Χάβι Γκράθια: Από την Κέρκυρα στη… Λιντς, επτά ομάδες απόσταση!

Το πρώτο φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Λιντς φημολογείται πως είναι ο Χάβι Γκράθια, με τον Ισπανό να βρίσκεται μία «ανάσα» από μία εντυπωσιακή αναβάθμιση στην καριέρα του. Και όλα αυτά, περίπου 11 χρόνια μετά την αποχώρησή του από την Ελλάδα, όταν και αποτελούσε προπονητής της Κέρκυρας!



Χάβι Γκράθια: Από την Κέρκυρα στη… Λιντς, επτά ομάδες απόσταση!

Βρέθηκε στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού Βόλου και εν συνεχεία αποτέλεσε προπονητή της Κέρκυρας για 21 αναμετρήσεις. Ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία τον Νοέμβριο του 2011 και παρέμεινε στο «τιμόνι» της μέχρι και τον Μάρτιο του 2012.

Πλέον, όντας πολύ πιο έμπειρος και με το βιογραφικό του να έχει εμπλουτιστεί σε μεγάλο βαθμό, ο Χάβι Γκράθια βρίσκεται μία «ανάσα» από το να αποτελέσει τον διάδοχο του Τζέσι Μαρτς, αναλαμβάνοντας αγγλική ομάδα για δεύτερη φορά στην καριέρα του, μετά τον 1,5 χρόνο και τα 68 παιχνίδια που διατέλεσε προπονητής της Γουότφορντ.

Από την Κέρκυρα μέχρι και σήμερα φυσικά, το άλμα και η εξέλιξη που έχει πραγματοποιήσει ο Χάβι Γκράθια είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα, με τον Ισπανό να έχει αλλάξει επτά ομάδες και δύο… Ηπείρους.

Μετά την Ελλάδα, ανέλαβε την Αλμερία, την Οσασούνα και τη Μάλαγα, όπου παρέμεινε για 84 ματς, πράγμα που αποτελεί και ρεκόρ στην καριέρα του, προτού ακολουθήσουν η Ρουμπίν Καζάν, η Γουότφορντ, με την οποία κατέγραψε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών και την οδήγησε στον τελικό του FA Cup, και η Βαλένθια.

Εν συνεχεία, μετακινήθηκε στην Σαουδική Αραβία, όπου και καθοδήγησε την Αλ Σαντ για 22 αναμετρήσεις, από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και το καλοκαίρι του 2022, κατακτώντας και τον μοναδικό τίτλο στην καριέρα του, το πρωτάθλημα της χώρας.

Έκτοτε είναι άνεργος, πλην όμως απόλυτα έτοιμος, πνευματικά και σωματικά, για το επόμενο βήμα. Την επιστροφή στο «Νησί», την δεύτερη προπονητική του δουλειά στην Premier League και το έργο της παραμονής της Λιντς στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Και όλα αυτά, μέσα σε 11 χρόνια. Από τον Βόλο και την Κέρκυρα στα «παγώνια», σε ένα άλμα… ρεκόρ για τον Χάβι Γκράθια, με φόντο την παραμονή του σε προπονητικό πάγκο για περισσότερα από τρία ημερολογιακά έτη!

Δημήτρης Μανάκος