των όρχεων. Για καλή του τύχη το αντιλήφθηκε σε πρώιμο στάδιο και κατόρθωσε να κάνει επιτυχημένη επέμβαση αφαίρεσης του όγκου. Η πορεία του γνωστή καθώς κατορθώνοντας να ξεπεράσει το πρόβλημα έλαμψε σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο. Ο ίδιος ταρακουνήθηκε αναφέροντας ότι το ποδόσφαιρο έπαψε πλέον να αποτελεί το μείζον ζήτημα στην ζωή του και παρότρυνε τους πάσης φύσεως άντρες να μιλούν ανοιχτά για το λεπτό αυτό ζήτημα.
Γιόνας Γκουτιέρες
Πολυθεσίτης, άλλοτε ως κεντρικός μέσος και άλλοτε ως πλάγιος οπισθοφύλακας, η ιστορία του παλαίμαχου Αργεντίνου διεθνή, είναι βγαλμένη από ταινία. Τον Μάιο του 2013 διαγνώσθηκε με καρκίνο στα γεννητικά όργανα. Ο ίδιος το πάλεψε μέσω χημειοθεραπειών και μετέπειτα χειρουργείου, ωστόσο η Νιούκαστλ αποφάσισε να μην τον στηρίξει παραχωρώντας τον δανεικό στην Νόριτς. Λίγους μήνες αργότερα τον Γενάρη του 2014, ο καρκίνος κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες ρίχνοντάς τον και πάλι στην δύσκολη μάχη. Νικητής εις διπλούν επιστρέφοντας ένα χρόνο αργότερα για να λυτρώσει την ομάδα που του γύρισε την πλάτη. Στον τελευταίο του αγώνα στο Σεντ Τζέιμς Παρκ με αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Γκουτιέρες στέλνει την μπάλα στα δίχτυα εξασφαλίζοντας στον σύλλογο την παραμονή στην κατηγορία.
Χερμάν Μπούργκος
Εκ των σημαντικότερων τερματοφυλάκων της Νοτίου Αμερικής, με σπουδαία καριέρα στο ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά και στην χώρα του, την Αργεντινή. Kατά την διάρκεια της θητείας του στην Ατλέτικο Μαδρίτης όντας προς την δύση της καριέρας του, διαγνώσθηκε με καρκίνο των νεφρών. Το 2003 υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει επέμβαση αφαίρεσης του όγκου. Για καλή του τύχη όλα κύλησαν ομαλά, με τον ίδιο να κερδίζει την μεγάλη μάχη και να αποσύρεται από τα γήπεδα ένα χρόνο αργότερα έχοντας συμπληρώσει τα 35 του χρόνια. Αποτέλεσε επί μία δεκαετία βοηθό του Ντιέγκο Σιμεόνε στους πάγκους, μέχρι το 2020, όπου η διοίκηση της Ατλέτικο αποφάσισε να μην συνεχίσει μαζί του στο τεχνικό επιτελείο.
Χοσέ Μολίνα
O έτερος πορτιέρε της συγκεκριμένης λίστας, με εξίσου μακράς διάρκειας πορεία στην La Liga. Γεννημένος στην Βαλένθια αγωνίσθηκε μεταξύ άλλων στην ομάδα της πόλης του, στην Βιγιαρεάλ, την Ατλέτικο και την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Αγωνιζόμενος με τους «ροχιμπλάνκος» της Μαδρίτης, το 2001 διαγνώσθηκε με καρκίνο των όρχεων. Η πρώτη του επέμβαση κρίθηκε επιτυχής, ωστόσο σε λιγότερο από έναν χρόνο, παρουσίασε μετάσταση. Ο 31χρονος, τότε, τερματοφύλακας δεν το έβαλε κάτω, ξεπερνώντας και πάλι το πρόβλημα μέσω θεραπειών. Και όχι μόνο δεν τα παράτησε, αλλά συνέχισε να αγωνίζεται για ακόμη μία εξαετία όταν και αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο σε ηλικία 37 ετών. Πλέον απολαμβάνει το άθλημα από την θέση του τεχνικού διευθυντή της εθνικής Ισπανίας.
Ερίκ Αμπιντάλ
Σπουδαία φυσιογνωμία της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Γαλλίας, με σύντομο πέρασμα από την Ελλάδα. Όντας μέλος του "χρυσού" συνόλου του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Αμπιντάλ διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος τον Μάρτιο του 2011. Παρ' ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης του όγκου, ένα χρόνο αργότερα βλέπει τον εφιάλτη και πάλι στο κατώφλι του. Προέκυψε υποχρεωτική ανάγκη μεταμόσχευσης, με τον ξάδερφό του, Ζεράρ, να γίνεται δότης. Ο σπουδαίος Γάλλος αμυντικός τα κατάφερε και συνέχισε να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο για ακόμη δύο χρόνια. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έκλεισε την καριέρα του στην Μυτιλήνη, αγωνιζόμενος με την φανέλα του Ολυμπιακού στην έδρα της Καλλονής.
Αντώνης Νιανιάς