Μπορεί κάποιος να απειλήσει Σίτι και Λίβερπουλ; Αυτή τη στιγμή μοιάζει απίθανο!
Τέσσερις ημέρες απομένουν για την έναρξη της Premier League και το ματς του Community Shield απέδειξε και πάλι πως έχουμε δύο ομάδες σε απίστευτα υψηλές ταχύτητες, τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι, με τις υπόλοιπες του Big 6 να ακολουθούν. Το ερώτημα όμως είναι ποιες από αυτές και για πόσο μπορούν να ακολουθήσουν… Η απάντηση; Μέχρι ένα σημείο, με το αντίστροφο σενάριο, της διεκδίκησης δηλαδή του τίτλου, να μοιάζει απίθανο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Φτάσαμε πλέον στην τελική ευθεία. Η έναρξη της Premier League είναι πιο κοντά από ποτέ και η εκτίμηση όλων είναι πως και πάλι θα παρακολουθήσουμε ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Τι σημαίνει αυτό; Πως η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ θα το διεκδικήσουν μέχρι τέλους, με τις υπόλοιπες να προσπαθούν να ακολουθήσουν, αλλά εν τέλει να μην το καταφέρνουν.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Έχουμε την πρωταθλήτρια ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, με τέσσερις κατακτήσεις την τελευταία πενταετία. Επιλέγει να αφήσει τον Ραχίμ Στέρλινγκ και τον Γκαμπριέλ Ζεσούς να αποχωρήσουν, ο Φερναντίνιο φεύγει επίσης και οι μεταγραφές της είναι ο Έρλινγκ Χάαλαντ και ο Κάλβιν Φίλιπς, με τον Ζιντσένκο να μοιάζει πως δεν θα αντικατασταθεί από τον Μαρκ Κουκουρέγια.
Ακόμη και έτσι όμως, οι «πολίτες» μοιάζουν πολύ ισχυροί και ο Καταλανός προπονητής τους το γνωρίζει. Πώς αποδεικνύεται; Από το γεγονός πως επέτρεψε και στον Στέρλινγκ και στον Ζεσούς και στον Ζιντσένκο να μεταβούν σε άλλες ομάδες του Big 6. Νιώθει δυνατότερος από αυτές, συμβιβάζεται με το να έχει ως δεύτερο σέντερ φορ τον Χούλιαν Άλβαρες, που μάλιστα σκόραρε και στην πρώτη του συμμετοχή, στο Community Shield.
Περνάμε στην Λίβερπουλ. Σε ένα καλοκαίρι που οι «κόκκινοι» δεν εντυπωσίασαν, πραγματοποίησαν ουσιαστικές και μετρημένες κινήσεις. Η σημαντικότερη από αυτές αφορά τον Ντάργουϊν Νούνιες, που ήρθε να αντικαταστήσει τον Σαντιό Μανέ, με τον Λουίς Ντίας να λογίζεται πλέον ως βασικός, ενώ αποκτήθηκε και ο Καρβάλιο, με τον Κάλβιν Ράμσεϊ, που θεωρητικά θα έχουν χώρο στην ομάδα, πολύ δε περισσότερο ο πρώτος.
Μπορεί να μιλάμε για ένα επίσημο… φιλικό, όσον αφορά το Community Shield, αλλά η Λίβερπουλ έμοιαζε έτοιμη. Πρέσαρε ψηλά, ήλεγξε σε αρκετά σημεία τον ρυθμό και στο τέλος της ημέρας, σκόραρε τρεις φορές, περιορίζοντας εξαιρετικά τον Έρλινγκ Χάαλαντ, που σαφώς και θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής.
