Άρσεναλ: All or Nothing… 2022-23, με φόντο το ρουά ματ του Αρτέτα στους υπόλοιπους!
Η σεζόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, η Άρσεναλ έχασε τη συμμετοχή στο Champions League στις τρεις «γκέλες» με Μπράιτον, Σαουθάμπτον και Κρίσταλ Πάλας, αλλά το πλάνο του Έντου έχει συνέπειες… διαρκείας και όχι στιγμιαίες. Το All or Nothing έπρεπε να υλοποιηθεί φέτος, με τους «κανονιέρηδες» να ψάχνουν το ρουά ματ στην σκακιέρα του Big 6 απέναντι στους υπόλοιπους!
Στις 4 Αυγούστου θα προβληθεί ένα τρόπον τινά ντοκιμαντέρ με θέμα την Άρσεναλ και την σεζόν 2021-22. Μία κυκλοθυμική χρονιά για τους «κανονιέρηδες», αν αναλογιστεί κανείς πώς ξεκίνησε, πώς συνεχίστηκε και πώς κατέληξε, αναλογικά με τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το σύνολο του Μικέλ Αρτέτα.
Διότι όταν είσαι κυριολεκτικά στο «μηδέν», το… πέντε μοιάζει με τεράστια πρόοδο. Ασχέτως που η Άρσεναλ υπερέβη τα όριά της, ξεπέρασε την Τότεναμ στην βαθμολογία και έφτασε δύο αγωνιστικές πριν το τέλος να κρατά στα… πόδια της την επιστροφή στο Champions League μετά από έξι χρόνια. Ναι, εν τέλει δεν συνέβη, αλλά ουδείς πίστευε πως οι Λονδρέζοι θα έχουν αυτή την δυνατότητα μετά τις τρεις σερί ήττες στο ξεκίνημα, την τελευταία θέση στην βαθμολογία και τα μηδενικά γκολ υπέρ τους, ύστερα από 270 αγωνιστικά λεπτά.
Και όμως… Ο Μικέλ Αρτέτα κατάφερε να γυρίσει το πράγμα, μετά την πρώτη διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων. Ήρθαν οι νίκες με Νόριτς, Μπέρνλι και το 3-1 με την Τότεναμ, σε ένα ματς που έμοιαζε με… θρίαμβο στο 30’, επετεύχθη σταθερότητα και οδηγηθήκαμε στον Απρίλιο, με την Άρσεναλ να μοιάζει φαβορί για την κατάληψη της 4ης θέσης.
Εκεί όμως, η μικρότερη σε μέσο όρο ομάδα του πρωταθλήματος, κόλλησε. Ηττήθηκε δίχως να το περιμένει από τη Μπράιτον, συνέβη το ίδιο από τη Σαουθάμπτον, διασύρθηκε από την Κρίσταλ Πάλας και η ψυχολογία της «χάλασε». Μέχρι να ξαναβρεί ρυθμό, έφτασε να εξαρτάται από δύο αποτελέσματα. Μέχρι να το καταλάβει, έχασε και από την Τότεναμ, για να φτάσουμε στην τελευταία αγωνιστική, να κερδίζει με 5-1 την Έβερτον και να μην είναι αρκετό.
Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο All or Nothing. Από την απογοήτευση στους έξαλλους πανηγυρισμούς και… πάλι πίσω, για μία ομάδα που βελτιώνεται διαρκώς, θέλει χρόνο και διαθέτει άπλετη, πλέον, στήριξη από τους φίλους της. Τόσο προς τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, όσο και προς τον Μικέλ Αρτέτα, που τον Σεπτέμβριο είχε 5 ματς για να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του και δύο μήνες μετά, αναδεικνυόταν σε καλύτερο προπονητή του μήνα, κερδίζοντας νέο συμβόλαιο.
Ο καιρός πέρασε, η Άρσεναλ επέστρεψε, τουλάχιστον, σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ούσα στην 5η θέση και το Europa League και αποφάσισε να επενδύσει πάνω στην επιτυχημένη, περασμένη σεζόν. Πώς; Προβαίνοντας και πάλι σε υπερβάσεις. Οικονομικές και μη, μιας και αποτελεί και πάλι, την πρώτη ομάδα σε έξοδα για μεταγραφές από το Big 6.
