Ο Ντι Ματέο, η δουλειά στην Κορέα και η υπενθύμιση πως η σύμπτωση δεν είναι κανόνας!
Γυρνώντας 10 χρόνια πίσω τον χρόνο, ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την Τσέλσι στην «γη της επαγγελίας» με την κατάκτηση του Champions League. Και όμως, σχεδόν 200 μέρες μετά τη νύχτα του απόλυτου θριάμβου, ήταν άνεργος! Η ιστορία και η διαδρομή του Ρομπέρτο Ντι Ματέο ως προπονητή, αφού μόλις πριν λίγες μέρες συμφώνησε να πάει στην Κορέα, είναι διδακτική σε όσους θεωρούν πως με μια επιτυχία καθιερώνεσαι! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Η περίπτωση του Ρομπέρτο Ντι Ματέο, θυμίζει πάρα πολύ εκείνη πριν τέσσερις δεκαετίες, στην Άστον Βίλα με τον Τόνι Μπάρτον. Ο εμβληματικός Μπράιαν Γκλάνβιλ, πιθανώς ο εγκυρότερος αρθρογράφος που εμφανίστηκε στην Αγγλία, είχε αποκαλέσει τον τότε τεχνικό της Άστον Βίλα «λαθρεπιβάτη της επιτυχίας»! Ο Μπάρτον, είχε αντικαταστήσει Φεβρουαρίου του 1982, τον Σόντερς που είχε ανεβάσει την Άστον Βίλα το 1976 και μέσα σε πέντε χρόνια την είχε κάνει πρωταθλήτρια έπειτα από 60 έτη!
Ήρθε όμως σε σύγκρουση με την διοίκηση και αποχώρησε γιατί δεν τον ενίσχυαν με μεταγραφές, με αποτέλεσμα ο βοηθός του Μπάρτον να αναλάβει από τα προημιτελικά και μετά εκείνης της σεζόν, με την ομάδα να μην πηγαίνει καλά στο πρωτάθλημα! Παρότι κατατάχθηκε τελικά 13η, η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στην Μπάγερν, στο Ρότερνταμ με 1-0, ήταν μία τεράστια επιτυχία! Φυσικά και η τύχη του Μπάρτον ήταν προδιαγεγραμμένη και ενάμιση χρόνο μετά τον θρίαμβο απολύθηκε! Ο Γκλάνβιλ αποκαλώντας τον «λαθρεπιβάτη εκείνης της επιτυχίας», τόνιζε πως ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες και η συμβολή του ήταν ελάχιστη, κάτι το οποίο είναι αλήθεια πως ίσχυε!
Κάπως έτσι προέκυψε στην ζωή της Τσέλσι και ο Ντι Ματέο. Το καλοκαίρι του 2011, η Τσέλσι είχε πληρώσει ρήτρα στην Πόρτο σχεδόν 50 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει τον Αντρέ Βίλας Μπόας που πολλοί αποκαλούσαν νέο Μουρίνιο! Φυσικά η σύνδεση γινόταν επειδή ο νεαρός τεχνικός είχε πετύχει με την Πόρτο παρόμοια πράγματα με την αρχή του Special One. Είχε πάρει το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία, είχε κατακτήσει το Europa League και ακουγόντουσαν πολύ εντυπωσιακά πράγματα!
Η θητεία του στην Τσέλσι κράτησε μόλις μέχρι το Φεβρουάριο, με την ομάδα να πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο και στην θέση του ήρθε ο Ντι Ματέο, ως υπηρεσιακός τεχνικός. Παλιά δόξα του συλλόγου ως ποδοσφαιριστής, σκόρερ του γρηγορότερου γκολ που είχε μπει στο παλιό Wembley σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, το 1997 εναντίον της Μίντλεσμπρο, πριν συμπληρωθεί καν το πρώτο λεπτό του αγώνα. Ο Ιταλός έγινε δεκτός με ανακούφιση στα αποδυτήρια και τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο με την ανατροπή κόντρα στη Νάπολι και μετά με την Μπενφίκα. Στη συνέχεια, με αρκετά μεγάλη δόση τύχης στα δύο ματς των ημιτελικών του Champions League κόντρα στην Μπαρτσελόνα, η Τσέλσι πήγε στον τελικό!