Μιλάμε λοιπόν για δύο… τέλειες ομάδες, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν την κούρσα του πρωταθλήματος πάνω από τους 90 βαθμούς και πάλι. Το ερώτημα όμως είναι… Υπάρχει κάποια άλλη ομάδα που μπορεί να φτάσει σε τέτοιους αριθμούς;
Δύσκολα. Η Τσέλσι, η προπέρσινη πρωταθλήτρια Ευρώπης, μοιάζει περισσότερο αποδυναμωμένη παρά ενισχυμένη. Έχασε τον Αντόνιο Ρίντιγκερ, που αποχώρησε για την Ρεάλ Μαδρίτης, πήρε τον Κουλιμπαλί που είναι διαφορετικού τύπου σέντερ μπακ, δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι με το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα για τους Αλόνσο και Αθπλικουέτα, δεν μπόρεσε να τα βρει με τον Κουντέ και δεν έχει αγοράσει ποδοσφαιριστή, πλην του Στέρλινγκ, που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα επιθετικά.
Ο «κακός» περσινός Ρομέλου Λουκάκου γύρισε στην Ίντερ ως δανεικός, αλλά ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του; Μένει να δούμε αν θα λάβει χώρα κάποια αγορά της τελευταίας στιγμής ή αν ο Τόμας Τούχελ θα επιμείνει στην τριάδα των Βέρνερ, Χάβερτς και Πούλισικ, με τον πρώτο να είναι αμφίβολο αν θα παραμείνει στο «Στάμφορντ Μπριτζ».
Πάντως, οι «μπλε» δεν θυμίζουν προς το παρόν, σε καμία περίπτωση την εικόνα που είχαν από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι και τον Νοέμβριο. Μην ξεχνάμε πως σε αυτό το διάστημα, κατέκτησαν το Champions League, βρέθηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά έμειναν από δυνάμεις και έφτασαν να απειλούνται το Πάσχα, μέχρι και για την κατάληψη της 3ης θέσης.
Από εκεί και πέρα, η συζήτηση περνά στις ομάδες του Βορείου Λονδίνου. Έχουμε την Τότεναμ και την Άρσεναλ. Δύο συλλόγους με παρόμοιο πλάνο, που προέβησαν σε μεγάλη ενίσχυση, αλλά πολύ δύσκολα μπορεί να τις φανταστεί κάποιος να ξεπερνούν το όριο, ακόμη και των 80 βαθμών.
Η Τότεναμ, ολοκλήρωσε για πρώτη φορά την προετοιμασία της με τον Αντόνιο Κόντε, πήρε ποδοσφαιριστές όπως ο Ριτσάρλισον, ο Πέρισιτς, ο Μπισούμα, ο Λενγκλέ και ο Φόρστερ, ξόδεψε χρήματα, αλλά στα φιλικά δεν επέδειξε κάτι το ιδιαίτερο, πλην του «καυτού» Χάρι Κέιν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ματς που ηττήθηκε με 1-0 από τη Ρόμα, στο οποίο δεν πραγματοποίησε ούτε μία τελική προσπάθεια εντός στόχου, για 2η φορά στην θητεία του Κόντε στο Βόρειο Λονδίνο και για πρώτη μετά τον Απρίλιο και τη «λευκή» ισοπαλία στο Brentford Community Stadium.
Την ίδια ώρα, αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα της Άρσεναλ στην προετοιμασία της. Ο Μικέλ Αρτέτα έχει πλέον στις τάξεις του τον σέντερ φορ που επιθυμούσε, ο Γκαμπριέλ Ζεσούς είναι εξαιρετική προσθήκη και η αύρα που περνάει στο σύνολο των «κανονιέρηδων», μοιάζει αρκετή για να τους βάλει για τα καλά στην συζήτηση για την τετράδα.
