Μικέλ Αρτέτα: Αθόρυβα και υπομονετικά χτίζει την Άρσεναλ του μέλλοντος!

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός της Άρσεναλ για την επόμενη σεζόν προχωρά, με σκοπό να κλείσουν οι «τρύπες» και να βελτιωθούν οι αδυναμίες του ρόστερ. Ωστόσο, οι κινήσεις του Μίκελ Αρτέτα και των συνεργατών του γίνονται μακριά από την δημοσιότητα και ερώτημα αποτελεί τι άλλο μας επιφυλάσσουν το προσεχές διάστημα.



Μικέλ Αρτέτα: Αθόρυβα και υπομονετικά χτίζει την Άρσεναλ του μέλλοντος!

Αν κάποιος ισχυριστεί ότι είχε προβλέψει την απόκτηση του Φάμπιο Βιέιρα από την Άρσεναλ, τότε σίγουρα θα λέει ψέματα. Οι ιθύνοντες των «κανονιέρηδων» κινήθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα για να ολοκληρώσουν το deal με την Πόρτο, το οποίο θα φέρει τον νεαρό μέσο στο Λονδίνο.

Πρόκειται για μια κίνηση που χαρακτηρίζει απόλυτα το πλάνο που έχει ο Αρτέτα στο μυαλό του για τον τρόπο που πρέπει να κινείται ο σύλλογος μεταγραφικά. «Ξοδεύεις λίγα, αποκτάς πολλά», θα έλεγε κανείς. Μην γελιόμαστε, όπως έχει εξελιχθεί η ποδοσφαιρική αγορά, ένα ποσό που φτάνει τα 50 εκατομμύρια για έναν 23χρονο ποδοσφαιριστή που «μαγεύει» φαντάζουν λίγα. Ο νεαρός Πορτογάλος αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του παζλ στην μεσαία γραμμή της Άρσεναλ που έχει στο μυαλό του Αρτέτα, βασισμένος στην διδασκαλία του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ο Ισπανός τεχνικός έχει πλέον στην «φαρέτρα» του τρεις μέσους, τον Τόμας Πάρτι, τον Μάρτιν Έντεγκααρντ και τον Φάμπιο Βιέιρα, στα πρότυπα της τριάδας Φερναντίνιο, Κέβιν ντε Μπρούινε και Νταβίντ Σίλβα που είχε φτιάξει ο Πεπ στην Μάντσεστερ Σίτι. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και πλέον «κάνει μπαμ» ότι ο Αρτέτα προσπαθεί να χτίσει την Άρσεναλ του μέλλοντος όπως έμαθε στο πλάι του Καταλανού στον πάγκο των «πολιτών».

Ειδοποιός διαφορά βέβαια, τα χρήματα που έχει στην διάθεσή του ο Αρτέτα. Το φημολογούμενο μπάτζετ των «κανονιέρηδων» δεν ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Σίγουρα είναι αρκετό, αλλά όχι και... άπειρο, ειδικά με τις αξίες των ποδοσφαιριστών να εκτοξεύονται εν μια νυκτί. Ο τεχνικός της Άρσεναλ το γνωρίζει και μαζί με τον Έντου προσπαθούν να κάνουν προσεγμένες κινήσεις, τόσο σε αγορές, όσο και σε πωλήσεις για να ολοκληρώσουν το «παζλ».

Οι ιθύνοντες της Άρσεναλ εμπιστεύονται απόλυτα τον Αρτέτα κι αυτό φάνηκε στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν, όπου η ομάδα ήταν τραγική. Ο Ισπανός κατάφερε να «γυρίσει το μπιφτέκι», να μεταμορφώσει την ομάδα και να την φτάσει ένα βήμα πριν την είσοδο της στην τετράδα. Μπορεί το φινάλε να ήταν «πικρό», αλλά η συνέχεια δείχνει ελπιδοφόρα. Οι «κανονιέρηδες» πραγματοποίησαν μια χρονιά υπέρβασης, με περιορισμένο ρόστερ, νεαρούς ποδοσφαιριστές, όμως το αποτέλεσμα ήταν κάτι περισσότερο από θετικό. Μάλιστα, η ομάδα είχε τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στην Premier League, 25,2 έτη!

Βέβαια αν κάτι έλειψε περισσότερο στην Άρσεναλ την περασμένη σεζόν, ήταν η αξιοπιστία στην επίθεση και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα της μεταγραφική περιόδου για την ομάδα. Ο Έντι Ενκέτια κέρδισε με τις εμφανίσεις του ένα νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο «Έμιρεϊτς» για τα επόμενα χρόνια, όχι όμως κι ο Αλεξάντερ Λακαζέτ, που αποχώρησε οριστικά από το Λονδίνο. Έτσι με μοναδικό σέντερ φορ τον νεαρό Άγγλο, η λογική λέει πως οι «κανονιέρηδες» θα χρειαστούν οπωσδήποτε μια και ενδεχόμενα δεύτερη προσθήκη σε αυτή τη θέση.

Το όνομα του Γκάμπριελ Ζεσούς είναι αυτό που έχει ακουστεί πιο έντονα στο Λονδίνο, καθώς η Μάντσεστερ Σίτι είναι ανοιχτή στην παραχώρησή του, μετά την αγορά του Χάαλαντ. Μια περίπτωση που φαντάζει ιδανική για την Άρσεναλ, καθώς ο Βραζιλιάνος γνωρίζει το πρωτάθλημα της Premier League, ενώ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Αρτέτα. Κι εδώ όμως οι κινήσεις του συλλόγου δεν είναι βιαστικές. 

