Η ανάλυση του πρώτου γκολ της Άρσεναλ με την Έβερτον: Πανέξυπνος Ζιντσένκο, απρόβλεπτος ο Σάκα! (vid)

Μπορεί η Άρσεναλ να είχε «μπλοκάρει» πολύ για 40 λεπτά απέναντι στην Έβερτον, όμως βρήκε τη λύση, χάρη σε ένα πολύ ωραίο γκολ του Μπουκάγιο Σάκα. Πώς όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;



Η ανάλυση του πρώτου γκολ της Άρσεναλ με την Έβερτον: Πανέξυπνος Ζιντσένκο, απρόβλεπτος ο Σάκα! (vid)

Η αλήθεια είναι πως όσο πιο πολύ αναλύεις το ποδόσφαιρο, τόσο πιο όμορφο γίνεται. Είναι μία πραγματικότητα αυτή, με τις ομάδες της Premier League να βασίζουν τεράστιο κομμάτι του παιχνιδιού τους στην ανάλυση. Είτε αυτή ασχολείται με δεδομένα, είτε με αριθμούς, είτε με δουλειά σε συγκεκριμένο τομέα του παιχνιδιού, είτε φυσικά με τον τρόπο ανάπτυξης του εκάστοτε συλλόγου, μέσω του οποίου υιοθετείται και η εκάστοτε τακτική.

Μεγαλύτερη απόδειξη πάνω σε αυτό από το πρώτο γκολ της Άρσεναλ με την Έβερτον δεν υφίσταται. Οι «κανονιέρηδες» δυσκολεύονται πολύ για 40 λεπτά. Αναζητούσαν διαδρόμους και δεν τα κατάφερναν, επιχειρήσουν να δημιουργήσουν χώρους με άμεση συνεργασία, αλλά έπεφταν πάνω στην πολυπρόσωπη άμυνα των φιλοξενούμενων.

Συνεπώς τι έκαναν; Αποφάσισαν να μεταφέρουν όλο το ματς σε μία πτέρυγα, γνωρίζοντας πως ναι μεν «υπερφορτώνουν» ένα συγκεκριμένο χώρο του γηπέδου, αλλά ίσως η ατομική ποιότητα να έκανε τη διαφορά. Απομόνωσαν τον Τροσάρ στα αριστερά, ο Μαρτινέλι τραβήχτηκε δεξιά, ο Γουάιτ το ίδιο ως δεξί μπακ, ο Ζιντσένκο έγινε δεξιός κεντρικός μέσος και ο Γκάμπριελ είχε βρεθεί κάτω από τη σέντρα, όπως και ο Σαλιμπά.

Η μπάλα έφτασε στον πιο ποιοτικό παίκτη της Άρσεναλ. Ο Ζιντσένκο εξέτασε τις επιλογές του και ο Σάκα που είχε γίνει «κρυφός» σέντερ φορ απομονώθηκε, καθώς άπαντες είχαν την προσοχή τους στην δεξιά πλευρά των Λονδρέζων. Υποδέχθηκε άψογα τη μπάλα, αλλά γρήγορα δεν κατάφερε να εκτελέσει με το αριστερό του πόδι.

 

Στιγμιαία απόφαση λοιπόν να το κάνει με το δεξί, που θεωρητικά είναι το… κακό του πόδι. Το επιχείρησε, η μπάλα πήγε στον ουρανό των διχτύων και το 50ο του γκολ με την Άρσεναλ είναι γεγονός! Και όλα αυτά επειδή η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα «διάβασε» τέλεια το παιχνίδι και πολύ δε περισσότερο, επειδή η ικανότητα του Ζιντσένκο με τη μπάλα είναι απλά… ιδιαίτερη!

Δημήτρης Μανάκος