Άρσεναλ: Ο Όντεγκααρντ και οι άλλοι αρχηγοί των «κανονιέρηδων» από… κούνια!
Ο Μάρτιν Έντεγκααρντ πήρε το χρίσμα από την Άρσεναλ και σε ηλικία 23 ετών αποτελεί τον νέο της αρχηγό. Αυτόματα φιγουράρει στην τέταρτη θέση της λίστας με τους νεαρότερους που φόρεσαν το περιβραχιόνιο στην ιστορία των «κανονιέρηδων».
Ο Μικέλ Αρτέτα αποφάνθηκε. Ο Μάρτιν Όντεγκααρντ είναι ο νέος αρχηγός της Άρσεναλ στη μετά-Ομπαμεγιάνγκ εποχή.
Ένα παιδί ούτε 24 ετών, το οποίο κατοικοεδρεύει στο Βόρειο Λονδίνο μόλις ενάμιση χρόνο και δεν αποτελεί «γέννημα θρέμμα» του συλλόγου.
Μια απόφαση η οποία έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που οι «Gunners» ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας ενισχυθεί αρκετά στο μεταγραφικό παζάρι.
Κάτι θα ξέρει όμως ο Ισπανός για να προκρίνει εκείνον έναντι κάποιου άλλου, αφού όπως εξήγησε μετά την επίσημη ανακοίνωση, ήταν μια πλήρως συνειδητή απόφαση.
«Αντιπροσωπεύει τις αξίες του club με τον καλύτερο τρόπο. Έχει τη φιλοδοξία να πάει το σύλλογο σε άλλο επίπεδο, να πιέσει για αυτό. Επίσης χρίζει αποδοχής από όλους στον οργανισμό, είναι αρχηγός του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος και πιστεύω ότι θα φέρει εις πέρας την υποχρέωση».
Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που η Άρσεναλ εμπιστεύεται έναν νεαρό για να του δώσει τα «κλειδιά» εντός αγωνιστικού χώρου.
Και η αλήθεια είναι ότι τις προηγούμενες φορές που επέλεξε «νέο αίμα», δε λάθεψε. Τουναντίον δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς και πιστούς, κατά κόρον, «στρατιώτες» που προσέφεραν τα μέγιστα.
Τέρι Νέιλ (20 ετών)
Δυο μέρες προτού ανακοινωθεί ο Νορβηγός ως ο νέος «καπετάνιος», ο σπουδαίος Βορειοϊρλανδός Τέρι Νιλ έκλεισε τα μάτια, κάνοντας φτωχότερη την οικογένεια των λεγεωνάριων των «Κανονιέρηδων». Διότι ένας τέτοιος ήταν για την Άρσεναλ, γράφοντας το όνομά του για παραπάνω από έναν λόγους, στα βιβλία του συλλόγου.
Ο γεννημένος στο Μπέλφαστ κεντρικός αμυντικός, έγινε κάτοικος Βορείου Λονδίνου το 1959, σε ηλικία 17 ετών και μόλις τρία χρόνια αργότερα, ο Μπίλι Ράιτ του έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, όντας ο νεότερος μέχρι και σήμερα στην ιστορία.
Αφού κατέγραψε 275 συμμετοχές και πέρασε από τη Χαλ, την Τότεναμ και την eθνική ομάδα της χώρας του, είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής, γύρισε σε ηλικία 34 ετών στο «Χάιμπουρι» για να αποτελέσει και τον νεαρότερο τεχνικό στα χρόνια του οργανισμού.
Μάλιστα, εκείνη την οκταετία που βρέθηκε στον πάγκο των «Κανονιέρηδων», η ομάδα έπαιξε σε τρεις τελικούς του FA Cup, εκ των οποίων κέρδισε τον έναν, το 1979 και την αμέσως επόμενη σεζόν μέχρι το τέλος του δρόμου στο Κύπελλο Κυπελλούχων και την ήττα στα πέναλτι από τη Βαλένθια.
Τόνι Άνταμς (21 ετών)
Η «σημαία» που παρέμεινε στον ιστό της αιωνίως. Μεγάλωσε στα τμήματα υποδομής της ομάδας, ανδρώθηκε εκεί και την Πρωτοχρονιά του 1988, χρίστηκε αρχηγός εκπληρώνοντας ένα παιδικό όνειρο. Το περιβραχιόνιο είχε εφαρμόσει στο χέρι του και παρέμεινε σε αυτό επί 14 συναπτά έτη. Μέχρι δηλαδή να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Ο Τόνι Άνταμς έζησε μια καριέρα απόλυτα συνυφασμένη με την Άρσεναλ, της οποίας αποτελεί ο μεγαλύτερος ήρωας. Μια φυσιογνωμία ηγετική, σε μία σχέση αγάπης. Δούναι και λαβείν δηλαδή. Ο 55χρονος πλέον Λονδρέζος, ήταν ο «βράχος» της άμυνας στα τέσσερα από τα τελευταία πέντε πρωταθλήματα της ομάδας, όντας μεταξύ άλλων και ο ρέκορντμαν σε συμμετοχές. Η ζωντανή ιστορία του συλλόγου.
Σεσκ Φάμπρεγας (21 ετών)
Ένα ατόφιο ταλέντο της περίφημης ακαδημίας «Μασία» στη Βαρκελώνη που μεγάλωσε ποδοσφαιρικά υπό τις οδηγίες ενός εκ των κορυφαίων δασκάλων διαχρονικά στο άθλημα.
Ο Αρσέν Βενγκέρ τον έριξε από νωρίς στα «βαθιά», αφού σε ηλικία 16 ετών και 177 ημερών, ο νυν παίκτης της Κόμο έκανε το ντεμπούτο και έγραψε ιστορία, όντας ο πιο μικρός που έχει αγωνιστεί ποτέ με την ανδρική ομάδα.
Με τέτοια εκκίνηση και τεχνική κατάρτιση, έκανε από μικρός τη διαφορά, αποτελώντας βαρόμετρο σε μια Άρσεναλ που άλλαζε εποχή. Συνεπώς η επάνοδος στην ιεραρχία δεν άργησε να έρθει. Σε ηλικία 21 και μισό έγινε αρχηγός. Ένα αξίωμα που κράτησε μέχρι και το 2011, που έφυγε για τη Βαρκελώνη, πληγώνοντας τους φίλους της ομάδας για πρώτη φορά, πριν έρθει το «τελειωτικό» χτύπημα επιλέγοντας την Τσέλσι για να επιστρέψει στο Νησί.
Μάνος Φυρογένης