Πρόκειται για μια περίπτωση που εξετάζεται από τον περασμένο Ιανουάριο μαζί  με μερικές ακόμα, χωρίς όμως να υπάρχει βιασύνη για την τελική απόφαση. Οι «πολίτες» δεν ζητούν κάποιο υπέρογκο ποσό, κοντά στα 50 εκατομμύρια κυμαίνεται η τιμή του παίκτη, αλλά οι «κανονιέρηδες» έχουν στα ραντάρ τους τον Αλεξάντερ Ίσακ της Ρεάλ Σοσιεδάδ, τον Τάμι Έιμπραχαμ της Ρόμα, αλλά και την αποκάλυψη της Serie A, Τζιανλούκα Σκαμάκα της Σασουόλο.

Εκπτώσεις δεν πρόκειται να γίνουν για αυτό ο Αρτέτα θέλει να είναι σίγουρος για την τελική επιλογή του. Άλλωστε, κάθε... ευρώ μετράει στην Άρσεναλ κι από την στιγμή που δεν βγήκε η ομάδα στο Champions League, δεν υπάρχουν περιθώρια μεγάλων δαπανών για αγορές παικτών. Προφανώς το πάθημα με τον Πεπέ έγινε μάθημα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο θέσεις ακόμα όπου η Άρσεναλ χρειάζεται ενίσχυση, κυρίως για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλες τις διοργανώσεις που θα έχει το καλεντάρι της νέας σεζόν. Ένας εξτρέμ και ένας πλάγιος μπακ αποτελούν επίσης στόχους του Αρτέτα, λοιπόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια ρόλο θα παίξουν και οι πωλήσεις παικτών του συλλόγου. Συγκεκριμένα, για την δεξιά πλευρά της άμυνας αυτή την στιγμή υπάρχουν ο Τομιγιάσου, ο Σέντρικ Σοάρες αλλά και ο Μπεγερίν, ενώ στην αριστερή ο Τίρνι και ο Ταβάρες. Ο Ισπανός τεχνικός θα ήθελε να έχει μια ακόμα λύση στα χέρια του, στα πρότυπα Κανσέλο, που να μπορεί να αγωνίζεται με ευχέρεια και στις δύο άκρες. Ο «εκλεκτός» φαίνεται να είναι ο Σκωτσέζος, Άαρον Χίκι.

Η περίπτωσή του παρουσιαζόταν κλεισμένη στα τέλη Μαΐου για ένα ποσό λίγο κάτω από 25 εκατομμύρια, ωστόσο δεν έχει επισημοποιηθεί κάτι προς το παρόν. Σε αυτό ρόλο παίζει η «γεμάτη» γραμμή που έχει η ομάδα. Πρώτο μέλημα θα είναι να βρεθεί λύση στην επιθυμία του Μπεγερίν να αποχωρήσει και από κει κι έπειτα, είτε να πωληθεί και ο Σέντρικ Σοάρες, είτε να παραχωρηθεί δανεικός ο Ταβάρες, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του.

Όσον αφορά τον εξτρέμ, κι εδώ τα πράγματα θα εξαρτηθούν από τις αποχωρήσεις. Σίγουρα η Άρσεναλ αναζητά «κορόιδο» να αγοράσει τον Πεπέ, αλλά κάποιος συγκεκριμένος στόχος δεν υπάρχει. Έχει ακουστεί τα ονόματα του Γκνάμπρι της Μπάγερν, καθώς και του Ραφίνια της Λιντς, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Αρτέτα να εκπλήξει τους πάντες με μια κίνηση ανάλογη του Φάμπιο Βιέιρα.

Τέλος, χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν από την παραχώρηση του Μπερντ Λένο, ο οποίος θα ήθελε σαφέστατα να αγωνίζεται βασικός και με την παρουσία του Ράμσντεϊλ αυτό φαντάζει απίθανο προς ώρας, ενώ ο Ρομπ Χόλντινγκ μετά την επιστροφή του Σαλιμπά από την Μαρσέιγ μοιάζει πια να είναι η τέταρτη επιλογή στα στόπερ. Οι δυο τους μαζί και με τον Λούκας Τορέιρα, που ούτε έξω από το «Έμιρεϊτς» δε θέλει να περνάει, μπορούν να συγκεντρώσουν γύρω στα 30, (και με αισιοδοξία) 40 εκατομμύρια, τα οποία θα αποτελέσουν έξτρα «ανάσα» στις κινήσεις του Αρτέτα.

Η σεζόν που έχει μπροστά της Άρσεναλ πρόκειται να είναι ακόμα πιο δύσκολη από την προηγούμενη στο αγωνιστικό κομμάτι. Οι κινήσεις του συλλόγου όμως δείχνουν ότι βαδίζει ναι μεν με αργά, αλλά σταθερά βήματα προς την εδραίωση. Το «παζλ» του Αρτέτα χρειάζεται μερικά κομμάτια επιπλέον για να θεωρείται έτοιμο και για να τα βρει χρειάζεται υπομονή, άλλωστε η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα....

Βασίλης Βασιλείου