Γιούργκεν Κλοπ: Επτά χρόνια και επτά… θαύματα, σε μία Λίβερπουλ που «κοκκίνισε» την Αγγλία! (vids)

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έλευση του Γιούργκεν Κλοπ στην Αγγλία. Επτά ολόκληρα χρόνια, από τότε που άλλαξε η σύγχρονη ιστορία της Λίβερπουλ, που το «Νησί» έγινε πιο… κόκκινο και που δημιουργήθηκε το δίπολο της ομάδας του Λιμανιού με τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Γερμανός βρίσκεται στο «Άνφιλντ», θα παραμείνει εκεί και κάθε ματς είναι… ρεκόρ, για έναν σύλλογο που βρήκε τη χαμένη του ταυτότητα στη… Γερμανία!



Γιούργκεν Κλοπ: Επτά χρόνια και επτά… θαύματα, σε μία Λίβερπουλ που «κοκκίνισε» την Αγγλία! (vids)

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσα πράγματα έχει πετύχει ο Γιούργκεν Κλοπ με την Λίβερπουλ; Την παρέλαβε σε μία κατάσταση που δεν έμοιαζε με διάλυση, αλλά δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος πλησιέστερη λέξη για να την περιγράψει και την έχει κάνει μία από τις κορυφαίες ομάδες του ποδοσφαιρικού πλανήτη.

Όπως και να πηγαίνει φέτος. Όπως και να συνεχίσει να πηγαίνει σε ολόκληρη την τρέχουσα σεζόν. Άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της, της θύμισε το ένδοξο παρελθόν της και την έκανε ξανά διεκδικήτρια όλων των τίτλων.

Διότι μέσα στα επτά χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από την έλευσή του και έπειτα, έχει κατακτήσει κάθε λογής τρόπαιο, συμπεριλαμβανομένου πλέον και του FA Cup, που η Λίβερπουλ δεν είχε κατακτήσει τα τελευταία 14 χρόνια. Και σαφώς, αυτό συνέβη με… ελληνική συμβολή, καθώς ο Κώστας Τσιμίκας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και έστειλε την ομάδα του στην κορυφή του Wembley.

Παράλληλα, πήρε το πρώτο πρωτάθλημα της Λίβερπουλ μετά το 1990, έφτασε τους 99 βαθμούς, συμμετείχε στον καλύτερο «μαραθώνιο» όλων των εποχών με τη Μάντσεστερ Σίτι (98-97 βαθμούς) και μην ξεχνάμε πως το 2018 έχασε μόλις ένα ματς, από τους «πολίτες» σε ολόκληρη την σεζόν και δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Έκανε τον Τζόρνταν Χέντερσον τον μοναδικό αρχηγό της ομάδας που έχει πάρει τα πάντα, εκτός και πάλι από το FA Cup, πράγμα που δεν πέτυχε ούτε ο Στίβεν Τζέραρντ, ενώ κατέστησε απόρθητο το «Άνφιλντ», δίνοντας και πάλι κίνητρο στους φίλους της ομάδας, να πανηγυρίσουν ξεχωριστά κάθε γκολ και να τον περιμένουν στο τέλος κάθε παιχνιδιού για έναν ακόμη έξαλλο πανηγυρισμό.

 

Μην ξεχνάμε βεβαίως και την περσινή χρονιά. Εκεί που το -14 έγινε -1, στην τελευταία αγωνιστική η Λίβερπουλ βρέθηκε μία «ανάσα» από το πρωτάθλημα, αλλά στάθηκε άτυχη, μιας και η Μάντσεστερ Σίτι έκανε ακόμη μία επική ανατροπή κόντρα στην Άστον Βίλα. Πρακτικά λοιπόν, οι «κόκκινοι» μετρούν δύο χρονιές 92+, δίχως… ισάριθμα πρωταθλήματα, και μία κατάκτηση με έναν βαθμό λιγότερο από τους 100!

Όσον αφορά το ρόστερ της Λίβερπουλ; Μιλάμε για την καλύτερη εκδοχή των τελευταίων ετών και η μεγαλύτερη απόδειξη έγκειται στο γεγονός πως η πρώτη του ενδεκάδα με την σημερινή, δεν έχει την παραμικρή σχέση. Τότε δεν υπήρχε Φαν Ντάικ, δεν υπήρχε Άλισον, δεν υπήρχε Μάτιπ, Άρνολντ και Ρόμπερτσον. Δεν είχε υπογράψει ο Φαμπίνιο, δεν βρισκόταν στην Αγγλία ο Τιάγκο και φυσικά ήταν όνειρο απατηλό για τους Σαλάχ, Μανέ και Ντίας να αγωνίζονται με μία από τις πιο ιστορικές φανέλες του κόσμου!

Ο Κώστας Τσιμίκας τον γνώρισε, τον ζει και του… χρωστάει πολλά! Η πρώτη του ασίστ στο Champions League με την Λίβερπουλ έλαβε χώρα με αυτόν στον πάγκο και η παρθενική του εμφάνιση στην Premier League συνέβη γιατί ο Κλοπ δεν δίστασε να τον βάλει στο γήπεδο και δεν προτίμησε τον Γκόμες στο αριστερό άκρο αντί του τραυματία Σκωτσέζου.

Αν τώρα η συζήτηση πάει στους αριθμούς, τα στατιστικά του Γιούργκεν Κλοπ δεν μπορούν καν να μπουν σε αυτήν με όσα έχει καταγράψει άλλος προπονητής. Αρχικά, συγκεντρώνει 2,08 βαθμούς ανά ματς.

Δεύτερον, έχει καθίσει στον πάγκο της ομάδας σε 392 αναμετρήσεις συνολικά, μετρώντας 239 νίκες, 90 ισοπαλίες και 63 ήττες. Έχει δει την ομάδα του να σκοράρει 866 φορές και έχει δεχθεί τα μισά γκολ σχεδόν (432).

Τέλος, για να μην είμαστε άδικοι, ο Κλοπ είναι και ο πρώτος προπονητής της Λίβερπουλ που έχει καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα στην διεκδίκηση κάθε τροπαίου, στην ίδια σεζόν. Πέρυσι… Πήρε το FA Cup, πήρε το Λιγκ Καπ, έπαιξε στον τελικό του Champions League και έχασε το πρωτάθλημα, επειδή ο Ντε Μπρόινε βλέπει πράγματα που άλλοι δεν… φαντάζονται.

Πόσες λέξεις ακόμη χρειάζονται για να αποθεώσει κανείς τον Κλοπ; Άγνωστο. Ίσως σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, μιας και ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2026, ένα αντίστοιχο κείμενο να είναι «διπλάσιο». Όχι γιατί μας αρέσει να γράφουμε… ραψωδίες για τον Γερμανό, αλλά γιατί η πορεία του θα το επιτάσσει.

Όταν υπέγραψε το 2015 το πρώτο του συμβόλαιο, κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθήσει. Όπως και τώρα, που «έκλεισε» 7 χρόνια, κανείς δεν γνωρίζει τι έπεται. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Γερμανός είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι στην ιστορία της Λίβερπουλ. Ένας ακόμη λόγος που αυτή η ομάδα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο το fan club της και ανανεώνει την τεράστια ιστορία της.

Δημήτρης Μανάκος