Μια βραδιά, δώδεκα υπογραφές και ένας διορατικός προεδρος που άλλαξαν για πάντα το ποδόσφαιρο!
Η Premier League είναι το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα στον πλανήτη, το πιο εμπορικό και ένα από τα καλύτερα από πλευράς θεάματος, αλλά εκείνο που χρωστάμεμ σίγουρα όλοι οι άνθρωποι που γουστάρουμε το ποδόσφαιρο, στους Βρετανούς, είναι πως αυτοί πριν από 135 χρόνια κωδικοποίησαν το πώς φτιάχνεται ένα πρωτάθλημα! Και ένας Σκωτσέζος, ο πρόεδρος της Άστον Βίλα, Γουίλιαμ ΜακΓρέγκορ, είναι αυτός που τα ξεκίνησε όλα, έχοντας μια απίστευτη διορατικότητα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Στο σπίτι του ΜακΓρέγκορ, στο κέντρο του Μπέρμιγχαμ, οι εκπρόσωποι των 12 ομάδων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς, έφταναν σε συμφωνία. Το χαρτί που είχε και τις 12 υπογραφές είχε την ημερομηνία της 22ης Μαρτίου 1888. Το ποδόσφαιρο εκείνη την στιγμή, πριν από 135 χρόνια αποκτούσε το πρώτο του πρωτάθλημα. Αν και ήδη από το 1871 στην Αγγλία κάθε χρόνο διοργανωνόταν το Κύπελλο (FA Cup), η συγκέντρωση αυτή θα αποτελούσε ουσιαστικά την αρχή της κυριαρχίας του βασιλιά των σπορ σε όλο τον πλανήτη.
Ο ΜακΓρέγκορ, που αν και Σκωτσέζος είχε μετοικήσει από το Περθσάιρ στο Μπέρμιγχαμ, είχε ποδοσφαιρικό όραμα και ήθελε να βάλει το όνομα του στην ιστορία δημιουργώντας κάτι μοναδικό. Έψαχνε περίπου ένα χρόνο τις κατάλληλες συνθήκες για να οργανωθεί αυτό το πρωτάθλημα και είχε βάλει ως βασικό όρο για να μετάσχει σε κάποια ομάδα, να διαθέτει δικό της γήπεδο.
Οι 12 σύλλογοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία ήταν η Άστον Βίλα, η Μπλάκμπερν, η Μπόλτον, η Πρέστον, η Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον, η Μπέρνλι, η Έβερτον, η Ντέρμπι, η Νοτς Κάουντι, η Γουλβς, η Στόουκ και η Άκρινγκτον Στάνλει. Η Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν ανάμεσα στις ομάδες που ήθελαν να μετάσχουν, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να εγγυηθεί η διοίκηση της πώς θα έβρισκε τα λεφτά για να ταξιδεύει στα εκτός έδρας ματς, οπότε απορρίφθηκε η αίτηση της.
Οι σύλλογοι συμφώνησαν και στον τρόπο βαθμολογίας, που πρότεινε ο ΜακΓκρέγκορ και ήταν δύο πόντοι στη νίκη, ένας στην ισοπαλία και κανένας στην ήττα. Αυτό δηλαδή που ίσχυσε έως το 1981, όταν οι Άγγλοι (μετά από ιδέα του αείμνηστου Τζίμι Χιλ) άλλαξαν σε 3-1-0 την βαθμολογία.
Ήδη από το πρώτο ματς του πρωταθλήματος στις 8 Σεπτεμβρίου του 1888, η Πρέστον Νορθ Εντ θα έδειχνε την αξία της. Ήταν η πρώτη υπερδύναμη του αθλήματος. Κατακτώντας το πρωτάθλημα αήττητη αλλά και το Κύπελλο (με επικράτηση 3-0 στον τελικό επί της Γουλβς), οι παίκτες της Πρέστον αποκαλέστηκαν από τον Τύπο της εποχής ως Invincibles (ανίκητοι). Ο σταρ της ομάδας ήταν ένας Σκωτσέζος, ονόματι Τζον Γκούνταλ, που κυριολεκτικά απήχθη από τους ανθρώπους της Πρέστον την περίοδο που έπαιζε ερασιτεχνικά στην Σκωτία και μάλιστα επέλεξε τελικά να αγωνιστεί στην εθνική Αγγλίας!
Η Πρέστον κατέκτησε και το δεύτερο πρωτάθλημα το 1890 ενώ τερματίζοντας δεύτερη άλλες τρεις σερί σεζόν, δημιούργησε μύθο γύρω από το όνομα της. Στο γήπεδο της το «Ντιπντέιλ» αποφάσισε η αγγλική ομοσπονδία τιμής ένεκεν να δημιουργήσει το εθνικό μουσείο ποδοσφαίρου πριν μια εικοσαετία αλλά τώρα πια αυτό έχει μεταφερθεί στο Μάντσεστερ.
Το αγγλικό πρωτάθλημα παρέμεινε με την μορφή που ξεκίνησε για πολλά χρόνια και σιγά-σιγά προστέθηκαν και οι υπόλοιπες κατηγορίες. Με 92 επαγγελματικά σωματεία και τέσσερις κατηγορίες «γιγάντωσε» για πολλές δεκαετίες μέχρι την αλλαγή του 1992, όταν κάποιοι μεγάλοι σύλλογοι με την απειλή της αποχώρησης ανάγκασαν της ποδοσφαιρική ομοσπονδία να αποδεχτεί την δημιουργία της Premier League .
Στα 135 χρόνια που μεσολάβησαν από την «ιστορική» βραδιά του Μαρτίου του 1888, το αγγλικό πρωτάθλημα απέκτησε φίλους σε κάθε γωνία του πλανήτη και αν δεν είναι το καλύτερο πλέον, παραμένει το πιο δημοφιλές και το πιο ενδιαφέρον.
Η Λίβερπουλ ήταν για χρόνια η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης με 18 τίτλους (πήρε τον 19ο το 2019-20), αλλά από την ίδρυση της Premier League το 1992-93, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας κατακτήσει 13 φορές τον τίτλο, την ξεπέρασε και έφτασε τους 20, χάρη στη τεράστια φυσιογνωμία του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.
Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί η Σίτι και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά πλέον έτσι κι αλλιώς το αγγλικό πρωτάθλημα είναι πολυεθνικό, με πολλούς σπουδαίους ξένους παίκτες και προπονητές! Εκείνη η έμπνευση πάντως ενός ανθρώπου που από τον 19ο αιώνα φανταζόταν πόσο διαφορετικό θα ήταν το άθλημα εάν όλες οι ομάδες έπαιζαν εντός και εκτός έδρας μεταξύ τους, άλλαξε πλήρως μία ολόκληρη βιομηχανία και κουλτούρα μετατρέποντας ένα τοπικό προϊόν σε παγκόσμια δύναμη!