Χάαλαντ και Νούνιες σαν… πιστόλια σε μάχη με μαχαίρια
Γκουαρδιόλα και Κλοπ «τρίβουν» τα χέρια τους και ετοιμάζονται με τις μεταγραφές των Χάαλαντ και Νούνιεζ να επαναπροσδιόρισουν γι' ακόμη μια φορά την έννοια του σέντερ φορ. Δύο τρομερά απειλητικοί επιθετικοί στις δυο πιο απειλητικές ομάδες της Premier League. Ένα head to head των χαρακτηριστικών του παιχνιδιού του Νορβηγού και του Ουρουγουανού, που αναμένεται να λάμψουν τα επόμενα χρόνια στο Νησί.
Θα χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια να βρει κανείς σημαντικές ομοιότητες ανάμεσα στο Μπρίνε της Νορβηγίας και το Αρτίγας της Ουρουγουάης. Κάτι τέτοιο όμως, δεν ισχύει και για δύο από τους πιτσιρικάδες που στις αρχές του 21ου αιώνα πρωτοκλώτσησαν μια μπάλα σε αυτά τα μέρη. Του Έρλινγκ και του Ντάργουιν. «Αντιμετωπίζουμε έναν νέο τύπου επιθετικού σήμερα, αυτόν του Χάαλαντ ή του Ντάργουιν. Κάπως παρόμοιοι. Πολύ άμεσοι, γρήγοροι, ψηλοί, δυνατοί. Είναι αρκετά δύσκολο να παίζεις απέναντι τους».
Ο Βέρτζιλ Φαν Ντάικ, που δήλωσε τα παραπάνω σε συνέντευξη του στο BT Sport, είναι σε θέση να αναγνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα νέα αυτά στοιχεία που συστήνουν στο ποδόσφαιρο τα πακέτα των Χάαλαντ και Νούνιεζ. Δύο από τους πιο καυτούς σέντερ φορ του σήμερα και του αύριο στις δύο καλύτερες ομάδες του κόσμου, στο καλύτερο πρωτάθλημα. Τα Χάαλαντ-Σίτυ και Νούνιεζ-Λίβερπουλ είναι ζευγαρώματα που δικαίως θα συγκεντρώσουν γύρω τους αρκετό από το ενδιαφέρον της επόμενης Premier League. Κι εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε.
Αυτοί είναι στα prime τους
Οι αριθμοί των δύο επιθετικών είναι ικανοί να μας δώσουν την εικόνα του παιχνιδιού τους. Αφορούν την καλύτερη, μέχρι στιγμής, σεζόν του καθενός σε επίπεδο πρωταθλήματος, τη φετινή για τον Ουρουγουανό δηλαδή και την περσινή για τον Νορβηγό, αφού φέτος εξαιτίας των τραυματισμών του κινήθηκε σε ελαφρώς πιο ρηχά νερά.
Απειλή στον… Θεό
Χάαλαντ και Νούνιεζ γνωρίζουν πολύ καλά ποιο είναι το κυριότερο καθήκον τους. Φυσικά το να σκοράρουν. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο φροντίζουν να διατηρούν τα επίπεδα απειλής τους προς την αντίπαλη εστία σε υψηλά επίπεδα. Βασικά, σε τρομερά υψηλά. Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τα non penalty xGoals ανά 90 λεπτά και των δύο βρίσκονται στον…Θεό, 0.72xG για τον 21χρονο και 0.69xG για τον 22χρονο.