Αρχικά, κάλυψε το κενό του Μπερντ Λένο με τον Ματ Τέρνερ. Έμπειρος γκολκίπερ, εύκολη επιλογή, με την ελπίδα πάντως να είναι… υγιής ο Άαρον Ράμσντεϊλ. Εν συνεχεία, γνώριζε πως ο Κίραν Τίρνι, ναι μεν είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, αλλά το γεγονός πως είναι τόσο επιρρεπής στους τραυματισμούς, την επηρεάζει. Αγόρασε τον Ζιντσένκο της Μάντσεστερ Σίτι. Εξαιρετική επιλογή, ο νεότερος αρχηγός της εθνικής Ουκρανίας, συνεπέστατος ανασταλτικά και επιθετικά και με το «winning mentality» που απαιτείται, μετά από τέσσερα πρωταθλήματα την τελευταία πενταετία.
Ακολούθως, ο Μαρτίν Έντεγκααρντ είναι ο κινητήριος μοχλός των «κανονιέρηδων». Θα είναι και ο αρχηγός της Άρσεναλ. Τι θα συμβεί όμως αν ο Νορβηγός τραυματιστεί, πράγμα που δεν συνέβη πέρυσι; Φάμπιο Βιέρα, έναντι 40 εκατομμυρίων από την Πόρτο, νεαρός ποδοσφαιριστής, επίσης αριστεροπόδαρος και η θέση του «10», με τον Πορτογάλο και τον Έμιλ Σμιθ Ρόου «κλείνει».
Περνάμε στην κορυφή της επίθεσης. Ο Έντι Ενκέτια παραμένει και υπογράφει νέο συμβόλαιο, ο Μπαλογκάν δεν υπολογίζεται, ο Αλεξάντερ Λακαζέτ αποχωρεί σαν… φίλος και η Άρσεναλ αγοράζει τον Γκαμπριέλ Ζεσούς. Ενθουσιασμός, ντελίριο και τεράστιες προσδοκίες, για έναν ποδοσφαιριστή που αναλογικά με τους αριθμούς του, πάντα κάνει καλύτερη σεζόν από την προηγούμενη και σκοράρει, συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, 10+ γκολ κάθε χρονιά.
Σημειώνουμε εδώ πως μιλάμε για τη Μάντσεστερ Σίτι. Εκεί έπαιζε και δεν… αγωνιζόταν γενικότερα ως βασικός, πλην του πρωταθλήματος που οι «πολίτες» έχασαν από την Λίβερπουλ, όταν και ο Βραζιλιάνος πραγματοποίησε την καλύτερη χρονιά του!
Τα σχόλια από τον αγγλικό Τύπο πολλά. Άλλα να μιλάνε για την ιδανική επιλογή και άλλα να λένε πως ο Ζεσούς δεν έχει αναδειχθεί ποτέ πρώτος σκόρερ της Σίτι και δεν έχει πετύχει ποτέ 15+ γκολ στην Premier League σε μία σεζόν. Δεκτό… Αλλά ποιος παίκτης της Σίτι έχει βγει πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα; Κανείς είναι η απάντηση, με τον Κουν Αγουέρο να είναι ο τελευταίος, πριν από οκτώ χρόνια!
Τελευταία αγορά της Άρσεναλ με φόντο το μέλλον είναι ο Μαρκίνιος, για τον οποίο δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα, ενώ ως εσωτερική μεταγραφή υπολογίζεται ο Γουίλιαμ Σαλιμπά, που αναμένεται να υπογράψει επίσης νέο συμβόλαιο, όπως και ο Μπουκάγιο Σάκα.