Εκεί θα αντιμετώπιζε την Μπάγερν, που είχε το ματς στην φυσική της έδρα, στο Μόναχο, και ελάχιστοι έδιναν πιθανότητες στην αγγλική ομάδα. Και εκεί, η Τσέλσι έβγαλε χαρακτήρα, έχοντας επίσης δόση τύχης και στο τέλος της βραδιάς κατάφερε να πάρει το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, κάτι που δεν είχαν κατορθώσει να πετύχουν νωρίτερα ο Μουρίνιο και ο Αντσελότι, ούτε φυσικά ο Γκραντ και ο Σκολάρι! Η αγκαλιά Αμπράμοβιτς και Ντι Ματέο στο Μόναχο έδειχνε την οικειότητα και την καλή σχέση τους αλλά πιθανώς αυτή ήταν και η αχίλλειος πτέρνα για τον Ρομπέρτο. Ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο Αμπράμοβιτς στην πρώτη στραβή δεν θα τον στήριζε, σε αντίθεση με το τι πιστεύει και με το τι υποστήριζε κυρίως σε έμπιστους φίλους και δημοσιογράφους ο Ιταλός τεχνικός.
Ο αποκλεισμός από την Γιουβέντους, στην φάση των ομίλων, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν για ομάδα που είχε κατακτήσει το τρόπαιο, ξεχείλισε το ποτήρι που είχε αρχίσει να γεμίζει όταν μέσα Οκτωβρίου η Τσέλσι. αν και πρώτη στη βαθμολογία. άρχισε να πετάει βαθμούς και μέσα σε ένα μήνα βρέθηκε τέταρτη!
O Αμπράμοβιτς πάντως πλήρωσε μέχρι τον Ιούνιο του 2014 όλο το συμβόλαιο στον Ντι Ματέο παρά την απομάκρυνση του από την Τσέλσι και αυτό γιατί πίστευε πως το άξιζε! Ο Ιταλός δοκίμασε να πάει στην Bundesliga με την Σάλκε, όπου παρέμεινε με κάποια καλά αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Φεύγοντας πίστευε ότι θα έρθουν κάποιες προτάσεις αλλά όταν πέρασε ένας χρόνος και δεν τον…. θυμήθηκε κανείς, πήγε στην Άστον Βίλα στην Championship! Από εκεί απολύθηκε μόλις έξι μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2016 και από τότε, παρά τις προσπάθειες που έκανε και το 2019 και το 2021 να βρει κάποια ομάδα στην Premier League, βρήκε όλες τις πόρτες κλειστές! Έτσι, μονόδρομος πλέον ήταν αν ερχόταν κάποια πρόταση από την Ασία ή από τους Άραβες και αυτήν τελικά προτίμησε!
Η ιστορία είναι πολύ διδακτική για πάρα πολλούς προπονητές που μπορεί κάποιες στιγμές συγκυρίας να τους δώσουν αυτό που κάποτε ο Αντι Γουόρχολ έλεγε ως 15 λεπτά διασημότητας! Στην ιστορία του Κυπέλλου Ευρώπης πρωταθλητριών ομάδων ή Champions League αργότερα, συνήθως οι νικητές ήταν προπονητές με όνομα ή κάποια πορεία. Αν ήταν καινούριοι και νέοι στο επάγγελμα έχτισαν πάνω σε αυτό το όνομά τους από την δεκαετία του 60’, και του 70’, μέχρι αργότερα στη δεκαετία του 90’ και του 2000. Οι μόνες περιπτώσεις για προπονητές που βρέθηκαν από καραμπόλα ουσιαστικά στο να διοικούν την ομάδα που πήρε τελικά το Κύπελλο, αλλά να μην μπορούν οι ίδιοι να το εκμεταλλευτούν φτιάχνοντας όνομα ή καριέρα, ήταν ακριβώς ο Ντι Ματέο και τριάντα χρόνια πριν από αυτόν ο Τόνι Μπάρτον!
Και λειτουργεί ως μια υπενθύμιση σε αυτούς που θεωρούν πως η σύμπτωση μπορεί να αποτελέσει κανόνα, όταν συμβαίνει, πως απλά είναι αυτό ακριβώς: σύμπτωση!