Έχει ήδη πανηγυρίσει το πρώτο του χατ-τρικ, απέναντι στην Σεβίλλη, σκόραρε απέναντι στην Έβερτον και την Τσέλσι, είναι κινητικός και αισθάνεται ο «σταρ» της ομάδας, πολύ δικαιολογημένα. Πλην αυτού, η Άρσεναλ πήρε τον Φάμπιο Βιέρα, στην τιμή των 40 εκατομμυρίων, διατήρησε τον κορμό της από τη μέση και μπροστά, έφερε στο «Έμιρεϊτς» τον Σαλιμπά που λογίζεται ως εσωτερική μεταγραφή και δεν έχασε κάποιον που ενδέχεται και να της λείψει, πλην του Λένο που επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη Φούλαμ.
Θα είναι σημαντικό για την ψυχολογία των Λονδρέζων να μην βιώσουν ξανά το κάζο της πρώτης αγωνιστικής (πέρυσι ήττα με 2-0 από την Μπρέντφορντ) από την Κρίσταλ Πάλας, αλλά η σεζόν τους αναμένεται θετική. Όπως και να έχει όμως, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δείχνουν ικανοί να επιστρέψουν στο Champions League και να κοντράρουν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως και πέρυσι στην έδρα τους, τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι.
Εκκρεμεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Έρικ Τεν Χαγκ. Μία ομάδα που αποτελεί ερωτηματικό, που επέδειξε μία σχετική βελτίωση στα φιλικά προετοιμασίας, αλλά δεν παύει να ταλανίζεται από αρκετά εσωτερικά προβλήματα. Η γκρίνια με τον Χάρι Μαγκουάιρ συνεχίζεται, ουδείς γνωρίζει αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο εν τέλει θα παραμείνει στο ρόστερ, οι προσθήκες είναι ποιοτικές, όπως ο Έρικσεν και ο Μαρτίνες, αλλά δεν παύουν να είναι αριθμητικώς λίγες, και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον επέστρεψε σε συμβουλευτικό ρόλο, χωρίς όμως αυτό να εγγυάται την επιτυχία.
Στόχος της είναι η επιστροφή στο Champions League, προκειμένου να αποφευχθεί η κριτική που δέχθηκε το τρέχον καλοκαίρι, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να της αποδοθεί χρόνος και προτίστως στήριξη στον προπονητή της.
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία μπορεί να γίνει για τη Νιούκαστλ. Μία ομάδα που στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος μάζεψε 38 βαθμούς, με την Λίβερπουλ να είναι η μόνη που ξεπέρασε τις «καρακάξες» με 10 περισσότερους. Διατήρησε τον Έντι Χάου στο «τιμόνι» της, πήρε παίκτες όπως ο Πόουπ, που γνωρίζουν την κατηγορία, ήρθε σε συμφωνία με τον Ολλανδό, Μπότμαν, αλλά οφείλει σιγά – σιγά να κάνει το step up, δικαιολογώντας και το ότι την διαχειρίζεται το πιο πλούσιο ποδοσφαιρικό fund στον κόσμο.
Ακόμη και αυτό όμως μοιάζει δύσκολο και φυσικά είναι αδιανόητη οποιαδήποτε κουβέντα μπορεί να γίνει, για το εάν έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει φέτος τον τίτλο. Σε καμία περίπτωση είναι η απάντηση, με ένα καλύτερο πλασάρισμα κοντά στους μεγάλους να θεωρείται επιτυχία.
Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ακόμη και αν δεν πάει το πρωτάθλημα πάνω από τους 90 βαθμούς και πως ακόμη και αν το Παγκόσμιο Κύπελλο του χειμώνα κάνει μία εκ των Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ να καταρρεύσουν, καμία άλλη δεν μπορεί να τις πλησιάσει. Μιλάμε για δύο σχεδόν… τέλειες ομάδες και για κάποιες καλές που ακολουθούν, αλλά δεν μπορούν να πιάσουν τις ταχύτητες των δύο. Με όριο τους 90 βαθμούς, Σίτι και Λίβερπουλ λοιπόν μοιάζουν… μόνες, σε μία Premier League που χωρίζεται ξανά σε γαλάζια και κόκκινη!