Ένας ικανοποιητικά απειλητικός επιθετικός κινείται συνήθως στις τιμές του 0.50xG ανά παιχνίδι. Οι τοποθετήσεις και οι κινήσεις τους κοντά ή μέσα στην αντίπαλη περιοχή είναι τόσο καλές ώστε να τους εξασφαλίζουν τελικές προσπάθειες υπό ευνοϊκές συνθήκες, από καλές γωνίες χωρίς πολλά κορμιά μπροστά τους.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι φτάνουν σε αυτά τα νούμερα χωρίς να επιχειρούν πολλά σουτ. Ο Χάαλαντ κατά μέσο όρο δοκιμάζει τα πόδια του 3,5 φορές ανά 90 λεπτά ενώ ο Νούνιεζ 3,7. Κάπως έτσι, οι δύο στράικερ έχουν καταφέρει να μετρούν 0,21 και 0,19 xG ανά τελική προσπάθεια, αντίστοιχα. Φανταστική επίδοση, αν αναλογιστεί κανείς πως κάθε τελική στο ποδόσφαιρο έχει περίπου 10% πιθανότητες να γίνει γκολ.
Ο Νορβηγός και ο Ουρουγουανός φτάνουν συστηματικά σε προσπάθειες που έχουν κατά μέσο όρο τις διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν στα δίχτυα! Αυτό είναι άλλωστε και το στοιχείο που «φτιάχνει» τους καλούς σέντερ φορ.
Άπαξ και απειλείς με τόσο καλές πιθανότητες, τα γκολ αργά ή γρήγορα θα έρθουν.
Το overall παιχνίδι τους
Ναι, απειλούν και σκοράρουν. Καμία ομάδα όμως δεν θα βασιζόταν σε παίκτες που κάνουν μόνο αυτό. Οπότε, ποια είναι η συνολική συνεισφορά τους στην ομάδα τους; Στις Expected Assists ανά 90λεπτο, ο Χάαλαντ με 0.20 προηγείται σημαντικά του Νούνιεζ ο οποίος σημειώνει τη χαμηλή επίδοση του 0.06.
Αυτό σημαίνει πως ο 21χρονος δημιουργεί ευκαιρίες άξιες για 1 ασίστ σε 5 παιχνίδια, νούμερο καλό για έναν κεντρικό επιθετικό.
Ο Νορβηγός καταφέρνει να φτιάχνει φάσεις για τους συμπαίκτες του, όπως το έκανε και πέρυσι για τον Ρόις απέναντι στους «Πολίτες». Ο Νούνιεζ από την άλλη στον τομέα της δημιουργίας βρίσκεται αρκετά πίσω.
Το πραγματικά σημαντικό χαρακτηριστικό του Ουρουγουανού, αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι τα κουβαλήματα της μπάλας. Το να παίρνει μέτρα με την κατοχή κυρίως στην αριστερή πτέρυγα του γηπέδου, πέρα από το ότι δίνει χώρο και χρόνο στην ομάδα του να ανέβει, είναι κι ένας από τους κυριότερους τρόπους του να δημιουργεί ευκαιρίες για τον εαυτό του.
Θυμηθείτε το γκολ του απέναντι στην Μπαρτσελόνα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ φέτος.
Τόσο όσον αφορά στα κουβαλήματα προς το τελευταίο τρίτο του γηπέδου όσο κι αυτά προς την αντίπαλη περιοχή ο Νούνιεζ εμφανίζει νούμερα διπλάσια του Χάαλαντ, 2.1 και 2.2 ανά 90 λεπτά, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πόσα μέτρα καταφέρνει να διασχίζει με την μπάλα στα πόδια του. Η ευχέρεια του με αυτή «κρύβεται» πίσω και από τις σχεδόν 3 ντρίμπλες ανά παιχνίδι έναντι 1.7 του Νορβηγού.
Το ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων του Χάαλαντ βρίσκεται σε σαφώς καλύτερα επίπεδα από αυτό του Νούνιεζ, 71% και 54% αντίστοιχα. Ο Νορβηγός δηλαδή, θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να γίνει συνδετικός κρίκος στο παιχνίδι κατοχής της Μάντσεστερ Σίτι ενώ με βάση και τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ο Νούνιεζ που ξέρει να εκμεταλλεύεται τον χώρο ταιριάζει στο λίγο πιο άμεσο ποδόσφαιρο της Λίβερπουλ.
