Τιάγκο Σίλβα: Από το κάκιστο ντεμπούτο, στον πολύτιμο «λίθο» της άμυνας της Τσέλσι (vids)

Ήδη μπορεί να του πιστωθεί ο τίτλος «μια από τις καλύτερες ελεύθερες μεταγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο». Όταν η Παρί το 2020 τον άφησε δίχως συμβόλαιο, η Τσέλσι ήξερε τι χρειαζόταν για την άμυνά της. Ακόμα κι αν ο Τιάγκο Σίλβα στο ντεμπούτο του στην Πρέμιερ είδε τα πάντα να... διαλύονται, είχε τον τρόπο, την εμπειρία, την γνώση και την πειθαρχία να τα φτιάξει όλα και να λατρευτεί στο «Στάμφορντ Μπριτζ»! 



Τιάγκο Σίλβα: Από το κάκιστο ντεμπούτο, στον πολύτιμο «λίθο» της άμυνας της Τσέλσι (vids)

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός, ετών 38 ήδη και σε μερικούς μήνες θα δηλώνει 39χρονος και... δυναμικός στόπερ, ανανέωσε ξανά την συνεργασία του με την Τσέλσι. Θα συνεχίσει μέχρι και το καλοκαίρι του 2024, γιατί πρώτα απ' όλα πιστεύει εκείνος στις δυνατότητές του κι έπειτα έκανε και τους «μπλε» να πιστεύουν σ' εκείνον. Και το κάνουν με... κλειστά μάτια! 

Ο Τιάγκο Σίλβα ακούει συνεχώς τ' όνομά του ρυθμικά από τις εξέδρες του «Στάμφορντ Μπριτζ», έχει δεθεί με τον σύλλογο του Λονδίνου και τον κόσμο του, έχει αντέξει στις δυσκολίες που προέκυψαν με το ιδιοκτησιακό του κλαμπ όταν πλέον έπρεπε να πουλήσει την ομάδα ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, όμως, εκείνος είχε απίστευτη σταθερότητα και συνέπεια. 

Είτε είναι νικητής, είτε ηττημένος, δεν θα φύγει ποτέ νωρίς από τον αγωνιστικό χώρο δίχως να χειροκροτήσει τους οπαδούς, για τους οποίους αγωνίζεται και των οποίων την εκτίμηση έχει κερδίσει. 

Κι όμως, η έναρξη ήταν τρομερά δύσκολη. Τόσο, που ίσως ορισμένοι άλλοι ποδοσφαιριστές να μην μπορούσαν ν' ανταπεξέλθουν στη συνέχεια και να διορθώσουν τα πράγματα. Κι όμως, ο Τιάγκο Σίλβα, με τόση εμπειρία και τόσες στιγμές στα γήπεδα, ήξερε ακριβώς πόσα έπρεπε να κάνει και πόσο να ιδρώσει για να φτάσει ν' αποθεώνεται σε κάθε του εμφάνιση από το κοινό της Τσέλσι. 

Πίσω στον Σεπτέμβρη του 2020 κάνει ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ στο «Χόθορνς» απέναντι στην Γουέστ Μπρομ και... το έδαφος σείεται κάτω από τα πόδια του. 

Οι «baggies« παίρνουν προβάδισμα τριών τερμάτων στο πρώτο ημίχρονο, ο Βραζιλιάνος που μάλιστυα φορούσε και το περιβραχιόνιο τα έχει κάνει θάλασσα και ο Λάμπαρντ αποφασίζει να βάλει από την έναρξη του δευτέρου μέρους τον Αθπιλικουέτα. Το σκορ ήταν στο 3-0 εις βάρος των Λονδρέζων, ο Ισπανός φουλ μπακ - που πλέον είναι ηγετική φιγούρα για το κλαμπ - προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα στα μετόπισθεν, δίνει συνεχώς συμβουλές στον Σίλβα, με τον τελευταίο τελικά να γίνει κάποια στιγμή αλλαγή στο παιχνίδι. 

Οι «μπλε» καταφέρνουν να συμμαζέψουν την κατάσταση, να φτάσουν στο 3-3 και ευτυχώς για εκείνους, ο Τιάγκο έχει τέτοια νοοτροπία και πνευματική δύναμη, που άφησε πίσω του τις δύσκολες στιγμές και αποφάσισε να μην τις ξαναζήσει ποτέ. Και από τότε κάνει τα πάντα, είναι παντού, πέφτει με «αυτοθυσία» στα πόδια των αντιπάλων του και προσπαθεί να στηρίξει όλο το υπόλοιπο σύνολο. Η επιτυχία δεν έρχεται πάντα, ίσα - ίσα που φέτος έρχεται... σπάνια. Όμως, ο πολύπειρος αμυντικός ξέρει ότι τα έχει δώσει όλα σε κάθε διαφορετικό παιχνίδι. 

Από το 2020 και μετά έχει στεφθεί Πρωταθλητής Ευρώπης και Παγκόσμιος Κυπελλούχος σε επίπεδο συλλόγων με την μπλε φανέλα. Πήρε και το Super Cup Ευρώπης του 2021. Και πλέον συνεχίζει ακάθεκτος, αδιαφορώντας για τα 39 κεράκια που θα σβήσει τον Σεπτέμβρη στην τούρτα του. «Πού να πάω; Δεν το κουνάω από 'δω. Είναι μπλε η καρδιά μου» δηλώνει, με την Τσέλσι να είναι υπερήφανη γι' αυτή τη σχέση... 

 

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης