Το λάθος του Brexit που «φόρτωσε» την βρετανική οικονομία και πώς το ποδόσφαιρο είναι από τα ελάχιστα πράγματα που αντιστέκονται!

Είναι φοβερό το πως το ποδόσφαιρο μπορεί και φέρνει χρήματα σε μία κοινωνία η οποία με την απόφαση της το 2016, ελαφρώς αψυχολόγητα αποφάσισε να μπλέξει σε περιπέτειες ψηφίζοντας την απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή ένωση που ήταν δεδομένο ότι θα κοστίσει στην Βρετανία πανάκριβα! Ψηφίζοντας με συναισθηματικά και όχι ρεαλιστικά κριτήρια, κυρίως οι  μεγάλης ηλικίας άνθρωποι από τον βορρά της Αγγλίας, σε αντίθεση με το Λονδίνο και το νότο, γενικά έμπλεξαν την χώρα σε μία ιστορία, για την οποία ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει το πόσο λάθος ήταν ωστόσο τα νούμερα ήδη δείχνουν την τραγικότητα του αποτελέσματος! Γραφεί ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Το λάθος του Brexit που «φόρτωσε» την βρετανική οικονομία και πώς το ποδόσφαιρο είναι από τα ελάχιστα πράγματα που αντιστέκονται!

Την εβδομάδα που μας πέρασε συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Μπορεί η επίσημη θέση της κυβέρνησης υπό τον Ρίσι Σούνακ τον τρίτο πρωθυπουργό αυτής της κυβερνητικής θητείας να προσπαθεί να παρουσιάσει μια θετική εικόνα, αλλά η πραγματικότητα την διαψεύδει κατηγορηματικά!

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με ανάλυση των  Bloomberg Economics, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συρρικνωθεί κατά 4% εξαιτίας του Brexit. Υπολογίζεται ότι η επιπλέον γραφειοκρατία στις εξαγωγές, οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των συναλλαγών, η δυσκολία στις προσλήψεις εργαζομένων από την Ευρώπη  αλλά και ο φόβος των επενδυτών για το τι μέλλει γενέσθαι, μεταξύ άλλων, κοστίζουν στην οικονομία της χώρας 100 δισεκατομμύρια στερλίνες!

Η συστημική αντιευρωπαϊκή ψήφος του 2016 προήλθε από λαϊκισμό του αίσχιστου είδους! Έκανε η Βρετανία ζημιά στον εαυτό της όταν αποφάσισε το 2016 να εγκαταλείψει την ΕΕ; Οι ενδείξεις έως τώρα δείχνουν ότι πράγματι έκανε όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι που υπογράφουν την σχετική έκθεση.

Πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Επιδόσεων (Centre for the Study of Economic Performance) του London School of Economics έδειξε ότι οι τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται κάθε χρόνο 3% κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τελωνιακών και υγειονομικών ελέγχων στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε σπίτι επιβαρύνεται με περίπου 220 λίρες ετησίως για τη διατροφή του. «Με δεδομένο ότι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε τρόφιμα σε σύγκριση με τις πιο εύπορες οικογένειες, οι αυξήσεις αυτές τα επηρεάζουν δυσανάλογα», καταλήγει η εν λόγω έρευνα.

Δεν είναι μόνο το Bloomberg και το LSE που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιδράσεις του Brexit σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ακόμη και το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου της χώρας πλέον σημειώνει πως ο στόχος των εξαγωγών του ενός τρισεκατομμυρίου λιρών θα καθυστερήσει 15 χρόνια εξαιτίας του Brexit. «Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν από το 2035», υπογραμμίζει σε δική του έκθεση. Εδώ αξίζει κάποιος να υπογραμμίσει πως πριν τις συζητήσεις για το Brexit και πριν προκύψει η απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κάμερον για δημοψήφισμα η κουβέντα γινόταν για το 2026! Και υποτίθεται πως όλο το ζήτημα προέκυψε πάνω στην παλιά φράση των συντηρητικών κύκλων της δεκαετίας του 50 και του 60 «if it’s British, it is best» που θα επέστρεφε μόλις η Βρετανία αποκτούσε την αυτονομία αποφάσεων από την Ευρώπη!

