Το οριστικό αντίο στο God save the Queen, που αποτελεί ένα ακόμα τέλος εποχής!
Η εικόνα της να δίνει το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ στον Μπόμπι Μουρ θα είναι πάντα η πιο… ποδοσφαιρική εικόνα της Βασίλισσας Ελισάβετ που απεβίωσε την Πέμπτη συμπληρώνοντας ωστόσο 70 έτη στον θρόνο, ούσα η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Η ιστορία λένε πως χρειάζεται κάποια χρόνια απόσταση για την αποτίμηση ενός προσώπου, ωστόσο η συγκεκριμένη κατάφερε εν ζωή να αποτελέσει μια ξεχωριστή νότα σε ρόλο εντελώς διακοσμητικό που η ίδια υπηρέτησε με σεβασμό και αφοσίωση έως το τέλος! Ακόμα και το γεγονός ότι ουσιαστικά στις τελευταίες μέρες της, κατάφερε να σηκωθεί από το κρεβάτι για να υποδεχτεί ακόμα μια αλλαγή στην πρωθυπουργία όταν την περασμένη Τρίτη συνάντησε την Λιζ Τρας, ήταν απλά μια υπενθύμιση για το τι σημαίνει αφοσίωση στο καθήκον!
Ένα δείγμα του εκφυλισμού της πολιτικής ζωής, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά γενικότερα στην ευρωπαϊκή σκηνή, αποτελεί το γεγονός πως ο πρώτος πρωθυπουργός που υποδέχθηκε το 1952 ήταν ο Γουίνστον Τσώρτσιλ και η τελευταία, μία ελάχιστα χαρισματική γυναίκα που διαδέχθηκε τον (πλέον ανίκανο πρωθυπουργό στην ιστορία τον) Μπόρις Τζόνσον. Αλλά αυτό είναι ένα ακόμα σημείο των καιρών, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, η έλλειψη πολιτικών προσώπων με δυναμική και ξεκάθαρες απόψεις!
Επιστρέφοντας σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο, η Ελισάβετ δεν έκανε ποτέ επισήμως γνωστό του εάν παρακολουθούσε ή όχι ποδόσφαιρο. Παρόλα αυτά υπήρχαν διάφορα δημοσιεύματα ότι της άρεσε η Άρσεναλ και μάλιστα ήταν η μόνη ομάδα που είχε φωνάξει επισήμως στο παλάτι εκτός από την εθνική Αγγλίας που κατέκτησε το 1966 το τρόπαιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος! Αυτό συνέβη το 2007 και μάλιστα όλη η ομάδα είχε μεταβεί, με τον Τιερί Ανρί να κάνει τις συστάσεις και την ίδια να κάνει κουβέντα στα γαλλικά με τον Αρσέν Βενγκέρ!
Για πάρα πολλά χρόνια επίσης, η Βασίλισσα παρέδιδε το κύπελλο στον νικητή του τροπαίου στο FA Cup κάθε Μάιο, σε μια εποχή που αυτή ήταν ξεκάθαρα η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη διοργάνωση στο νησί! Αυτό έγινε μέχρι την δεκαετία του 1970.
Το 1966 παρέδωσε το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ στον Μπόμπι Μουρ, τη μέρα που η Αγγλία νίκησε τη Δυτική Γερμανία και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν και παραμένει το τελευταίο μεγάλο τρόπαιο στην ιστορία της εθνικής Αγγλίας. Το 1996 παρέδωσε και πάλι το τρόπαιο σε μία εθνική ομάδα αλλά αυτή τη φορά ήταν η Γερμανία όταν κατέκτησε το Euro στο Γουέμπλεΐ και ο αρχηγός ήταν ο Γιούργκεν Κλίνσμαν.
Τον περασμένο καλοκαίρι του 2021 η Αγγλία έπαιξε και πάλι σε ένα τελικό αλλά αυτή τη φορά ηττήθηκε από την Ιταλία και η Βασίλισσα δεν ήταν εκεί! Το τέλος μιας εποχής που κράτησε 70 χρόνια ήρθε, και μαζί του μια πολύ περίεργη αίσθηση: η αλλαγή του ύμνου που την πρώτη φορά που θα ξαναπαίξει η Εθνική Αγγλίας θα ακουστεί για πρώτη φορά από το 1951 το God save the King! Και το God save the Queen πιθανότατα δεν πρόκειται να το ξανακούσει ο πλανήτης τουλάχιστον για τον 21Ο αιώνα!