Το Κατάρ θέλει να είναι ισχυρό και όχι μόνο πλούσιο και η Λίβερπουλ θα είναι δείγμα της επόμενης μέρας του Μουντιάλ!
Η περίπτωση της εξαγοράς της Λίβερπουλ από το επενδυτικό QSI του Κατάρ ξάφνιασε κάποιους αλλά είναι κάτι που δεν προέκυψε ξαφνικά. Και εννοείται πως δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά μια γενικότερη πολιτική επένδυσης και διείσδυσης από το κράτος του Κόλπου στην βρετανική κοινωνία και οικονομία. Και το ποδόσφαιρο, όπως φάνηκε από το Μουντιάλ του 2022, είναι για το Κατάρ κάτι παραπάνω από ένας πολιορκητικός κριός. Γραφεί ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος<em style="box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(33, 37, 41); font-family: proxima-nova, -apple-system, BlinkMacSystemFont, " segoe="" ui",="" roboto,="" "helvetica="" neue",="" arial,="" "noto="" sans",="" sans-serif,="" "apple="" color="" emoji",="" "segoe="" ui="" symbol",="" emoji";="" font-size:="" 18px;"="">
Για να αντιληφθούμε λίγο την λογική που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή πλέον στο Κατάρ μετά από το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω και να δούμε που αλλού έχουν ήδη επενδύσει ή έχουν ήδη σκεφτεί να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν.
Τον Οκτώβριο, η Qatar Sports Investment αγόρασε μερίδιο 22% στην Μπράγκα. Η εξαγορά των 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων προκάλεσε αμέσως διαμάχη με τους Πορτογάλους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι ανέβασαν ένα πανό πως οι νέοι συνιδιοκτήτες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.
Για το Κατάρ, η Μπράγκα είναι απλώς ένα μικροσκοπικό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο ευρωπαϊκών επενδύσεων. Με τα χρόνια, η Ντόχα έχει επιβληθεί ως στρατηγικός εταίρος για τις περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας πολλούς τομείς της οικονομίας—από αθλητικούς συλλόγους και επωνυμίες μόδας μέχρι ακίνητα, τράπεζες, εργοστάσια και μεγάλες υποδομές.
«Το Κατάρ είναι ίσως η πιο δυτική χώρα στον Κόλπο αυτή τη στιγμή», λέει ο Andreas Krieg, αναπληρωτής καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου. Ήδη μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, το Κατάρ απολαμβάνει απροσδόκητα κέρδη από ορυκτά καύσιμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος παλεύει με μια επικείμενη ύφεση μετά την πανδημία του Covid-19 και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, το Κατάρ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν 5% το 2022. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της χώρας θα αυξηθεί κατά 57,6%, από 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε 19,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
Ελάχιστα γνωστό, πριν από 30 χρόνια, το Κατάρ δεν θέλει πλέον να είναι απλώς μια πλούσια χώρα! Θέλει να είναι ένα ισχυρό κράτος. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, το κράτος του Περσικού Κόλπου έχει χρησιμοποιήσει τον τεράστιο πλούτο του για να αποκτήσει διεθνή επιρροή.
Οι περισσότερες από τις επενδύσεις διοχετεύονται μέσω της Qatar Investment Authority (QIA), ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιουργήθηκε το 2005. Το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει πολλές θυγατρικές, συμπεριλαμβανομένης της Qatar Holding. QSI, Kasada Capital και Qatari Diar. Άλλα επενδυτικά όπλα περιλαμβάνουν το Qatar Foundation, Mayhoola και QInvest. Όλα αυτά τα σχήματα είναι στενά συνδεδεμένα με την κυβερνώσα οικογένεια των Αλ-Θάνι.
Και φτάνουμε στη σκέψη πρώτα για επένδυση 1 δισεκατομμυρίου λιρών για το 25% της Τότεναμ για το οποίο ήδη έγινε κουβέντα με τον Λιβι βλέποντας προοπτική σε μια ομάδα του Λονδίνου με το πιο σύγχρονο γήπεδο στον κόσμο. Και φυσικά τώρα βγήκε στην επιφάνεια και πλήρως, η σκέψη για εξαγορά της Λίβερπουλ και όχι απλώς η συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα, αλλά οι πρώτες κουβέντες είχαν γίνει μία βδομάδα πριν το Μουντιάλ, όταν ουσιαστικά και πρωτοακούστηκε για ενδιαφέρον πώλησης από την FSG την εταιρεία που έχει τους «reds».
