Τζακ Γκρίλις: Ένα super-sub… «διαμάντι» στα χέρια του Σάουθγκεϊτ

Ο Άγγλος μεσοεπιθετικός δεν είναι πάντοτε ταιριαστός με το πλάνο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στην εθνική ομάδα, ωστόσο, σε στιγμές που χρειάζεται έμπνευση και ατομικές ενέργειες μπορεί να αποδειχθεί λίρα εκατό για κάθε προπονητή.



Τζακ Γκρίλις: Ένα super-sub… «διαμάντι» στα χέρια του Σάουθγκεϊτ

Ο Τζακ Γκρίλις έγινε ευρέως γνωστός στην Αγγλία τόσο για τα κατορθώματά του με την φανέλα της Άστον Βίλα όσο και για τις εξωγηπεδικές του συνήθειες. Δεν είναι άγνωστο πως ο μεσοεπιθετικός από το Μπέρμιγχαμ είναι μεγάλος φαν του αλκόολ και των πάρτι, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν τον απέτρεψε από το να γίνει ο ακριβότερος Βρετανός ποδοσφαιριστής μετά την μεταγραφή του στην Μάντσεστερ Σίτι το περασμένο καλοκαίρι.

Εκεί, βρέθηκε ανάμεσα σε σταρ παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο Ραχίμ Στέρλινγκ και άλλοι, και παρά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για εκείνον, έπρεπε να παλέψει για να κερδίσει μία θέση στο ρόστερ.

Το ίδιο συνέβη και στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, καθώς αρκετοί αστέρες της Πρέμιερ Λιγκ και όχι μόνο, είχαν προβάδισμα στις θέσεις της 11αδας πραγματοποιώντας εξαιρετικές χρονιές. Ποιος είπε όμως ότι ο μεσοεπιθετικός των «πολιτών» πρέπει να αγωνίζεται από την αρχή των αγώνων;

Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για έναν παίκτη που μπορεί να κάνει άνω κάτω μία άμυνα με την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός που πολλές φορές ανοίγει ακόμη περισσότερους διαδρόμους για τους συμπαίκτες του. Ωστόσο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και το όνειρο του κάθε προπονητή όταν μιλάμε για το τακτικό κομμάτι.

Σπάνια θα βρεθεί στην άμυνα για να ντουμπλάρει στα μαρκαρίσματα ενώ δεν φημίζεται για την ικανότητά του να κλείνει χώρους εμποδίζοντας την αντίπαλη ομάδα να τροφοδοτήσει τους επιθετικούς της. Αντίθετα, σε αυτό το κομμάτι υπερτερούν τόσο ο Σάκα, όσο και ο Μάουντ με τον Μπόουεν.

Ωστόσο, ο Γκρίλις μπορεί να αποδειχθεί «χρυσάφι» για τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ερχόμενος από τον πάγκο, ειδικότερα όταν τα «τρία λιοντάρια» δεν μπορούν να βρουν λύσεις στο επιθετικό τρίτο. Αν απαλλαγεί από τα αμυντικά του καθήκοντα και επικεντρωθεί σε αυτό που ξέρει καλύτερα, ο Άγγλος μεσοεπιθετικός είναι ικανός να κάνει μεγάλη ζημιά σε αντίπαλες άμυνες.

Ένα super-sub που έρχεται από τον πάγκο και αλλάζει εντελώς την ροή του παιχνιδιού με διεισδύσεις απέναντι σε κουρασμένα μπακ ή κερδισμένα φάουλ γύρω από την περιοχή που θα φέρουν την «αεροπορία» της εθνικής Αγγλίας έξω από τα καρέ του αντίπαλου τερματοφύλακα.

Το έκανε πολύ επιτυχημένα στα παιχνίδια του Euro βοηθώντας την Αγγλία να φτάσει μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης και ενόψει του Μουντιάλ μετατρέπεται αυτόματα σε «υπερόπλο» στα χέρια του ομοσπονδιακού τεχνικού. Γιατί καμιά φορά, δεν είναι απαραίτητα κακό να κάθεσαι στον πάγκο…

Στράτος Μαρίνος