Ο στόχος ήταν  να ισχυροποιηθεί η εσωτερική οικονομία και να μπορέσει να γίνει πιο δυνατή η λίρα και να αναπτυχθεί πολύ μεγαλύτερη δυναμική στην χώρα εσωτερικά στο ζήτημα της παραγωγής! Όλα αυτά αποδεικνύονται φρούδες ελπίδες που ναυάγησαν πάρα πολύ σύντομα χτυπημένα και από το απρόβλεπτο γεγονός του κορονοϊού!

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι όμως και η άποψη των πολιτών που εκφράζουν την απογοήτευση τους. Σε ερώτηση της δημοσκοπικής εταιρείας Ipsos για το αν τα πράγματα είναι καλύτερα ή όχι μετά το Brexit, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε πως είναι χειρότερα από ό,τι περίμενε, ενώ μόλις το 9% έχει αντίθετη άποψη. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια δημοσκόπηση περίπου το 26% όσων ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ θεωρεί πλέον ότι το Brexit έχει χειροτερέψει την κατάσταση στη Βρετανία.

Σιγά-σιγά υπάρχει μία τάση και στις εφημερίδες να συζητιέται έστω και χαμηλόφωνα μία προοπτική του να αλλάξει ρότα η χώρα και να ξαναμπεί μία κουβέντα συζήτησης για επανένταξη στην Ευρώπη. Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνει ούτε σύντομα ούτε εύκολα αλλά είναι καθαρά ενδεικτικό του τι συμβαίνει! Και έτσι, με όλα αυτά φτάνουμε στο προκείμενο, πως ένα από τα ελάχιστα πράγματα που έχει διατηρήσει την δυναμική του, είναι το ποδόσφαιρο! Εξακολουθεί και φέρνει χρήματα  μέσα στη χώρα, πάρα πολλά μάλιστα, με τα δικαιώματα της Premier League να είναι περιζήτητα και με τις  ομάδες να είναι αποτελούν  διεθνή ατραξιόν! Πάρα πολύς κόσμος κανονίζει τα ταξίδια του υπολογίζοντας όταν θα πάει στην Αγγλία να παρακολουθήσει και κάποιο ποδοσφαιρικό παιχνίδι και αυτό είναι κάτι που αναπτύχθηκε έντονα μέσα στον 21ο αιώνα και δεν σταμάτησε καθόλου παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν να πάει κάποιος στην Βρετανία στην εποχή του Brexit!

Επίσης η Βρετανία εισπράττει χρήματα από ποδοσφαιριστές που πηγαίνουν στις ομάδες όταν τους παραχωρήσει αλλά ταυτόχρονα ξοδεύει και χρήματα η ποδοσφαιρική οικονομία για να φέρει ό,τι καλύτερο υπάρχει στο νησί από τις υπόλοιπες χώρες. Το ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας που ευημερεί σε αντίθετη περίπτωση με άλλες περιπτώσεις που έχουν πληγεί. Επίσης, οι ομάδες αποτελούν φιλέτα για να αποκτηθούν από ξένους επενδυτές. Και δεν είναι μόνο ηΚαι δεν είναι μόνο οι ομάδες της Premier League αλλά και της Championship,  αλλά ακόμα και πιο κάτω στις κατηγορίες που έχουν γίνει στόχος κάποιοι σύλλογοι. Στις δύο πρώτες κατηγορίες πλέον οι Άγγλοι ιδιοκτήτες έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση!

Η πικρή πάντως συνειδητοποίηση της κοινωνίας στην Βρετανία πως σε τόσο σοβαρά ζητήματα δεν παίζεις όταν έρθει η ώρα ενός δημοψηφίσματος, είναι ένα μάθημα προς όλους! Και η ελαφρά τη καρδία αντιμετώπιση των γεγονότων τον Ιούνιο του 2016, είναι κάτι που φόρτωσε τη χώρα με τεράστιο χρέος που θα το πληρώσουν κυρίως οι νέοι!