Θα διαβάσετε πολλά αυτές τις μέρες και σε αρκετά site αλλά πρέπει κάποιος να καταλάβει για ποιο λόγο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο ο πρώτος στόχος για το Κατάρ! Η Βρετανία ήταν ο πρώτος προορισμός επενδύσεων από το κράτος του Κατάρ με ποσά άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το εμιράτο αγόρασε μερικά από τα πιο πολύτιμα ακίνητα της Βρετανίας, όπως το ξενοδοχείο Ritz, το πολυκατάστημα Harrod’s, το οικονομικό κέντρο Canary Warf, αμέτρητες ιδιωτικές κατοικίες στις πιο επιθυμητές συνοικίες του Λονδίνου και το ψηλότερο κτίριο της χώρας, το Shard.
Ο αριθμός των κατοικιών που ανήκουν σε ιδιώτες του Κατάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο διπλασιάστηκε μεταξύ 2018 και 2021, όπως δείχνει μια πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ακινήτων Alford Hughes με έδρα τη Ντόχα. Το Κατάρ έχει αγοράσει τόσα πολλά που είναι πλέον ο δέκατος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει η MSCI Real Assets.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η QIA έχει αποκτήσει μετοχές σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Barclays Bank, τα σούπερ μάρκετ Sainsbury, η Royal Dutch Shell, το αεροδρόμιο Heathrow, η British Airways, ακόμη και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εφημερίδα Guardian, το Κατάρ δημιούργησε μερίσματα 545 εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο τους πρώτους 10 μήνες του 2022. Από όσους διαβάζετε αυτό το κείμενο και έχετε έστω και ελάχιστες οικονομικές γνώσεις, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο και πόσο σημαντικό είναι αυτό το γεγονός!
Με τον καιρό, το Κατάρ εξελίχθηκε από πάροχο κεφαλαίων σε επιχειρηματικό εταίρο που θέλει να υποστηρίξει την ανάπτυξη και να ενισχύσει τις τοπικές εταιρείες. Τον Δεκέμβριο του 2021, η QIA ανακοίνωσε μια συμφωνία 110 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Rolls Royce για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικού κόμβου που ειδικεύεται στην καινοτομία της πράσινης μηχανικής. Το έργο θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 10.000 θέσεις εργασίας στη Βόρεια Αγγλία.
Τον Μάιο, ο Σεΐχης Αλ Θάνι, ο αρχηγός του κράτους του Κατάρ, επισκέφθηκε το Λονδίνο, όπου υποσχέθηκε να επενδύσει άλλα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια στρατηγική επενδυτική συνεργασία για τη στήριξη βασικών βιομηχανιών όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η επιστήμη και οι νέες τεχνολογίες.
Η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι αποδέκτες επενδύσεων από το Κατάρ στην Ευρώπη, με εκτιμώμενα 27 δισεκατομμύρια δολάρια και 24 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Παρόμοια με ό,τι έκανε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ αγόρασε πολυτελή ακίνητα στο Παρίσι και πήρε μετοχές σε διάφορες κορυφαίες γαλλικές εταιρείες: όμιλος μέσων ενημέρωσης Lagardere, πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies, γίγαντας της αεροδιαστημικής EADS, εταιρεία κοινής ωφελείας Veolia, παραγωγός πυρηνικής ενέργειας Areva, επωνυμία μόδας Balmain, το παριζιάνικο πολυκατάστημα Printemps, και ο γαλλικός όμιλος φιλοξενίας Accor.
Και φυσικά έχει και την Παρί Σεν Ζερμέν.
Από το 2008, η Γαλλία ενθαρρύνει αυτές τις επενδύσεις μέσω φορολογικών απαλλαγών και εδώ και καιρό το ίδιο κάνουν οι Βρετανοί, αφού απέτυχαν παταγωδώς με το Brexit σε οικονομική κλίμακα φροντίζουν τουλάχιστον να διατηρήσουν με φρέσκο χρήμα από τους Άραβες μια σημαίνουσα θέση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική αγορά.