Ολοκληρώνοντας το κεφάλαιο των μεταγραφών, υπάρχει κάποια θέση στην οποία η Άρσεναλ «πονάει»; Πιθανώς το δεξί μπακ, σε περίπτωση που οι τραυματισμοί του Τακεχίρο Τομιγιάσου συνεχιστούν, με τον Σέντρικ να είναι ο μοναδικός που μπορεί να καλύψει το κενό, για να μην επιστρατευτεί ο Μπεν Γουάιτ, όπως συνέβη πέρυσι. Άλλη θέση; Η θέση του αμυντικού μέσου, με τον Πακετά και τον Τίλεμανς να ακούγονται και δεδομένα κάποιος εκ των δύο να αποτελεί και την τελευταία προσθήκη της Άρσεναλ, πριν τις 5 Αυγούστου και το ματς με την Κρίσταλ Πάλας.
Αυτό είναι το ρόστερ της σεζόν 2022-23. Μία ομάδα σχεδόν… πλήρης, με πλάνο και όρεξη, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τα φιλικά προετοιμασίας. Πέντε στα πέντε, εξαιρετική εικόνα, βελτιωμένη ανασταλτική λειτουργία, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις και μεγαλύτερη σιγουριά σε κάθε «τρίτο» του γηπέδου. Μπόνους; Το γεγονός πως όλοι οι ποδοσφαιριστές της Άρσεναλ μεσοεπιθετικά έχουν βρει γκολ, πλην του Έμιλ Σμιθ Ρόου και του Νικολάς Πεπέ… Ας το δούμε αναλυτικά, εξαιρώντας από την συζήτηση το φιλικό με την Ίπσουϊτς που ήταν καθαρά προπονητικού χαρακτήρα:
- Νυρεμβέρη – Άρσεναλ 3-5 (2 γκολ ο Ζεσούς, ένα ο Ελνένι και δύο αυτογκόλ)
- Άρσεναλ – Έβερτον 2-0 (Ζεσούς, Σάκα)
- Ορλάντο – Άρσεναλ 1-3 (Ενκέτια, Νέλσον, Μαρτινέλι)
- Άρσεναλ – Τσέλσι (Ζεσούς, Έντεγκααρντ, Σάκα και Λοκόνγκα)
Συνεπώς, ο Μικέλ Αρτέτα έχει πάρει γκολ από όλους, δίχως να υπάρχει κεντρικός αμυντικός που να έχει βρει δίχτυα προς το παρόν, όπως συνέβαινε διαρκώς πέρυσι με τον Γκάμπριέλ Μανγκαλάες.
Η επένδυση της Άρσεναλ και η διάθεσή της να ξοδέψει την βάζει δεδομένα σε καλό δρόμο. Είναι προφανές. Το 2020 έπαιρνε τον Γουίλιαν, τον Σέντρικ, τον Ρούναρσον και τον Πάμπλο Μάρι και… σήμερα, εξετάζει την περίπτωση του Τίλεμανς, έχοντας αμφιβολίες για το αν ταιριάζει σε αυτό που θέλει να δει επί χόρτου ο Μικέλ Αρτέτα.
Έχει αλλάξει η λογική της ομάδας. Ισχύει αυτό που ειπώνεται από τον Ισπανό προπονητή στο trailer του ντοκιμαντέρ. «Δεν δέχομαι να χάνετε έτσι. Σας φωνάζω γιατί είστε οι καλύτεροι. Θέλω να γίνετε οι καλύτεροι». Αυτές είναι οι βλέψεις του και είναι κρίμα που η Amazon, δεν καθυστέρησε ένα χρόνο. Διότι φέτος, η Άρσεναλ έχει δημιουργήσει από μόνη της τεράστιες προσδοκίες.
Στόχος; Ναι, η επιστροφή στο Champions League και το ρουά ματ σε Τότεναμ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έχουν τον ίδιο σκοπό. Πέρυσι, τις κέρδισε όλες από μία φορά. Αν το κάνει και φέτος, τα μαθηματικά λένε πως ο στόχος θα επιτευχθή. Παίζουν τελικά ρόλο οι αριθμοί; Ναι! Για αυτό, ας μείνουμε στο 5/5 των φιλικών και ας αναμένουμε την πρεμιέρα απέναντι στον «θρύλο» της ομάδας, Πατρίκ Βιεϊρά. Οξύμωρο…
Δημήτρης Μανάκος