Και οι δύο όμως κινούνται σε μεσαία επίπεδα όσον αφορά το πρέσινγκ με 11.9 και 14.8 ανά ματς, πτυχή του παιχνιδιού στην οποία σίγουρα θα κληθούν να βελτιωθούν στις νέες τους ομάδες.
Σαν… πιστόλια σε μάχη με μαχαίρια
Στην Αγγλία για να περιγράψουν μια πρόκληση για την οποία κάποιος δεν είναι καλά προετοιμασμένος χρησιμοποιούν την έκφραση “Brought a knife into a gunfight”. Αν αντιστρέψουμε τα μέρη πιθανότατα έχουμε το τοπίο της επικείμενης Premier League. Ο Χάαλαντ σε αυτή τη Σίτι και ο Νούνιεζ σε αυτή τη Λίβερπουλ θα μοιάζουν πραγματικά σαν… πιστόλια σε μια μάχη με μαχαίρια.
Μιλήσαμε για την τρομερή τους ικανότητα να είναι φοβερά απειλητικοί μπροστά από την αντίπαλη εστία.
Η ιδέα όμως του συνδυασμού αυτής της ικανότητας με το ότι θα βρίσκονται στις δυο ήδη πιο απειλητικές ομάδες του πρωταθλήματος αλλά και το ότι θα τους «σερβίρουν» οι Ντε Μπρόινε και Άρνολντ, οι καλύτεροι δημιουργοί του πρωταθλήματος είναι απλά… τρομακτική.
Οι ομάδες των Πεπ και Κλοπ έχουν σχεδόν τερματίσει την επιθετική τους ισχύ, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 2.40 και 2.43 xG ανά 90 λεπτά αντίστοιχα.
Ο Τρεντ με 12.81 και ο Ντε Μπρόινε με 11.14 xAssists ήταν στο φετινό πρωτάθλημα με διαφορά οι πιο δημιουργικοί παίκτες.
Ο αριθμός των τελικών των δύο νεαρών επιθετικών πιθανότατα θα αυξηθεί ενώ οι συνθήκες των εκτελέσεών τους ίσως βελτιωθούν. Σίγουρα θα χρειαστούν χρόνο προσαρμογής στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου.
Όπως φαίνεται όμως και στο παρακάτω tweet του Τόνι Ελ Χαμπρ, ακόμα κι αν η απειλή τους μειωθεί κατά το αναμενόμενο 0.07xG/90’ για τον Χάαλαντ και 0.11xG/90’ για τον Νούνιεζ, αυτοί θα παραμένουν σε υψηλά νούμερα ενώ θα βρίσκονται και σε σαφώς καλύτερες ομάδες από αυτές στις οποίες έπιασαν τα συγκεκριμένα επίπεδα απειλής.
We can use a similar approach, swapping out xG for VAEP, to learn something more specific. For example, a young FW moving from the Bundesliga to the EPL *cough* Haaland *cough* might expect their xG/90 rate to drop by 0.07 (22% relative to the median). pic.twitter.com/jL4wFRpAua
— Tony (@TonyElHabr) June 18, 2021
Η αλήθεια είναι ότι είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο πιο επικίνδυνες μπορούν να κάνουν αυτές τις υπερομάδες ακόμα και παίκτες όπως ο Χάαλαντ και ο Νούνιεζ. Γκουαρντιόλα και Κλοπ όμως δεν θα ψώνιζαν στην…τύχη.
Η διαφαινόμενη επιστροφή τους πάντως σε περισσότερο «κλασικά» 9αρια, αν και το συνδυαστικό πακέτο των δύο νεαρών μόνο κλασικό δεν είναι, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και λογικά θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να την απολαύσουμε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων της, στις νέες εκδόσεις των Σίτι και Λίβερπουλ. Αναμένουμε
Ιάσονας Θεριός
Data: FB Ref, Opta, The xG Philosophy