Και έτσι φτάσαμε στο προκείμενο: Σαφέστατα η εξαγορά μίας ομάδας όπως η Λίβερπουλ, θα είναι statement! Με περίπου 4 ή 5 δισεκατομμύρια λίρες, θα μπορέσουν να πάρουν στα χέρια τους ένα πάρα πολύ σπουδαίο ποδοσφαιρικό όνομα, καθαρό από χρέη, γιατί η αλήθεια είναι πως η FSG κατάφερε την σχεδόν χρεοκοπημένη Λίβερπουλ του 2010 να την μεταβάλλει σε μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, ταυτόχρονα αλλάζοντας πλήρως την εμπορική της εκμετάλλευση και ανακαινίζοντας πλήρως το Άνφιλντ!
Η έλευση του Κλοπ του 2015 άλλαξε την σύγχρονη ιστορία του κλαμπ που πήρε σε έξι σεζόν τα πάντα! Αλλά είναι ξεκάθαρο πως πλέον δεν μπορούσε οικονομικά να συναγωνιστεί το διαμορφωμένο πλέον τοπίο στην Premier League.
Οι κουβέντες έγιναν και πάλι την περασμένη εβδομάδα, και μάλιστα έξω από το Μπέρμιχαμ και όχι στο Λονδίνο ή στο Λίβερπουλ! Το γεγονός ότι πλέον τα ρεπορτάζ αναμεταδίδονται και από ένα site στην Ντόχα που ανήκει στο ίδιο fund το QSI μετατρέπει σε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το τοπίο! Οτιδήποτε είναι να γίνει δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Φεβρουαρίου που σημαίνει πως θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν μεταγραφικές κινήσεις μέσα στον Ιανουάριο, εκτός πιθανώς μίας μεταγραφής στα χαφ, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι αυτή που δείχνει πως αν αλλάξει χέρια ( κάτι πλέον πολύ πιθανό) ο σύλλογος, η Λίβερπουλ αλλάζει εντελώς επίπεδο και δυναμική! Ο Κλοπ είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει στη θέση του και η πρόθεση του Κατάρ είναι να είναι αυτός που θα πάει την ομάδα στη επόμενη μέρα.
Όσον αφορά το ζήτημα σχετικά με πολυιδιοκτησίες ομάδων, ώστε να μην εμπίπτει σε προβλήματα με την UEFA η λύση μπορεί να μην είναι απλή. Πρέπει το QSI να δημιουργήσει παράλληλες σχέσεις με άλλες εταιρείες που έχει ήδη χρηματοδοτήσει το Κατάρ ώστε να είναι αυτές που θα εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες όπως μου έλεγαν καλά πληροφορημένες πήγες. Ωστόσο είναι απόλυτα βέβαιοι πως δεν θα υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα, οπότε δεν θα χρειαστεί να αφήσουν για παράδειγμα την Παρί για να επενδύσουν στην Premier League.
Ένα σχέδιο που υπάρχει ήδη είναι να φτιαχτεί μία καινούργια εταιρεία που θα ανήκει στην QIA, που άλλωστε δίνει τα λεφτά με την Qinvestment ως βασικό μέτοχο 67%. H QSI θα έχει μειοψηφικό πακέτο με 22% αλλά θα ασκεί μάνατζμεντ. Όλα αυτά αφορούν βέβαια καθαρά την οικονομική πλευρά και ξεκάθαρα το πως θα μπορέσει να ξεμπερδέψει από δικονομικές περιπέτειες και οι δικλείδες είναι πάρα πολλές!
Η ουσία για την Λίβερπουλ και για τους οπαδούς της είναι να ολοκληρωθεί αυτή η μετακίνηση των μετοχών και η ομάδα να περάσει σε μία εντελώς άλλη και καινούργια εποχή! Χωρίς ποτέ να πρέπει να ξεχνάει κανείς, το πόσο σημαντική ήταν η δουλειά που έκανε η FSG μετατρέποντας μια ποδοσφαιρική ομάδα που κυλούσε στην μετριότητα σε απόλυτο πρωταγωνιστή με εξαιρετικές κινήσεις μέσα σε μια δεκαετία. Και ταυτοχρόνως δεκαπλασιάζονταν και την αξία της επένδυσης τους, σχετικά με τα χρήματα που έδωσαν τον Οκτώβριο του 2010.
Ήδη στην επόμενη πλέον εποχή του Μουντιάλ στο Κατάρ ξέρουν πως το να είσαι ισχυρός είναι το παν, εφόσον έχεις τα λεφτά και Λίβερπουλ είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την επόμενη μέρα στις επενδύσεις τους στην Βρετανία!
πηγή: bnsports.gr